Americké špehování Evropské unie ohrozilo klíčovou dohodu USA-EU o volném obchodu

30. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Zpráva týdeníku Der Spiegel, že americké výzvědné agentury odposlouchávaly budovu Evropské rady "připomíná studenou válku", řekla německá ministryně

Vyhlídky na uzavření nové obchodní dohody mezi USA a Evropskou unií, která by měla oběma stranám přinést obchodní výhody v hodnotě mnoha stamiliard dolarů, utrpěly těžkopu ránu poté, co bylo zveřejněno obvinění, že Washington odposlouchával klíčové úřady Evropské unie a zaznamenával telefonní rozhovory a emaily vysokých činitelů Evropské unie.

Egyptská opozice požaduje v ulicích rezignaci prezidenta Mursího

30. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

V ulicích Káhiry se shromažďují tisíce lidí požadujících rezignaci islamistického prezidenta Muhammada Mursího, který před rokem nastoupil do funkce. Očekává se, že masové protesty proběhnou před prezidentským palácem a po celé zemi.

Opozice Mursího obviňuje ze selhání při řešení ekonomických a bezpečnostních problémů a z hromadění moci, které ohrožuje demokracii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

NSA špehovala Evropskou unii

30. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Informace získané redakcí německého listu Spiegel ukazují, že americká služba NSA sledovala nejen občany EU, ale zřejmě také budovy institucí Evropské unie. Tyto informace se objevují v dokumentech získaných Edwardem Snowdenem, s nimiž se Spiegel měl možnost částečně seznámit. Přísně tajné dokumenty popisují sledování diplomatického zastoupení EU ve Washingtonu.

O co se tu (ne)hraje

30. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Miroslav Kalousek se rozhodl, že si po mnohých rolích, které již měl (např. zastánce křesťanských hodnot, obhájce a podporovatel hazardu, rozesilatel složenek, snižovatel dluhu, který mezitím roste, atd.) střihne roli obhájce demokracie. Všichni máme uvěřit (asi sází na úplný reset naší paměti), že je bytostným demokratem, kterému jediné, co leží na srdci, jsou naše svobody a práva. A že hlavní kazisvět, který nás o ně chce připravit, je prezident Miloš Zeman.

Bylo by to úsměvné, kdyby této pohádce tolik lidí nevěřilo.

Vzdor a beznaděj nad klávesnicí

30. 6. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 4 minuty

Po přečtení Dolejšího rezignace na kritiku prezidenta republiky musím uznat výstižnost jeho povzdechu nad obtížností střetu s rozšířeným vnímáním mesiášské role Miloše Zemana v dnešním politickém životě. Je to fakt a především pro další vývoj české levice je zásadním prvkem jejího budoucího směřování.

Hlavním polem pro prosazování jeho vlivu bude sociální demokracie. I po třiadvaceti letech stále nevyprofilovaná a rozklížená strana. Její představitelé se obávají kritizovat prezidenta z podobných důvodů, z jakých o něm Karlu Dolejšímu nechce psát. Jenže oni mají důvodné obavy o zájmy své strany, tedy o důsledky, které by otevřenější kritika hlavy státu měla na jejich volební preference mezi tou (nikterak malou) částí levicového voličstva, stejně jako na "zemanokratickou" část vlastní členské základny.

Rasové nepokoje v Českých Budějovicích

29. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Zhruba dvě stovky převážně Romů se po 13 hodině sešlo na českobudějovickém sídlišti Máj, kde probíhá shromáždění s kulturním programem Čikhatar Het/Z bahna ven II, které společně s místní romskou komunitou pořádá občanské sdružení Konexe. Shromáždění reaguje na protiromskou demonstraci, která začala v 16 hodin na na náměstí Přemysla Otakara II a sešlo se na ní asi 500 lidí. Ti se pak vydali na sídliště Máj, kde se pokusili zaútočit na poklidně shromážděné Romy. Policie proti nim zasáhla.

Lidé se tam sešli kvůli incidentu, při kterém se mělo dostat do konfliktu na dětském hřišti napřed několik dětí, pak jejich rodiče a další dospělí. Výsledkem konfliktu mezi Romy na jedné straně a Čechy na druhé straně bylo několik zraněných. Mezi zraněnými je i těhotná žena. Není jasné, kdo a jak konflikt začal, protože přesné příčiny a okolnosti incidentu policie zatím nezveřejnila.

"Shromáždění je na podporu místní českoromské sousedské komunity, za zlepšení sousedských vztahů," vysvětlil již dříve důvody shromáždění na sídlišti Máj serveru Romea.cz Miroslav Brož ze sdružení Konexe. "Preventivně jsme ohlásili zábor ulic na Máji, aby tudy neprošel pochod, s nímž by mohly být spojeny násilnosti. My pořádáme poklidnou akci," dodal k tomu pro server Deník.cz zástupce svolavatele Markus Pape. "Shromáždění jsme na radnici ohlásili již v pondělí," upřesnil pro server Romea.cz Brož.

Především Romové na shromáždění upozorňovali, že situace na sídlišti by se mohla zlepšít, pokud by Romové byli v policejních hlídkách. Na akci zaznělo několik projevů, zpívalo se a hrálo na hudební nástroje.

Další shromáždění začalo v 16 hodin na náměstí Přemysla Otakara II.Těsně před jeho začátkem bylo na náměstí asi 200 lidí. Kolem půl páté stoupl počet lidí asi na 500. Mezi shromážděnými bylo i několik skupinek extremistů. Improvizovaným pódiem se stala Samsonova kašna. Podle serveru Deník.cz řečníci mluví o dvojím metru a zaznívají rasistická hesla.

Podrobnosti: ZDE

Nejsou Romové Češi?

30. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Promiňte, ale nemají Romové náhodou české občanky a pasy, a nejsou to tedy Češi? ptá se Uwe Ladwig. Jan Čulík k tomu dodává: Česká totožnost se od národního obrození bohužel definuje jazykově. Je to naprosto zastaralé a pro lidi mimo Českou republiku zcela nepochopitelné. Jako kdyby všichni lidé, mající britský pas a žijící v Británii, bez ohledu na to, jakým jazykem hovoří, nebyli Britové!!"

V Čechách kdysi existovala teritoriální totožnost. Ať jste mluvili německy, latinsky či česky, nebo třeba maďarsky, byli jste do začátku národního obrození "boehmisch". Bohužel, národní obrození tuto moderní definici národní příslušnosti v Čechách zničilo. A dnes to vede k rasismu a odsunování lidí s tmavší pletí do pozice podřadných existencí, "neČechů"... Taky pěkný důsledek českého národního obrození...

Co dokáže nenávist

29. 6. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Jsou zdraví, normální a žijí v Česku. Byli by i šťastní -- kdyby nebyli snědí. Řeč je o rodině Saši Kiňové a Antonína Kroščena z Milovic, jimž se minulý měsíc narodila zdravá paterčata.

Zatímco jinde v Evropě by veřejnost se sympatiemi sledovala situaci náhle rozrostlé rodiny, v Česku se tato veřejnost dělí na dva tábory -- ty, kteří jí přejí a ty, kteří by jí do bytu nejraději naházeli zápalné láhve. Nepřeháním. Jak informuje Deník, minimálně část prostředků, která se sešla na podporu rodiny bude využita na to, aby okna jejího bytu byla ochráněna před rozbitím a vhozením cizího předmětu.

Otevřený dopis předsedovi ČSSD:

Bohouši, přestaň blbnout a mazej k pumpám!

29. 6. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 22 minut

Česká republika čelí nejhoršímu ohrožení od svého vzniku. Kombinace rizik spojených se vstoupením v účinnosti nového Občanského zákoníku, rozpočtového provizoria a neschopnosti vyjednat si dobré podmínky pro čerpání fondů EU v rozpočtovém rámci 2014 -- 2020 představuje pro občany, podniky a národního hospodářství ohrožení, jaké naše země nepoznala od ukončení nacistické okupace. Škody mohou být větší než kdyby se současně opakovaly ničivé povodně z roku 2002 a vybuchla atomová elektrárna Dukovany.

Líbánky: Velmi dobrý nový film Hřebejka a Jarchovského se sociálním posláním

29. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Velmi dobře natočený, napsaný a zahraný je nový film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského s ironickým názvem Líbánky, který byl letos v Karlových Varech vybrán do hlavní festivalové soutěže.

Projednou je tu český film, který má silný a napínavý příběh. Jako obvykle u Hřebejka je součástí filmu určité pedagogické poslání. Jak tomu bylo v několika posledních scénářích Petra Jarchovského, jádrem příběhu a zdrojem napětí je překvapivý, "šokující" kostlivec ve skříni, který radikálně změní zdánlivě pozitivní a optimistické poměry v současnosti.

Prameny života: Vynikající, ironická a lidská sága

30. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

S velkou zvědavostí jsem v sobotu odpoledne v Karlových Varech zašel na tříhodinový autobiografický film německého režiséra Oskara Roehlera Quellen des Lebens (Prameny života) mapující osudy tří generací jedné rodiny od konce druhé světové války až do osmdesátých let 20. století. Film mě zajímal proto, že na mě v osmdesátých letech v britské televizi udělal obrovský dojem slavný německý generační seriál Heimat režiséra Edgara Reitze, kronika života Německa během dvacátého století, v letech 1919-1982, jak se historické události promítaly do života vesničky Schabbach v Hunsruecku. Je to nesmírně lidské zobrazení osudů normálních lidí, vesničanů, během kataklysmat dvacátého století. (Vždycky jsem si říkal, že kdyby tento slavný seriál odvysílala Česká televize v hlavním vysílacím čase, odstranilo by to spoustu předsudků mezi Čechy a Němci - jenže ono spíš se dnes hodně lidem hodí, aby ty předsudky odstraňovány nebyly.)

Jednoduché rozhodování

29. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení < 1 minuta

Jsou jen dvě hlasování, která mají nastat podle pevně stanovených pravidel: zda rozpustit Sněmovnu a to druhé, zda projevit důvěru Rusnokově vládě.

První je potřebné, aby se potvrdilo, kdo si chce vzdor všemu zachovat zbylé požitky, nebo aspoň oddálit své trestní stíhání, a druhé k tomu, aby se ukázalo, zda je 101 poslanců, kteří se nestydí být proti národu.

V obou případech jsou dlouhé a složité řeči zbytečné, a než se to odhlasuje, můžeme pracovat na úkolech do budoucna.

Zástupci lidu versus lid

29. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

poslanecký slib

"Zástupce občanů nesmí v průběhu své funkce změnit politickou stranu, za kterou byl zvolen."

Karolina Peake, Etický kodex VV

Kůl v plotě není cool

Jacob van Blom

Věru vznešeně zní slova poslaneckého slibu. Až na to, že si při nich vždycky vzpomenu na Jirotkova Saturnina, kde se píše o slovech lásky, jež "ztratila zvuk v ústech sňatkových podvodníků". Neb k čemu sliby, když slova ztrácejí váhu, povlávajíce vzduchem jak listí v ústavní zahradě, mezi nímž vzrušeně pobíhají blázni s hrabičkami, doufajíce, že se dohrabou smyslu. A zatímco jedni blázni hrabou lehýnké listí slov, jiní blázni, šibalové, prostě jenom hrabou.

Ekvádor zřejmě neposkytne Snowdenovi politický azyl

29. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zdá se, že plán na dopravu whistleblowera Edwarda Snowdena z Moskvy do bezpečí Jižní Ameriky se začal rozkládat. Mezi ekvádorskou vládou a Julianem Assangem vzniklo ohledně Snowdena napětí.

Ekvádorský prezident Rafael Correa zastavil úsilí pomoci Snowdenovi odcestovat z Ruska do Ekvádoru uprostřed obav, že si Assange uzurpuje roli ekvádorské vlády. Vyplývá to z diplomatické korespondence, která byla prozrazena v pátek.

Objevily se signály, že Ekvádor zřejmě nebude chtít Snowdenovi poskytnout azyl a že ho irituje Assange. Prezident Correa prohlásil, že dočasný cestovní dokument, který mohl pomoci Snowdenovi odcestovat z Moskvy, je neplatný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ztracená generace

28. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Každý z 5,6 milionu mladých evropských nezaměstnaných má vlastní příběh. Někteří jsou absolventy univerzit a značně "překvalifikovaní" pro práci, kterou mohou dostat. Jiní v dobách prosperity brzy odešli ze školy, aby mohli vydělávat, a během krize pak přišli o všechno.

Hlavy států EU právě vedou v Bruselu rozhovory o nezaměstnanosti mladých a toto téma se nachází na špici agendy. Tato nezaměstanost právě dosahuje historického rekordu. V dubnu byla v celé EU bez práce téměř čtvrtina lidí mladších pětadvaceti let. V Řecku je to více jak 60% a ve Španělsku 56%.

Karlovy Vary začínají rázně

28. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Hned první film, který jsem zhlédl na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, mi připomněl a znovu zdůraznil, že na karlovarském festivalu je zcela podružná hysterie kolem celebrit (je poněkud směšná, protože z mezinárodního hlediska nejsou Karlovy Vary žádným Cannes, ve světovém tisku se o nich sotva objeví zmínka), ale vynikající je na Karlových Varech dramaturgie. Festival je pozoruhodně profesionálně vybranou přehlídkou těch nejzajímavějších mezinárodních filmů z poslední doby, které se do České republiky jinak nedostanou.

Nový ministr životního prostředí -- reakce Hnutí DUHA

28. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

pátek 28. června 2013

Designovaný premiér dnes nabídl Radku Špicarovi, viceprezidentovi Svazu průmyslu a dopravy, aby se stal ministrem životního prostředí.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

"Radek Špicar by byl dobrým ministrem životního prostředí, ale viceprezident Svazu průmyslu jím, při vší úctě, být nemá."

"Radek Špicar je chytrý, vzdělaný a rozumný; bylo by nám ctí a potěšením s ním osobně pracovat. Ale přece nejde, aby se ministrem životního prostředí v pondělí stal člověk, který v pátek byl viceprezidentem Svazu průmyslu."

"Úřad, který se stará o čistý vzduch, nemůže řídit reprezentant organizace, jež lobbuje, aby špinavé podniky mohly bezplatně dělat více a více smogu."

"Průmyslové podniky pro nás nejsou nepřítelem, nýbrž partnerem při vytváření rozumných pravidel, jež zaručí ekonomickou prosperitu i čistý vzduch. Nemohou ovšem být personálně propojené s ministerstvem, které je má hlídat."

Sobotka: ČSSD chce druhý pokus o sestavení vlády

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Pokud nedostane vláda Jiřího Rusnoka podporu v Poslanecké sněmovně, požádá sociální demokracie prezidenta Miloše Zemana o druhý pokus sestavení vlády.

"Sociální demokracie začíná velmi vážně diskutovat možnost, že by se pokusila sestavit menšinovou vládu, která by mohla dovést zemi k předčasným volbám," řekl serveru iDnes.cz Bohuslav Sobotka.

Prohlášení Sobotky do značné míry překvapilo i členy vedení ČSSD. O variantě, že by si ČSSD řekla o druhý pokus, se údajně mezi špičkami socialistů mluvilo, kolektivní rozhodnutí ale nepadlo a tato varianta byla brána jako jedna z možných, ale až poté, co by se nepodařilo rozpustit sněmovnu a Rusnokova vláda by nedostala důvěru.

"Sociální demokracie trvá na předčasných volbách a do 16.7. udělá vše pro to, aby rozpustila sněmovnu. Pokud se mezi poslanci nenajde 120 hlasů na rozpuštění Parlamentu, bude ČSSD zvažovat svůj další postup," uvedl místopředseda strany Michal Hašek.

Pokud vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru, je podle něj ČSSD připravena přijmout jmenování prezidentem na sestavení nové vlády. I v tomto případě povedou všechny kroky strany k předčasným volbám.

Podrobnosti: ZDE

Schwarzenberg: Nepatříme k západní Evropě

28. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg prohlásil na konferenci Domov Střední Evropa: tváře, biografie, identity pořádané senátem, že ČR nikdy nebyla a nebude součástí západní Evropy. Podle něj to ukazují rozdíly v tradicích, mentalitě a politické kultuře, které se v posledních týdnech projevily.

Schwarzenberg se vyslovil pro společnou evropskou identitu, současně však odmítl možnost, že se Češi někdy stanou Západoevropany. Podle něj budou vždy patřit k Evropě střední, ale neměli by se brát tolik vážně.

Podrobnosti: ZDE

Proč už nebudu psát vnitropolitické komentáře

28. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Napsal jsem za poslední léta řadu textů, ve kterých jsem kritizoval uzavřenost českých politických elit, uzavřenost stávajícího kartelového systému politických stran. Tento systém je od svého počátku v 90. letech nemocný "naroubovaností" na postkomunistické poměry, nikdy v této zemi nedošlo ke vzniku stran s širší základnou, které by měly šanci se samofinancovat a nebyly tedy fatálně odsouzeny k parazitnímu přiživování se na veřejných rozpočtech.

Někomu se to může jevit jako paradoxní, ale v současné české politické krizi, nejhorší od roku 1989, pokládám i tento velice nedokonalý systém stále ještě za výrazně lepší a perspektivnější variantu než systém neomezené vlády ústavně neodpovědného prezidenta. Důvody jsou podle mne, ale zdá se, že jen podle mne, nabíledni: Přes všechnu zkaženost partajnictví je právě v něm dosud alespoň v zárodku zachována pluralita zájmů nedokonale reprezentující pluralitu zájmů v české společnosti a také princip rozdělení moci. Systém vlády ústavně neodpovědného prezidenta a jeho kamarádů žádnou takovou pluralitu ani v nejmenším nenabízí.

Kde je zdroj a jádro problému?

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

K článku Karla Dolejšího: "Proč už nebudu psát vnitropolitické komentáře"

Jste poněkud jednostranný, proč se chcete vzdát vnitropolitických komentářů právě u Zemana a ne dříve, kde byl počátek a kořeny tohoto problému? ptá se Jan Jančura.

Nebezpečí dané nedomyšlenou ústavní změnou je mi jasné. V současné době si vlastně může prezidentská vláda může vládnout téměř libovolně dlouho, pokud se tomu nebude parlament aktivně bránit. Pochybuji,že by to měl prezident Zeman v úmyslu. Proto je tendenční mu tento záměr apriori připisovat.

Naštěstí tomu může parlament zabránit, bohužel strany koalice dávají přednost svým funkcím před záchranou parlamentní demokracie. To, že parlamentní demokracie je jim dobrá, jen pokud ji mohou otloukat Zemanovi o hlavu, dokládá kupčení s poslaneckými mandáty a hlasy. Právě toto jasně doložitelné upřednostnění vlastních zájmů před zájmy demokracie, byste měl především kritizovat a ne ne prozatím nedoložené záměry prezidenta.

Jinak si způsobila sama koalice tím, že při přijímání ústavního zákona o přímé volbě odmítla s ČSSD jednat o dalších změnách ústavy, aby upřesnila postavení přímo voleného prezidenta.

Zeman je teď "pro lid nadějí, vzešlou z bahna českého kapitalismu"

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Karel Dolejší už nebude psát vnitropolitické komentáře, protože prý není pochopen, píše Petr Kalaš. Jak může být chápán, když pro stále "horší" vlády předešlé nalézá některé podstatné klady, ale pro "pokus" začít jinak, např. efektivněji zhodnotit první přímou volbu prezidenta jako možná účinnější KADLUB na bezzubou parlamentní pseudodemokracii ve službách demontáže, napřed ČSSR a po té i ČR, nemá ani půl slova podmínečného uznání. Zemanův mandát je snad bezcenný? "Kamarádi" vadí, minulé vlády v objetí lobistů, dravých mafiánů a tunelářů nevadí? Možná zemanovská "tzv. "neústavní (?) strategie" nevyjde. Ale nedivme se, že reálný socialismus tím bude zcela rehabilitován.

K. Dolejšímu přesto děkuji. V posledním článku se překonal. Žádný z předešlých nebyl psán stylem "Piš, jak slyšíš", téměř všechny psány skvělou intelektuálštinou.

"Hloupý" Zeman je čitelný, v prostořekosti snadno ublíží, nemálo z toho i poškodí. Teď je pro lid nadějí, která nečekaně vzešla z mravního bahna českého kapitalismu. Vznik této krize není dílem Zemana, proč mu tedy dávat stop místo podpory. Jistěže se může zneurčitnit a negovat sama sebe, ale nechť kronika pádívých událostí zatím zůstane otevřená. Budou v ní bohužel chybět články a stati K.Dolejšího, který rozumí mnohému, pouze neumí číst lidové poudačky prostého jazyka a životní filozofie.

Ekvádor se připravuje na diplomatický konflikt s USA kvůli Snowdenovi

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Zdá se, že země považovaná za nejpravděpodobnější útočiště bývalého zaměstnance služby NSA je odhodlána vyrovnat se s následky, když oznámila, že jednostranně a nevratně odmítá 23 milionů dolarů ročně plynoucích ze snížených tarifů na růže, korýše a mraženou zeleninu. Sekretář prezidenta Rafaela Correy sarkasticky navrhl, aby Spojené státy použily tyto prostředky na výcvik vládních zaměstnanců v dodržování lidských práv.

Prezident Obama se ve čtvrtek pokoušel zklidnit mezinárodní rozruch kolem Edwarda Snowdena, když Ekvádor vystupňoval svou neústupnost vůči USA a oznámil, že preventivně odmítá milionové obchodní benefity, o něž může přijít, pokud by poskytl azyl uprchlíku Snowdenovi, který pobývá v mezinárodním prostoru moskevského letiště.

Ekvádor odmítl obchodní smlouvu s USA, azyl Snowdenovi však nedal

27. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Ekvádorská vláda odmítla Andskou dohodu o preferenčním obchodu, ale Snowden se do Ekvádoru z Moskvy asi nedostane

Ekvádor učinil ve věci Edwarda Snowdena vůči USA vzdorné gesto. Odmítl totiž preferenční obchodní styky se Spojenými státy. Vláda prezidenta Rafaela Correy ve čtvrtek uvedla, že ruší Andskou dohodu o preferenčním obchodu, aby se Ekvádor nemohl stát obětí amerického "vydírání" ohledně žádosti o vydání Edwarda Snowdena.

Činitelé ekvádorské vlády také na dopolední tiskové konferenci nabídli dar 23 milionů dolarů Spojeným státům na kursy v dodržování lidských práv. Byla to ostrá odpověď na americkou kritiku situace v oblasti lidských práv v Ekvádoru.

Václav Žák: Jak je to dnes v ČR s dodržováním ústavy?

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Ještě vážnější ukázkou neschopnosti rozumět principům demokratické politiky je mlčení k aktivitám prezidenta republiky. Prezident si pozval na Hrad premiéra a ministra spravedlnosti. Potud vše v pořádku. Na to má ústavní nárok. Proč mu však ministr spravedlnosti nestačil a pozval si i nejvyššího státního zástupce, když na to nemá žádný ústavní nárok, a proč si místo policejního prezidenta nepozval ministra vnitra? To je další doklad svévolného jednání prezidenta. Striktně vzato, ani policejní prezident, ani nejvyšší státní zástupce neměli prezidentovi nic sdělit. Vždyť k němu nemají žádnou ústavní vazbu! Pokud prezident nutí čelné představitele orgánů činných v trestním řízení obcházet jejich subordinaci, jde v posledku o politické zasahování do trestního řízení, o jehož objektivitě mohou okamžitě vzniknout pochybnosti.

Prezident, kterému v tomto ohledu Ústava nedává vůbec žádné kompetence, je ve stejném postavení jako každý jiný občan. Půjde snad policejní prezident informovat Karolinu Peake, aby se mohla kvalifikovaně rozhodovat o boji proti korupci?

Prezident Zeman krok po kroku rozšiřuje pole svojí působnosti. A to bezmála za potlesku médií, která si vůbec nekladou otázku, jestli se prezident nepohybuje mimo ústavní rámec. Pokud prezident potřebuje podrobnější informace, má postupovat podle Ústavy. Slíbil, že bude dodržovat ústavu a zákony. Proč to nedělá?

Inu, paní Nagyová to určitě také myslela dobře.

Pro pořádek dodávám, že jmenování premiéra Rusnoka je jiná píseň. To (akespoň zatím) není vybočením z ústavního rámce.

Celý text: ZDE

Zemanův drzý husarský kousek rozděluje právníky a znepokojuje sociální demokraty

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Česká vláda odborníků pod premiérem Rusnokem by se mohla stát "plakátem propagandy" pro prezidentovu stranu. Důvěru parlamentu nemá Rusnok sice v kapse, má ovšem důvěru prezidenta Miloše Zemana, píše v listu Der Standard Gerald Schubert.

Česká vláda odborníků pod premiérem Rusnokem se stane "propagandistickým plakátem" prezidentovy strany. Ale důvěru parlamentu nemá ani zdaleka v kapse, píše v listu Der Standard Gerald Schubert.

Pozn. red. Článek byl opraven v pátek 28.6. v 16 hodin. Původní verze omylem překládala německý výraz "husarský kousek" jako "puč". Čtenářům se omlouváme.

Gaullismus jako vzor?

28. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V debatách o "extenzívním výkladu ústavy" vedených příznivci Miloše Zemana a (polo)prezidentského systému se zpravidla poukazuje na případ páté francouzské republiky, který zde hraje roli "normalizačního" příkladu. Jestliže se takové věci děly ve Francii, není na nich nic špatného, zní v podtónu argumentace. Aby však bylo možno skutečně posoudit, nakolik byl zmíněný příkladný proces "standardní", nakolik naopak na hraně či již za hranou demokracie, je nutno se na něj podívat podrobněji.

Potřebujeme lepší, tj. prezidentský systém

28. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Reakce na článek Gaullismus jako vzor? autora Karel Dolejšího.

Vážení,

tady nejde o to, jak de Gaulle demokraticky či nedemokraticky změnil systém ve Francii. U nás jde o to, aby se český systém změnil ze stávajícího chaosu (jaký byl ve Francii před de Gaullem) na lepší - např. prezidentský dle Francie. O prostředcích se můžeme bavit, míní Jiří Zajac.

Díky výše uvedenému článku jsem si vzpomněl na Rudé Právo z doby před rokem 89, resp. na demagogii, kterou jsem jakožto pamětník v něm denně četl. Důvodem četby byl princip Poznej nepřítele. V roce 89 jsem si naivně myslel že podobné články už v novinách nenajdu.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo rozsáhlý program přezbrojování

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

KD│ Ruské ministerstvo obrany na své internetové stránce zveřejnilo prezentaci představující velkoryse pojatý plán činnosti na léta 2013-2020. Jeho součástí je i rozsáhlý program přezbrojení ozbrojených sil soudobou technikou. Mezi jiným z něj vyplývá, že v letech 2013-2014 dojde k výraznému zrychlení obměny vrtulníkového parku a ještě výraznějšímu zrychlení modernizace raketové výzbroje pozemních vojsk. Oproti tradiční představě ruské armády naopak jakoby překvapuje poměrně nízká priorita obrněných bojových vozidel v těchto plánech, kterou mimochodem dokresluje i skutečnost, že vyvíjený tank Armata, který by se měl konečně přinejmenším vyrovnat soudobým západním konstrukcím, nebude v září představen veřejnosti, jak bylo předběžně oznámeno. Do příštího roku má být obměněno pouze 5% stávající obrněné techniky. To tak zcela nenasvědčuje představě sugerované některými "zasvěcenými" komentátory, podle níž Rusko v relativně krátké době, údajně snad již v tomto roce, počítá s velkou válkou.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Jak můžeme důvěřovat vládě, která nás špehuje?

27. 6. 2013

čas čtení 7 minut

Neměli bychom se bát nějakého budoucího orwellovského státu, v němž budeme podrobeni totálnímu elektronickému monitorování. To je totiž naše dnešní realita.

"Pokud jste občanem této země, který dodržuje zákony, nemáte se čeho bát." Tak reagoval britský ministr zahraničí William Hague na odhalení skutečnosti, že Spojené státy a Velká Británie špehují občany v obrovském, mezinárodním měřítku. Zkuste o tom, že se nemáte čeho bát, přesvědčit rodinu Stephena Lawrence, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Poté, co Stephena Lawrence, černošského teenagera, zavraždili bělošští rasisté, policie zaměstnala čtyři detektivy, jejichž úkolem bylo špehovat rodinu a přátele Stephena Lawrence, ve snaze "najít na ně něco". Lawrencovi a lidé, kteří podporovali jejich boj za spravedlnost, byli občané dodržující zákony. Jenže policie proti nim nasadila tajné agenty a jeden z těchto špionů nyní přiznal, že cílem bylo hledat "dezinformace" a "špínu". Za jakým účelem? "Zdiskreditovat kampaň za spravedlnost pro Stephena Lawrence."

Rusnokova vláda a příští volby

27. 6. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 2 minuty

Rusnokova vláda, ať již v jakémkoliv budoucím složení, nepředstavuje jen fenomén dotýkající se současného vládnutí, jak si mnozí, pod pojmem aktuální situace představují, ale může se velmi výrazně dotknout i budoucích voleb, ať již se budou konat kdykoliv. Nejde totiž jen o jakousi vládu SPOZ -- to by bylo příliš jednoduché -- ale o něco mnohem významnějšího: Rusnokova vláda totiž v podobě, do jaké se může transformovat v okamžiku budoucí volební kampaně (a nemusí to zdaleka být jen kandidátka SPOZ) se může zjevit jako onen soubor nových tváří, po kterých lidé, znechuceni současnou politickou realitou - ať již oprávněně nebo jen pod vlivem mediálních kampaní -- volají.

Jak zardousit nenarozenou vládu

27. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 1 minuta

K nekrvavému řešení kritického stavu našeho parlamentu by mohlo vést navržené hlasování o rozpuštění Sněmovny 16. července. Zatím to ale vypadá tak, že Sněmovna nebude rozpuštěna, protože proti budou ti, co již nikdy nebudou zvoleni a také TOP 09, protože se vyskytly obavy, že bez imunity by se Kalousek a prý i jiní nemuseli dočkat nových voleb na svobodě a hlasů odebraných ODS by si neužili.

A tak bude muset Rusnokova vláda do 23.července požádat Sněmovnu o důvěru a nebylo by nemožné ji získat, nebýt usnesení ÚV ČSSD, které to znemožňuje a nahrává ODS podobně, jako Bohumínské usnesení. Donutí to totiž prezidenta, aby jmenoval dalšího předsedu vlády, protože jinak by nemohl být projednán rozpočet.

Potom se bude vše opakovat a s příslušným zpožděním by mohlo nakonec dojít i ke jmenování paní Němcové, čímž by byl průběh katastrofy dovršen. Ovšem jen tehdy, když by si to občané zase nechali líbit a pokud by některé opory koalice stále ještě nebyly za mřížemi.

Kdo vytváří v Německu mínění o Česku?

27. 6. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

O současném dění v ČR referuje v německém tisku jistý Hans-Jörg Schmidt, a to v listě Die Welt známého Springerova nakladatelství. Schmidt je také dopisovatelem novin Landeszeitung, čtrnáctideníku německé menšiny v ČR.

Při volební kampani k prezidentským volbám i po ní se Schmidt angažoval ve prospěch jednoho z kandidátů, předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga.

Pražský zpravodaj vlivných německých novin tedy není nezávislý novinář, nýbrž aktivista jedné strany, jednoho názoru. Je smutné, že je pak zpětně citován, například veřejnoprávní ČT24, jako by reprezentant "německého" veřejného mínění. Schmidt patří mezi pražskou kohortu "novinářských děvek" od Lidovek přes MFD do Die Welt a zase zpátky třeba citace ne ČT24. Tak se to dělá. Nebo dosud dělalo, doufejme...

Kdyby se takto někdo choval v německém, ale taky rakouském, švýcarském novinářském milieu, máme-li se omezit na německy mluvící země, brzy by si v nezávislých novinách ani nevrznul. Z Prahy zatím vrzat může. Právě, že jen vrzat, nikoli objektivně informovat...

K čemu je nenávistná agitka dobrá

27. 6. 2013 / Vladimír Rott

čas čtení 2 minuty

Díky nenávistné agitce pana Řezáče, zveřejněné na BL*), jsem se dověděl o Hans-Jörgovi Schmidtovi, Saském rodáku (*1954, Halle nad Sálou), od počátku devadesátých let žijícímu v Praze a na severu Čech. Našel jsem jeho publikace, a člověka dobrého srdce, který s porozuměním doprovází nedorozumění našich dvou sousedských národů a zejména i ty již započaté cesty z něj.

K současnému vývoji v Somálsku

Nový stát Jubaland má prezidenta

27. 6. 2013 / Petr Komers

čas čtení 10 minut

Nedávno došlo na území Somálska k události, která by opět mohla o krok posílit naději na blízký mír a sjednocení země. Samotná Federální somálská vláda, reprezentující nyní celé Somálsko a uznávaná mezinárodním společenstvím, se však na tuto událost dívá spíše opačně, píše Petr Komers, který se právě vrátil z návštěvy Somálska.

Nic nového pod sluncem

27. 6. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 4 minuty

Můžeme si položit otázku, co ponejvíc ohrožuje postavení politických stran, a to bez rozdílu. Je to občanská společnost. Největším nebezpečím se potom stávají odbory, iniciativy a hnutí, které jsou schopny se domluvit a táhnout za jeden provaz k prosazení cíle, na kterém se shodly.

Ani v tomto okamžiku nemají odbory, iniciativy a hnutí zajištěný úspěch. Jako příklad lze uvést předání požadavku na předčasné volby prezidentu republiky v Lánech, tedy akci, která je spojená s mediální prezentací, průvodem a shromážděním.

Tak jako na minulých demonstracích pod heslem STOP VLÁDĚ, tak i na všech akcích organizovaných iniciativami a hnutími se pokaždé objeví jeden nezvaný host, jehož prezenci by mu mohl závidět kdejaký studentík. Jeho prezence je totiž stoprocentní. Jmenuje se Zdeněk Ponert a svému hnutí dal název Skutečná demokracie, aby podtrhl, že jakýkoli jiný demokrat než on skutečným není. Jak se tento neskutečně "skutečný demokrat" projevuje a co hlásá?

Miloš Zeman -- politik a čeští trpaslíci

27. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Na české politické scéně se zjevil politik. Politik, který své kroky promýšlí několik tahů dopředu. Politik, který si společně s Václavem Klausem zaslouží toto označení (jen pro jistotu, dřív než budu ukřižován, nejsem příznivcem ani jednoho z nich), míní Ladislav Sudík.

To, co vidíme na české politické scéně je jedním slovem zoufalství. Doposud se naše politické elity snažily tvářit jako ti, kteří vědí a kteří jsou ti nejsilnější a nejschopnější.

Jenže na scéně se objevil starý, olezlý jezevec z Vysočiny a najednou se ukazuje, že celá naše politická elita je bandou směšných trpaslíků.

Jistě můžeme diskutovat o tom, jestli je Zeman politikem velikosti Mount Everestu nebo Řípu, ale bohužel v české kotlině mu nikdo z "politiků" nesahá ani po kotníky.

Prezident na ostrově "negativní deviace"? Mediální obraz Miloše Zemana

26. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 24 minut

Od Zemanova zvolení uplynulo skoro půl roku a víc než tři měsíce je prezidentem republiky. V rámci volební kampaně bylo možné vidět, že se česká společnost nejenom rozdělila na dva tábory, ale že se v českých médiích ustálil v podstatě konkrétní mediální obraz Miloše Zemana, který nám ale -- podle mého názoru -- dnes už zabraňuje ve smysluplné a objektivní debatě o prezidentově skutečné politice. Tak jako i jinde i v tomto případě převládá forma nad obsahem.

Jak server IDnes zkresluje skutečnosti

26. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, chci jen poukázat na text, který vyšel dnes na webu IDNES a má být zprávou o přijetí prezidenta Zemana německým prezidentem Gauckem, s údajnými citacemi Gauckova projevu ZDE Podepsána je pod tím paskvilem jakási studentka Martina Žilková, píše překladatelka z němčiny Yvona Vašíčková.

A pro srovnání připojuji odkaz na německý originál Gauckova projevu, uveřejněný na webu spolkového prezidenta ZDE

Je otřesné, i když bohužel příznačné, jak se v celostátním českém deníku manipuluje se slovy -- v německém originále prezident Gauck prezidentu Zemanovi rozhodně nic "nevytkl", k ničemu ho "nenabádal" ani nemluvil o tom, že se Zeman "nechová jako usmiřovatel". Ale deníku IDNES se evidentně hodí, aby to vyšlo s palcovými titulky - a stádo diskutérů už patřičně reaguje.

Co prezident Gauck skutečně řekl na adresu Zemana?

26. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Sie stehen nun vor der reizvollen und gleichzeitig schwierigen Aufgabe, die Rolle des Präsidenten entsprechend Ihres direkten Mandats zu definieren -- ohne dabei eine zweite Regierungsmacht im Land zu schaffen...

Wenn wir unsere Erfahrungen ernst nehmen, erscheint es mir besonders wichtig zu sein, dass wir unsere Ämter nutzen, um im Dialog mit den Bürgerinnen und Bürgern für die demokratische Teilhabe einzutreten. Dabei wird ein Präsident gerade in stürmischen politischen Zeiten moderierend und ausgleichend wirken. Dafür muss ein Präsident die leisen Töne beherrschen und darf nicht polemisieren. Er soll gesellschaftliche Gräben überwinden und die Nation einen."

(Stojíte nyní před vzrušujícím a zároveň obtížným úkolem -- definovat roli prezidenta v souladu se svým přímým mandátem, aniž byste přitom vytvářel druhou vládní moc v zemi...

Vezmeme-li vážně naše zkušenosti, zdá se mi obzvláště důležité, abychom v našich úřadech obhajovali dialog s občankami a občany za účelem demokratické účasti. Přitom prezident bude zejména v bouřlivé politické době moderovat a vyvažovat. Proto musí prezident ovládat mírné tóny a nesmí polemizovat. Měl by překonávat sociální příkopy a sjednocovat národ.)

V německé politické kultuře samozřejmě není běžné označovat politické protivníky za idioty a už vůbec není podobný "přímočarý" jazyk myslitelný vůči zahraniční návštěvě. Kdo dokáže porozumět zdvořilé diplomatické mluvě, samozřejmě pochopí velmi snadno, že se zde skutečně jedná o jasnou kritiku přístupu Miloše Zemana k prezidentskému úřadu, zejména jeho mocenských a také "glosátorských" ambic.

Originál projevuZDE

Za nemalou část povodňových škod může lenost s hloupostí

26. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 12 minut

Lidé dokáží rychle zapomínat. Nemám zrovna na mysli ty, pro které svět začal s jejich narozením a vše dřívější jakoby nebylo. Spoustu věcí můžeme znát z historie, nicméně to, co jsme osobně zažili, naše vlastní poznatky a zkušenost, jsou někdy nepřenositelné. Lidský život, byť i velmi dlouhý, nemusí stačit k tomu, aby člověk zažil to, co jeho rodiče nebo prarodiče. Není tomu ani sto let, co maturitní ročníky byly hromadně posílány na válečná jatka. Pouze o tom dnes vědět a nemít tu strašnou zkušenost je dost málo pro to, abychom o tom znali něco víc nad rámec dostupných historických pramenů. A tak je to se vším, co jsme nezažili sami.

Na západ od Banánistánu, aneb O české politické schizofrenii

26. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Čeští političtí trosečníci uprostřed rozmarného léta driftují na kře ledové a zatím příliš nevnímají, k jakým paradoxním koncům to povede. Zatímco v geografickém smyslu zůstává tato země samozřejmě na místě a nehne se ze středu Evropy ani o milimetr, politicky se stále více posouvá daleko na východ od Visly. Je stále exkluzívnější - vylučuje cizince, Romy, sociálně slabé, neziskový sektor nebo i živnostníky - a stále autoritářštější. Liberální 90. léta jsou v prachu, zkuste někomu mladému vysvětlit, že se netýkala ani zdaleka jen ničím nebrzděného rozkrádání.

Jak se ČR dotýká nejrozsáhlejší program špiclování v dějinách lidstva

26. 6. 2013 / Petr Vavruška

čas čtení 6 minut

Rozsah a metodika odposlechů

Špionážní agentury byly historicky zaměřeny na odposlechy satelitního telekomunikačního provozu. To však dnes již představuje jen minimální část síťového provozu. Ten dnes probíhá skoro výhradně po optických sítích. Svět je dnes zasíťován miliony km dálkových optických kabelů položených v zemi, v moři, v oceánech. Každý kabel má mnoho desítek optických vláken, z nichž každé je schopno přenášet data rychlostí až 100 gigabit/s. A vývoj směřuje k dalšímu řádovému zvýšení přenosových rychlostí.

Prezident a jeho koule

26. 6. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Žijeme v prostředí kde pravicoví politici kamuflují korupci za svoji demokratičnost a kde aktivističtí novináři předstírají hájení veřejného zájmu.

Máme prezidenta. Má koule a ví na co je má. Tak by vypadal výrok Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Testiculos habet et bene pendentes, kdybychom v tomto státě ctili katolickou papežskou tradici. Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat vládu na „průsečíku“ dosavadní zdiskreditované koalice je v souladu nejen s Ústavou ČR, nýbrž i logikou, dobrými mravy a s největší pravděpodobností i v harmonii s názory většiny občanů této země.

"Odborníci"

26. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Martin Pecina, kandidát Zemanovy vlády (nazývejme věci pravými jmény) na ministra vnitra, působí jako generální ředitel ve firmě Vítkovice Power Engineering, která je pravděpodobným dodavatelem "dostavby" jaderné elektrárny Temelín. Jako takový je v jasném střetu zájmů a neměl by v žádném případě dostat možnost coby člen sboru ve vládě získávat strategické informace, natožpak rozhodovat, o této megazakázce v minimální odhadované ceně 200 miliard korun.

Rusnokova vláda možná nemá budoucnost, ale má úkol

26. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení < 1 minuta

Jejím klíčovým mužem bude Martin Pecina - ministr vnitra. Ten slíbil garantovat pokračování "policejní kampaně" i ve špičkách byznysu a politiky. Zastřeně o tom hovořil prezident. Čili si dovedu představit, že dojde k dalšímu zatýkání v řadách politiků a klidně může být předsedkyně sněmovny konfrontována s dalšími žádostmi o souhlas se zatčením poslanců. Z kterých stran to bude, je jedno. Může se ale klidně stát, že rozpočet projde. Stejně tak jedno je, zda Rusnokova vláda dostane důvěru nebo ne. Lhůta pro jmenování dalšího premiéra neexistuje...

Plyn z břidlic nezastaví ropný zlom, ale může vytvořit ekonomickou krizi

26. 6. 2013

čas čtení 9 minut

Nafeez Ahmed, výkonný ředitel Institute for Policy Research and Development

Nabubřelá tvrzení průmyslu by se mohla odklonit od optimistických růstových předpovědí do pěti let.

Nová zpráva, vydaná minulý týden US Energy Information Administration (EIA), zdvojnásobila objem "technicky vytěžitelné" ropy a plynu, které jsou celosvětově k dispozici. Zpráva uvádí, že zdroje z břidlic ("shale-based") zvyšují globální zásoby ropy o 11 %.

V reakci na chyby v této nové studii, zapříčiněné konzultační energetickou firmou Advanced Resources Interantional Inc. (ARI), EIA říká: "Tyto odhadnuté zdroje ropy a zemního plynu jsou vysoce nejisté a zůstanou nejistými do té doby, než budou rozsáhle testovány těžebními vrty".

William Binney v BBC:

Snowden udělal veřejnosti obrovskou službu

26. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

William Binney také pracoval pro americkou výzvědnou organizaci National Security Agency. William Binney začal během času být také nespokojen s činností NSA, protože dospěl k názoru, že část její práce porušuje základní ústavní práva. Tvrdí, že se snažil upozornit na své znepokojení své nadřízené prostřednictvím oficiálních kanálů, avšak nadřízení ho ignorovali. Stal se problémem pro americké úřady a v jednu dobu proti němu provedla razii FBI. V roce 2010 dostal William Binney konečně dopis od amerického ministerstva spravedlnosti, jímž dostal plnou imunitu. Dopis potvrdil pro Binneyho ochranu jako pro whistleblowera.

V rozhovoru pro rozhlas BBC hovořil William Binney o své práci pro NSA. Rozhovor, který se vysílal v pořadu BBC Radio Four The World Tonight v úterý ve 22 hodin večer, se podstatně odlišuje od toho, jak informaci o skandálu s britsko-americkým špehováním občanů po celém světě pojala Česká "veřejnoprávní" (?) televize.

Babiš koupil MFDnes, Lidové noviny i Metro

26. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Majitel potravinářsko-chemického kolosu Agrofert Andrej Babiš koupil vydavatelství Mafra, které vydává MF Dnes a Lidové noviny.

Zdroj: ZDE

Bude tragikomické sledovat, jak se bude měnit zaměření těchto listů, poznamenává Jan Čulík.

Lobbisté ohrožují německou demokracii

26. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Dary do stranických pokladen, korupce mezi poslanci, boční výdělky - lobbisté mají v Německu příliš velký vliv, podrývají demokracii. Konstatuje to zpráva neziskové organizace LobbyControl.

Najít případy lobbování není těžké. Existují ministerští náměstci, kteří pobírají lukrativní výdělky v automobilovém průmyslu, poslanci sedící za tučné odměny ve správních radách obchodních sdružení, nebo politické strany, které přijímají pouze malé individuální dary, takže nemusejí zveřejňovat, kdo za nimi stojí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

86746