William Binney v BBC:

Snowden udělal veřejnosti obrovskou službu

26. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

William Binney také pracoval pro americkou výzvědnou organizaci National Security Agency. William Binney začal během času být také nespokojen s činností NSA, protože dospěl k názoru, že část její práce porušuje základní ústavní práva. Tvrdí, že se snažil upozornit na své znepokojení své nadřízené prostřednictvím oficiálních kanálů, avšak nadřízení ho ignorovali. Stal se problémem pro americké úřady a v jednu dobu proti němu provedla razii FBI. V roce 2010 dostal William Binney konečně dopis od amerického ministerstva spravedlnosti, jímž dostal plnou imunitu. Dopis potvrdil pro Binneyho ochranu jako pro whistleblowera.

V rozhovoru pro rozhlas BBC hovořil William Binney o své práci pro NSA. Rozhovor, který se vysílal v pořadu BBC Radio Four The World Tonight v úterý ve 22 hodin večer, se podstatně odlišuje od toho, jak informaci o skandálu s britsko-americkým špehováním občanů po celém světě pojala Česká "veřejnoprávní" (?) televize.

William Binney: Podílel jsem se na celé řadě programů, které jsem vyvíjel pro NSA. Jejich cílem bylo odhalit zahraniční hrozby, a tak dále. A přitom jsem v NSA zažil tolik korupce, tolik plýtvání a tolik zneužívání pravomocí, že jsem toho už měl dost. Rozhodl jsem se odejít. Tohle bylo před 11. září a po 11. září jsem se tedy rozhodl přece jen zůstat a pomoci jim vyřešit problém terorismu, ale pak jsem zjistil, že NSA začíná špehovat ve Spojených státech všechny občany. Bylo to porušením její charty, NSA totiž má právo získávat pouze výzvědné informace ze zahraničí a ne domácí výzvědné informace, a tak jsem musel odejít. Také jsem tohle porušování zákona a ústavy - naše ústava zaručuje, jak víte, že se nešpehují Američani bez soudního příkazu, a to oni dělali, a to v podstatě všem americkým občanům - tak jsem to udal parlamentnímu výboru pro výzvědnou činnost, jejichž povinností bylo dohlížet na všechny výzvědné instituce, aby nešpehovaly americké občany bez soudního příkazu. A ukázalo se, že se parlamentní výbor pro výzvědnou činnost na tom všem přímo podílí, takže neudělali vůbec nic.

Reportérka: Vzhledem k vaší zkušenosti s NSA a vzhledem k tomu, že když jste se snažil si stěžovat, vaše stížnost byla zablokována, co si tedy myslíte o Edwardu Snowdenovi a jeho rozhodnutí stát se whistleblowerem?

Binney: To, jak to Edward Snowden udělal, bylo myslím důsledkem mých akcí. Myslím si, že se zmínil o nás a o našich zkušenostech, které jsme tehdy zveřejnili. Než udělal to, co udělal. Viděl, co se stalo nám, a tak se rozhodl jednat podle toho. Z toho důvodu.

Reportérka: Takže podle vás se Edward Snowden rozhodl opustit USA, protože věděl, že jeho odhalení bude mít důsledky...

Binney: Ano, kdyby zůstal, stal by se druhým Bradleym Manningem, byl by uvězněn, možná mučen...

Reportérka: Takže podporujete to, co udělal? Podporujete, že se rozhodl zveřejnit tyto výzvědné programy?

Binney: Tím, že odhalil to, o čem my jsme už celou řadu let svědčili, že se to děje, udělal obrovskou službu veřejnosti. Teď, když to bylo zdokumentováno důkazy, vláda to nemůže popřít. Teď o tom budou muset vést veřejnou diskusi. Ono to patří k Nejvyššímu soudu, který musí rozhodnout, jestli se takhle dá beztrestně pokračovat, jestli je tohle podle ústavy přijatelné, což tedy to není (smích).

Reportérka: Co ale říkáte tomu, když prezident Obama namítá, že nemůžete mít stoprocentní bezpečnost a zároveň stoprocentní soukromí?

Binney: Prezident Obama jen mechanicky opakuje technické bláboly, které mu napovídali v té NSA. Oni mu vyprávějí pohádku a on nemá jinou možnost, než aby tomu věřil. Copak on má nějaké znalosti, aby si dokázal kompetentně rozebrat, co mu tam napovídaji?

0
Vytisknout
10375

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2013