Jak Amerika hrubou silou globálně likviduje lidská práva

9. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Případ Edwarda Snowdena a tajného protizákonného špehování občanů po celém světě začal jako odhalení vládních špehovacích programů odvážným whistleblowerem. Tak vznikl konflikt mezi "námi", občany Spojených států a "nimi", vládou tajně porušující zákony a naši ústavu, píše v deníku Guardian Mark Weisbrot.

Avšak za několik posledních týdnů zmanipulovala mocná americká média tento terén. "My" nyní znamená "Amerika", náš bezpečnostní stát, který se "snaží nás ochraňovat". "Oni" jsou naši protivníci - teroristé, samozřejmě, ale také každá vláda, která je natolik nezávislá, že je ji možno označit za "protiamerickou". A Edward Snowden, "zrádce a špion", jakýmsi nevysvětlitelným způsobem pomohl "jim" a "oni" mu pomáhají i nadále (tedy, vlády, které jsou "protiamerické, tedy, nezávislé na Washingtonu).

Jedna z nejvlivnějších organizací na světě, hájících lidská práva, Amnesty International, nepřistoupila na tento mediální narativ. Minulé úterý obvinila Amnesty International americkou vládu z "hrubého porušování lidských práv Edwarda Snowdena" tím, že se mu snaží zabránit, aby požádal o politický azyl. Amnesty konstatovala:

"Zdá se, že ho americká vláda obviňuje především z toho, že Snowden odhalil její nezákonné činy - a nezákonné činy jiných vlád - které porušují lidská práva.

Nikdo nesmí být trestán podle žádného zákona za zveřejnění informací o porušování lidských práv. Snowden je whistleblower. Zveřejnil informace, které jsou obrovského veřejného zájmu v USA i na celém světě.

Čelná média zcela ignorovala tento hlas a právní otázky, které tak byly vzneseny.

V dané chvíli může danou situaci změnit jen sám Edward Snowden. Zatím natočil jen jediný rozhovor, ten s Glennem Greenwaldem, v němž přiznal odpovědnost za zveřejnění svých materiálů. Byl to brilantní rozhovor, Snowden v něm hovořil naprosto jasně - morálně, politicky, i rétoricky:

"Nijak se neodlišuji od ostatních lidí. Nemám zvláštní kvalifikaci. Jsem prostě jen obyčejný člověk, který sedí každý den v kanceláři, dívá se, co se děje, a uvědomuje si: "O tomhle přece nemáme právo rozhodovat, veřejnost musí vědět, zda jsou tyto programmy a tato politická strategie správné.

Snowden je jediný člověk, který nyní může oslovit stamiliony lidí pravdou. Juliana Assangeho média zdémonizovala, i když nebyl obžalován z jediného zločinu, ani přestupku. Zničí i Snowdena, pokud ten nyní energicky nepromluví na svou obhajobu. Pokud Snowden vysvětlí světu, proč byly jeho činy legitimním odhalením vládní zločinnosti, Bílý dům se neodváží sestřelit v mezinárodním leteckém prostoru letadlo, které by Snowdena dopravovalo do země, která mu poskytla azyl.

Snowden musí promuvit, nejen na svou záchranu, ale také proto, aby ochránil budoucí whistleblowery, které chce Obamova vláda umlčet tím, že ho potrestá. Jde o celou kauzu lidských práv, zejména práva na azyl. Občané světa musejí být svědky toho, aby Snowden zvítězil nad těmi, kteří si myslí, že na světě platí jen hrubá síla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14773

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2013