Asad: Vzdáme se chemických zbraní, až USA přestanou vyhrožovat

13. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Syrský prezident Bašár Asad ve čtvrtek veřejně vyjádřil souhlas s ruským plánem zajistit a zničit syrské chemické zbraně, ale prohlásil, že návrh bude fungovat jen za podmínky, že USA ustoupí od hrozby silou.

Asad také řekl, že jeho vláda předá údaje o chemických zbraních měsíc po podpisu mezinárodní úmluvy, která tyto zbraně zakazuje. OSN ve čtvrtek potvrdila, že obdržela syrské vyrozumění o zájmu připojit se k úmluvě. Úmluva tvrdí, že stát se stává stranou 30 dní po doručení takového dopisu. Američané však trvají na urychlení standardní procedury.

Asad v ruské televizi Rosija 24 poznamenal, že se Sýrie nevzdala chemických zbraní v důsledku amerického nátlaku, ale kvůli ruské žádosti.

Sýrie dlouho odmítala připojit se k mezinárodní úmluvě o zákazu chemických zbraní, která vyžaduje oznámit zásobyvšech chemických zbraní a jejich zničení. Podle Asada toho bylo dosaženo během dvoustranných jednání.

Náměstek syrského premiéra Kadrí Džamíl také včera v Damašku v rozhovoru pro AP naznačil, že ruský návrh uspěje pouze tehdy, pokud se USA a jejich spojenci zavážou v budoucnosti na Sýrii neútočit.

Avšak Kerry varoval, že může dojít k vojenskému úderu, pokud Asad nebude souhlasit s řádným zničením svého arsenálu.

Velitel syrských povstalců Sálim Idrís mezitím v prohlášení pro panarabské satelitní televize ruský návrh "kategoricky" odmítl a vyzval, aby byl Asad postaven před soud, za to že údajně nařídil chemický útok z 21. srpna. Řada povstalců doufala, že americké nálety pomohou změnit poměr sil v jejich prospěch.

Američané a povstalci trvají na tom, že chemický útok z 21. srpna na předměstí Damašku provedly vládní síly, zatímco Rusové a Asad tvrdí, že se jednalo o provokaci povstalců s cílem vyvolat americkou intervenci.

Rusko-americké rozhovory v Ženevě budou trvat nejméně dva dny. Američané doufají, že odjedou s návrhem dohody ohledně zhruba tisíce tun chemických bojových látek a prekurzorů, ale také nosičů, které by podle nich také měly být izolovány pod mezinárodní kontrolou a zničeny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6817

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2013