Plná hrůza pravdy je vždycky horší než fikce

10. 7. 2013

čas čtení 6 minut

Propast roste, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. New York Times zveřejnil tento týden informaci od whistleblowera, blízkého washingtonskému soudu pro výzvědný dohled nad zahraničím, který je známý pod zkratkou FISA. Je to tajný soud, který byl ustaven r. 1978 za účelem dohledu nad federálním odposloucháváním telefonních rozhovorů. Tento tajný soud nyní poskytuje právní pravomoci výzvědným službám, aby shromažďovaly informace o milionech občanů, v USA i v zahraničí.

Nedávné odhalení jiného whistleblowera Edwarda Snowdena obvinila soud FISA, že porušuje čtvrtý dodatek americké ústavy. Čtvrtý dodatek americké ústavy opravňuje americké občany "mít jistotu ve svých osobách, domech, dokumentaci a majetku, že nebude docházet k nerozumnému prohledávání a konfiskaci". Klíčovým slovem je, jako vždycky, výraz "nerozumný".

Tak si zavři vokno, krávo!

10. 7. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Pan František Štván se v článku Ministerskému vnitráckému triu jsem nerozuměl vymezuje proti názoru bývalých ministrů vnitra (Bublan, Pecina, John), kteří vidí řešení rasových nepokojů v tom, že se zvýší počet policistů a jejich platy. Jakkoliv je policistů objektivně málo, souhlasím s názorem, že jejich možnosti vynutit dodržování práva jsou dány bezzubou legislativou. Ta diskriminuje lidi, kteří se na rozdíl od některých svých spoluobčanů chovají odpovědně, slušně a s ohledem na své okolí.

28914

Ze zahraničního pohledu jsou Romové typickými Čechy

10. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Několikrát jsem v minulých letech pro státní skotské zdravotnictví tlumočil českým Romům u lékaře. Pokud je totiž v zemi cizinec, který potřebuje nějakou státní službu a nerozumí anglicky, státní služba si k tomu najímá oficiálního tlumočníka. Při všech těchto příležitostech jsem si uvědomil, jak neobyčejně česky (takovým tím normalizačním způsobem) čeští Romové vypadají v zahraničním kontextu. Není divu, vždyť to také jsou Češi. Zvlášť to bylo vidět, když maminka přišla k lékaři s jedním nebo dvěma dětmi: oblékání, od bot přes kalhoty a mikiny, až po vystupování.

Oliver Stone pod palbou retardovaného českého tisku

10. 7. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Vystoupení amerického režiséra Olivera Stonea na filmovém festivalu v Karlových Varech způsobilo u některých českých novinářů poprask. Někteří čeští novináři neunesli tíhu pohledu na svět, se kterým se jejich binární chápání nedokáže ztotožnit. Stone přitom prezentoval názory, jež jsou v řadě západních akademických kruhů považovány za legitimní. Novinářská klaka se kupodivu příliš nezabývala Stoneovým inspirativním projektem Nevyřčené dějiny Spojených států, který je pozoruhodným dokumentem důvěryhodně zpochybňujícím historii, již píší pouze vítězové.

Národní galerie VIII.: Schrödingerův Fajt v superpozici

10. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 15 minut

Jiří Fajt se v propagandistickém medailonu České televize, přihlásil k výběrovému řízení z jara 2010. Být jím, nepřipomínám minulost už jen proto, že dva členové komise prohlásili veřejně to, co jsme už tehdy věděli - že hlasování bylo tehdy zmanipulováno... A navíc Jiří Fajt kdysi, přesně řečeno v letech 1998 až 2000, čelil a od roku 2010 znovu čelí silné kritice za svůj podíl na řízení Národní galerie v letech 1995-1998. V té době formálně řídil Národní galerii triumvirát, složený z generálního ředitele Martina Zlatohlávka (bývalý ředitel Grafické sbírky NG), ekonomického náměstka Františka Šulce a statutárního zástupce generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Jak vyplývá z dochovaných dokumentů, měl Jiří Fajt v této trojici zásadní vliv a při jednáních překračoval beztak velmi široké meze, které mu Martin Zlatohlávek určil.

Zatočíme s korupcí aneb Nejsme jako oni

10. 7. 2013 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 2 minuty

Ráda bych vás, milí čtenáři, upozornila na článek, který má jistou výpovědní hodnotu o poměrech v dnešní Číně. Poslední dobou slýcháme o potřebě navázat užší hospodářské vztahy s Čínou. Jen nedávno jsme se vymanili ze socialistického područí a nyní bychom měli činit kroky zpátky? Proč, prosím vás? Snad z oněch důvodů, že se před rokem 89 nikdo nemusel bát o práci, že lidé měli peníze na jídlo a nikdo nebydlel pod mostem, tedy si lidé kupř. mohli "dovolit" přivést na svět potomky? Neměli jsme přece svobodu. Jenže svobodný může být člověk přece pouze vnitřně, společnost ze své podstaty dělá vše pro to, aby lidi na svobodě omezila, každá společnost. Mít svobodu, tedy ji vlastnit, nejde. Žádnou svobodu jsme neměli a dnes logicky také nemáme, čímž ovšem nechci laskavého čtenáře nikterak zdržovat při čtení úryvku z článku o zpátečnické komunistické Číně, který byl důvodem sepsání mého drobného komentáře.

Obvinění z korupce v parametrech mocenské politiky:

Mocenský boj, nebo obětní beránek?

10. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Paní Ryšavá dává České republice za příklad Čínu, která právě odsoudila bývalého, velice nepopulárního ministra železniční výstavby Liou Č'-ťüna, k trestu smrti za korupci. Jean-Pierre Cabestan z hongkongské Baptistické univerzity, který je expertem na čínskou politiku, ovšem k tématu poznamenává, že je vlastně pozoruhodné, jak dlouho se Liouovi jeho korupční jednání dařilo - totiž od roku 1986 prakticky až do tragické železniční nehody ve Wen-čou v únoru 2011, při níž zahynulo 40 osob, a která upozornila na problematickou stránku dlouho vyzdvihovaného působení bývalého ministra. Liou tedy vesele korupčničil déle než čtvrt století, byl vnímán jako "efektivní" ministr a nadřízení nad ním do poslední chvíle drželi ochrannou ruku. "To ukazuje, jak slabý je v Číně právní stát a jak osobní vliv a konexe mohou převážit všechna legální pravidla", konstatuje Cabestan.

Která vláda rozhodně (ne)má mandát...

10. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

Než se kdokoli s horkou hlavou pustí do odsuzování Rusnokova kabinetu jako "partičky kamarádů Miloše Zemana" či jako nikým nevoleného spolku bez mandátu voličů, je na místě si položit několik prostých, nicméně zásadních otázek:

1) Čelíme enormní politické krizi, která nemá v dějinách České republiky obdoby?
2) Považujeme vyšetřování policie za ryze účelovou politickou kauzu s tím, že čelní politici mají být nedotknutelní a mají právo zpochybňovat práci policie a státních zastupitelství?
3) Pokud zde politická krize je, jaká má reálná východiska?
4) Je přípustné, aby obvinění politici a politici spjatí s nejrůznějšími podezřeními nadále zůstávali ve vysoké politice -- a dokonce nadále vládli s tím, že "mají mandát od voličů"?
5) Souhlasíme, aby premiér Nečas nebyl policii vydán za žádnou cenu (vždyť to není sprosťák Rath), a ani případní další ministři Nečasova kabinetu se nemuseli třást, že by mohli exhejtmana za Středočeský kraj následovat?

Britská demokracie v praxi

Z Londýna násilím deportovaného Angolana britští zřízenci v letadle udusili

10. 7. 2013

čas čtení 6 minut

Angolan Jimmy Mubenga, kterého v letadle při pokusu o deportaci udusili tři zaměstnanci soukromé deportační firmy G4S byl nezákonně zabit, rozhodla porota soudního vyšetřování.

Jimmy Mubenga, 46, zemřel v říjnu 2010 v letadle na londýnském letišti Heathrow, které mělo letět do Angoly. Na závěr osm týdnů trvajícího soudního vyšetřování rozhodla porota sedmi mužů a tří žen po sedmi dnech jednání, většinou devíti porotců ku jednomu, že byl Angolec nezákonně usmrcen.

Britská prokuratura Crown Prosecution Service uvedla, že bude v důsledku tohoto rozhodnutí zkoumat své původní rozhodnutí muže, kteří Angolana udusili, trestně nestíhat.

Vyšetřování vyslechlo svědectví, že Mubenga volal o pomoc, když ho tři zaměstnanci soukromé deportační firmy, Stuart Tribelnig, Terry Hughes a Colin Kaler v letadle fyzicky "usměrňovali" po dobu delší než půl hodinu. Několik cestující svědčilo, že křičel, že nemůže dýchat, a "Oni mě zabijí."

J. Zavadil: Proč podporuji Rusnokovu vládu?

10. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

ČMKOS dlouhodobě, důrazně upozorňovala na velmi negativní ekonomické a sociální dopady vládních reforem Nečasovy vlády. Na největším protivládním protestu 21. dubna 2012 v Praze odbory veřejně odmítly, aby tento způsob vládnutí pokračoval. Důrazně zaznělo, že tato vláda prostřednictvím korupčních praktik "povýšila" politiku na výnosný byznys. Na této demonstraci daly odbory vládě STOP a požadovaly její demisi. Nečasův kabinet nakonec skončil po nebývalém politickém skandálu, přesto se vládní politici snaží udržet za každou cenu do řádných voleb. ČMKOS naopak považuje za nejlepší východisko ze současné krize předčasné volby! Existují však obavy, že se nenajde dostatečný počet poslanců, kteří mají na předčasných volbách zájem.

V této situaci považuji krok prezidenta Miloše Zemana, který pověřil Jiřího Rusnoka sestavením vlády nezávislých osobností a odborníků, za rozumný. Přechodná vláda J. Rusnoka může přispět k nezhoršování situace, k řešení nejnaléhavějších problémů, zejména nebude brzdou objektivnímu vyšetřování právě odhalených kauz v nejvyšších vládních sférách.

Jak Amerika hrubou silou globálně likviduje lidská práva

9. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Případ Edwarda Snowdena a tajného protizákonného špehování občanů po celém světě začal jako odhalení vládních špehovacích programů odvážným whistleblowerem. Tak vznikl konflikt mezi "námi", občany Spojených států a "nimi", vládou tajně porušující zákony a naši ústavu, píše v deníku Guardian Mark Weisbrot.

Avšak za několik posledních týdnů zmanipulovala mocná americká média tento terén. "My" nyní znamená "Amerika", náš bezpečnostní stát, který se "snaží nás ochraňovat". "Oni" jsou naši protivníci - teroristé, samozřejmě, ale také každá vláda, která je natolik nezávislá, že je ji možno označit za "protiamerickou". A Edward Snowden, "zrádce a špion", jakýmsi nevysvětlitelným způsobem pomohl "jim" a "oni" mu pomáhají i nadále (tedy, vlády, které jsou "protiamerické, tedy, nezávislé na Washingtonu).

Včera Fuksa,Tluchoř a Šnajdr. Dnes Fischer

9. 7. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Ano, je to tak. Náhlá Fišerova schopnost splatit po překročen zákonného termínu svůj dluh z prezidentské kampaně nápadně připomíná demisi tří poslanců, které předcházela vnitrostranická dohoda(dle orgánů činných v trestním řízení korupční) uvnitř ODS, že o nadstandardní živobytí vzdáním se poslaneckého mandátu nepřijdou. Zajímavé je, že zatímco prezident Zeman na zatčení tří výše jmenovaných výtečníků z ODS reagoval názorem: "Pokládám vznesená obvinění za velmi závažná," tak na expresní splnění podmínky, neboť si neumím představit, že by byl Fischer jmenován ministrem, pokud by ho tížil více jak pětimiliónový dluh, nic podezřelého nevidí.

Manipulace

9. 7. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Pan Štván ve svém článku hrubě manipuluje. V případě jím uvedených pánů šlo jednoznačně o prodej veřejného - voliči svěřeného - statku, totiž poslaneckého mandátu stvrzeného poslaneckým slibem, za nějakou výhodu.

V případě pana Fischera šlo o jeho osobní preferenci. Tu mu nikdo nesvěřil a on na o ní nic nesliboval.

Národní galerie VII – Hloupé a nekompetentní rozhodnutí odcházející družinářky

9. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Dne 12. června 2013 vydala pitoreskní ministryně kultury Alena Hanáková již o několik týdnů dříve očekávané prohlášení. Pravila v něm doslova: „Práce ve Vládě České republiky, jak jsem ji za osmnáct měsíců ve své funkci poznala, vyžaduje plné nasazení a také pevný politický mandát. Na své funkci nelpím. A jelikož se mi do této chvíle podařilo dokončit většinu důležitých politických úkolů, před kterými ministerstvo kultury ve chvíli, kdy jsem na něj nastupovala, stálo a jelikož zároveň necítím dostatečnou podporu ze strany Karla Schwarzenberga a Petra Gazdíka, v jejichž rukou post ministra tohoto rezortu leží, rozhodla jsem se k 30. červnu na svoji funkci rezignovat.“

Dne 4. července 2013 - v době, kdy podle svého vlastního rozhodnutí již čtyři dny neměla být ve funkci, jmenovala ministryně Hanáková novým generálním ředitelem Národní galerie s účinností od 1. září 2013 doc. Jiřího Fajta. Svému nástupci tak na poslední chvíli přidala úkol, ve kterém má podporu rozhodujících politických sil opozice. Zvrátit její poslední rozhodnutí a na ministerstvo provést hloubkovou kontrolu – a to nejen kontrolu finanční kázně.

Zkušenost z jednoho podniku

9. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Řeknu ti, Jane, přijdeš u nás v práci k personální. Má tam takovej pultík, co ji odděluje. Na pultíku má otevřeně rozloženy noviny DSSS a přihlášky do této strany. Musí být prima být cikánem a žádat tam o práci. Moc mě nejmenuj, nechci být nezaměstnaný, napsal nám pravidelný čtenář.

Tyrolské zamyšlení aneb jsme to My...

9. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Zřídkakdy se člověk dostane do míst, kde nemusí řešit telefonní hovory, vyřizovat nesmírně důležité papíry (řekněte, už jste se někdy omluvili slovy: "Promiň, musím teď udělat nějaké naprosto nedůležité papíry?") a potýkat se s každodenními starostmi. Tedy, zejména v čase dovolených, píše Vojtěch Smetana.

Trávím tuto vzácnou dobu s rodinou v horském městečku Matrei v Tyrolsku. A již prvních pár dní oddechu přináší pár myšlének (řečeno s Karlem Krylem).

Beletrie učí myslet

9. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Máte problém s mnohoznačností významů? Pak jde o běžný, ovšem dost závažný problém. Tendence ke zjednodušování může vést ke špatným závěrům, zkornatělému myšlení a špatným rozhodnutím.

Naštěstí nový výzkum naznačuje, že existuje jednoduchý lék: čtěte více beletrie. Tři vědci z univerzity v Torontu, vedeni psycholožkou Majou Djikicovou, došli k závěrům, že lidé, kteří si přečtou povídku, mají menší potřebu vykládat svět a události kolem sebe černobíle. Psychologie má pro takové vidění světa termín "kognitivní uzavření".

Na barvě nezáleží, pokud má člověk člověčí srdce

9. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vážená redakce. i když jsem krutý hlupák, myslím, že dnes jsem prozřel... Proč? denně si před našim vchodem hrají děti...na tom není nic, že? Ale od začátku prázdnin se jim systematicky věnuje jeden pán- Rom. Přísahám! Děti ho miluji, a já začínám mít výčitky svědomí Vždyť víte). Ne že bych pochyboval o schopnostech Romů, ale že tak dokáže být oblíbený... to mě úplně knokautovalo. Říkám, ono se to jevilo jako jen hodný táta ke svým dětem, ale když i gadžovská děcka vycítila, že nic nehraje, tak je má plný dvůr... Hombr, je to ÚŽASNÉ. Není nic než radost ze života...a já slzím jako pako. Chce to nafilmovat a ukázat nacistickým debilům, že na barvě přece nezáleží, pokud má člověk člověčí srdce...Kurňa... já mám ve všem jasno!!! Hombre, paráda! píše Vasil Roman

Britská konzervativní vláda brání tisícům Britů žít ve své zemi

9. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Dnes je první výročí drastického opatření, které zavedla britská konzervativní ministryně vnitra Teresa Mayová. Britští občani, kteří mají manžela (nebo manželku) s občanstvím mimo Evropskou unii, musejí mít roční příjem ze zaměstnání v Británii ve výši 18 600 liber, jinak nemají právo přivézt si manžela či manželku do Británie. Zkušební lhůta na udělení trvalého pobytu v Británii byla zároveň prodloužena z dvou na pět let.

Automat na pravdu a konec postmoderny ještě jednou

9. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

"Automat na pravdy, o kterých se nepochybuje," nazval výstižně Karel Dolejší svou odpověď na příspěvek Pavla Siostrzonka, který se pokusil podrobně a s trpělivou názorností uvést na pravou míru nekorektnosti předchozí Dolejšího recenze politického čísla revue Analogon, píše Ivan Horáček. Nepozorné čtení objemné revue a mé úvodní statě, která je hlavním objektem Dolejšího přísné kritiky, mohli bychom jistě s ohledem k pracovnímu vytížení p. redaktora omluvit. To, že patrně nenašel čas ani na četbu vysvětlujícího Siostrzonkova článku je však již poněkud zarážející. Jinak ovšem těžko vysvětlit, že svou břitkou polemiku vede, podobně jako v předchozí kritice, vůči názorům, které autor rozhodně nezastává a do popředí klade témata, o něž se, jak se čtenář kritizovaných textů může snadno přesvědčit, v daných souvislostech vůbec nejedná.

Vekslák bourá Prahu

8. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva:

Akce proti bourání Prahy. Shromáždění před sídlem PPF 9. července

Odborná i širší veřejnost nesouhlasí s tím, abychom se s naším kulturním odkazem vyrovnávali paušální demolicí. Z toho důvodu vznikla iniciativa Vekslák bourá Prahu, která na úterý 9. července připravila akci za záchranu hotelu Praha. Hotel Praha byl odborníky navržen na kulturní památku, přesto je nyní bourán novým vlastníkem, a sice Prvním privatizačním fondem Petra Kellnera. Akce proběhne na ul. Evropská 17 (na rohu Evropské a Gymnasijní ul.) v 18 hodin.

Touha po penězích, která je silnější než svědomí a čest. To je úsilí pravicových politiků o prosazení II. pilíře

8. 7. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Mnoho, přemnoho se napsalo o II. pilíři penzijního fondu v rámci důchodové reformy, které na občany připravila koaliční vláda v čele s P. Nečasem. Na jedné straně, z pozice koaliční vlády a jejich politiků bylo poukazováno na jeho společenský význam(!), neblahou až prekérní perspektivu potenciálních důchodců a jeho pokryteckou obhajobu z hlediska "nutnosti" a potřeby zabezpečit se každý osobně na své stáří způsobem "Když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají"!

Dozví se papež František o tzv. církevních restitucích?

8. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva HzPD

V den výročí upálení mistra Jana Husa, předali občané dopis na Pražském arcibiskupství, adresovaný papeži Františkovi. Považují za potřebné, aby se dozvěděl o chování církevních hodnostářů v České republice, v souvislosti se zákonem o tzv. církevních restitucích.

"Rozhodli jsme se tuto akci plně podpořit a spolupodílet se na její organizaci. Zároveň chceme i touto cestou poděkovat panu ing. Verešovi, který poskytl na akci finanční podporu. Sdílíme názor autorky dopisu spisovatelky Lenky Procházkové, že nový papež František, mluvící o chudé církvi, by mohl předávání majetku církvím ještě nějakým způsobem zarazit.

Vlny kolem hotelu Praha

8. 7. 2013

čas čtení 7 minut

Patrně žádná demonstrace již nezmění, že o hotelu Praha je definitivně rozhodnuto. V následujícím článku jsem se pokusil shrnout nejen nejčastější důvody pro a proti vyhlášení hotelu za památku, ale i hlavní argumentační rozpory zastánců -- a to prvně obecně, následně na několika věcných bodech, píše Jan Hrnčárek.

Ministerskému vnitráckému triu jsem nerozuměl

8. 7. 2013 / František Štván

čas čtení 5 minut

Vycházím z prosté logiky, že je sebevětší počet policejního sboru k ničemu, pokud nemá k ruce zákon y(pravomoci), které mu dovolí účinně represivně zasáhnout. Jsem přesvědčený, že hlavním příčinou aktuálních rasově podbarvených nepokojů je legislativně nedefinovaný stav, co je a co není právně postižitelné obtěžování hlukem, nepořádkem či slovní a fyzickou agresivitou. Příčinou naší společenské nerozhodnosti, kterou by například ve Švýcarsku nepochybně nechápali, je neustálá snaha o pravdoláskovské neobtěžování občanů. Strašák z policejního státu prostě panuje panuje i tam, kde by panovat neměl.

Jsem na 100% přesvědčený, že o účinně vymahatelné porušování pořádku nestojí ani drtivá většina občanů, která na shromážděních výhružně ukazuje na své romské spoluobčany. Vím o čem mluvím. Jsou to moji "bílí" sousedé, kteří si myslí, že dny volna nebo noční hodiny jsou vhodným časem pro práci v bytě s příklepovkou či hlasité poslouchání techna, že oni na chodník jezdit autem mohou v jakoukoliv denní a noční hodinu, stejně jako vyhodit ke kontejnerům starý nábytek či sanitární zařízení, ačkoliv existují sběrné dvory. Udělat to Romové, tak si tito lidé okamžitě kupují lístek na nejbližší protestní pochod do Českých Budějovic.

Snowden: "Překvapení" Merkelové nad americkým špehováním je pokrytecké

8. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Americká výzvědná služba National Security Agency těsně spolupracuje s Německem i s ostatními západními státy, sdělil týdeníku Der Spiegel Edward Snowden. Západní spojenci nikdy nezpochybňují a nikdy se neptají, co NSA dělá se získávanými informacemi. Snowdenovy informace dokazují, že zuřivá reakce Angely Merkelové, která v souvislosti s americkým špehováním hovořila o "taktice z doby studené války", byla pokrytecká - Merkelová o nepřijatelném rozsahu amerického špehování německých i ostatních evropských občanů musela vědět. Merkelová se ovšem musí obávat blížících se voleb, a tak musí předstírat, že je "na straně" německých voličů.

"NSA je v posteli s Němci stejně jako s většinou jiných západních států," řekl Snowden v rozhovoru pro časopis Der Spiegel, který vyšel v neděli 7.7., ale byl uskutečněn, než Snowden opustil Hongkong a odcestoval do Moskvy.

"Jiné úřady se nás neptají, odkud jsme získali informace, a my se neptáme jich. Tímto způsobem jsou schopny chránit vysoké politiky před problémy, pokud by vyšlo najevo, do jak obrovské míry je porušováno soukromí občanů po celém světě," řekl Snowden.

Snowdenovy výroky jsou v rozporu s "překvapením" německé vlády nad obrovským rozsahem amerického špehování.

Německá vláda nereagovala na žádost o reakci od týdeníku Der Spiegel. Minulý týden však informoval francouzský deník Le Monde, že Francie má také rozsáhlý špehovací program. Der Spiegel informoval, že v průměrný den zaznamenává americká NSA asi 20 milionů německých telefonních spojení a 10 milionů datových souborů týkajících se internetu. V rušných dnech ten počet vzrůstá na 60 milionů získaných informací denně.

Němci jsou zvlášť citliví na odposlouchávání svých telefonních hovorů a špehování internetu, protože to dělal nacistický režim a komunistická Německá demokratická republika.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spojené státy by "měly zrušit obchodní dohody se státy, které poskytnou Snowdenovi azyl"

8. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

To řekl v neděli Mike Rogers, předseda amerického parlamentního výboru pro výzvědné otázky. Cílem by podle něho mělo být "vyslat velmi jasný signál, že takovéto chování tolerovat nebudeme."

Alexej Puškov, předseda ruského parlamentního výboru pro zahraniční věci, se v neděli vyjádřil na Twitteru, že venezuelská nabídka azylu pro Snowdena je zřejmě jeho "poslední šancí".

Předseda společných amerických armádních štábů generál Martin Dempsey přiznal v neděli v CNN, že to, co odhalil Edward Snowden, poškodilo vztahy USA s některými spojenci a ovlivnilo to "význam důvěry". Dempsey dodal, že Spojené státy "budou pracovat k nápravě situace. Ale dočasně je to problém."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bez komentáře

8. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jan Fischer, budoucí ministr financí a vicepremiér ve vládě Jiřího Rusnoka, slíbil, že zbývající dluh za předvolební kampaň, který přesahuje čtyři miliony korun, splatí do úterý.

V minulých dnech se neúspěšnému prezidentskému kandidátovi podařilo snížit závazky o milion korun. Peníze mu poslal právník Daniel Paľko ze společnosti BSP Lawyer Partners.

Jména zbylých sponzorů, které má již údajně dohodnuté nějakou dobu, stále nechce zveřejnit. Peníze dluží dvěma věřitelům, jedním z nich je společnost Media Master, která Fischerovi zprostředkovávala reklamní kampaň na pobočkách České pošty.

Zdroj:ZDE

Právníci aktivistů za ochranu osobních dat podali stížnost na britské a americké špehovací programy

8. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Britské a americké špehovací programy, které umožňují výzvědným institucím shromažďovat data týkající se milionů lidí, jsou předmětem stížnosti, kterou podávají aktivisté bojující za ochranu osobních údajů.

V pondělí byla podána stížnost, která požaduje okamžité suspendování britského využívání materiálu získaného prostřednictvím programu Prism, který provozuje americká National Security Agency.

Aktivisté také požadují, aby bylo dočasně zastaveno využívání programu Tempora, který umožňuje britskému špionážnímu středisku GCHQ shromažďovat miliony emailů, telefonních rozhovorů a rozhovorů uskutečněných na Skypu z podmořských kabelů, jimiž je Británie propojena s ostatními zeměmi.

Právníci zastupující britskou charitativní organizaci Privacy International konstatují, že program není ani nutný, ani přiměřený. Zdůrazňují, že zákony, jichž se používá k ospravedlnění shromažďování obrovského množství dat, zneužívají výzvědní agenti a vláda a je nutno je urychleně změnit.

Privacy International předložila snížnost Tribunálu s investigativními pravomocemi (IPT), jehož úkolem je zabývat se stížnostmi na chování britských výzvědných služeb. Organizace doufá, že se bude konat veřejné slyšení a že bude v důsledku naléhavosti sitace záležitost bezodkladně řešena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

35773