LIBYE:

Kaddáfí zmizel a Západ už jde po libyjské ropě

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ještě než libyjští vzbouřenci ovládli město Tripolis, italský ministr zahraničí Franco Frattini řekl už v pondělí v italské státní televizi, že italská ropná společnost Eni bude v Libyii "hrát roli číslo jedna", píše New York Times. Frattini dokonce informoval o tom, že technici z firmy Eni jsou už na cestě do Libye.

Podle amerického listu z této trapné epizody vyplývá, že už byl zahájen závod o to, kdo ovládne libyjské ropné zdroje. Prospěch budou mít italská firma ENI, dále BP, francouzský Total a rakouská OMV.

"Nemáme problém se západními firmami, jako jsou firmy italské, francouzské a britské," konstatoval Abdeljalil Mayouf, mluvčí vzbouřenecké ropné společnosti v Libyi Agoco. "Ale budeme mít asi politické problémy s Ruskem, Čínou a Brazílií."

Rusko, Čína a Brazílie nepodpořily silné sankce proti Kaddáfího režimu a podporovaly vyjednávání, nikoliv boje. Všechny tři tyto země mají velké ropné společnosti, které také usilují o přístup k severoafrické ropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Libyjští vzbouřenci "těžko udrží jednotu"

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejobtížnější bude po svržení Kaddáfího vytvořit v Libyii shodu mezi různými vzbouřeneckými frakcemi, varuje v deníku Guardian Martin Chulov. Národní prozatímní radě se nepodařilo dosud získat podporu mnoha frakcí, které dosud bojují pod jejím praporem. V Libyi existují tři jasné vzbouřenecké frakce - každá z nich má úplně jinou totožnost a jiné kmenové zázemí.

Původní vzbouřenci z východu země se rekrutují především z rebelujících středních vrstev, druhá skupina je ze středu země a ta provedla většinu tvrdého válčení, třetí skupinou jsou horalé ze západu, kteří považovali úkol dostat se do Tripolisu jako první za své vyšší poslání.

Velkým problémem bude vytvořit funkční stát po čtyřiceti letech totalitní správy, kdy instituce zůstávají slabé a nezralé. Varovný je případ Iráku, který zůstává osm let po pádu diktátora v chaosu. Svářejí se tam různé politické agendy, politická třída je odcizena od státu a občané zjistili, že se stát o ně nepostará a ani nechce.

Stejně jako Irák je i Libye ostře kmenovou zemí a 140 libyjských kmenů se už začíná dožadovat podílu na vládě. Kaddáfího syn Saif al-Islam často varoval, že může dojít mezi libyjskými kmeny k občanské válce. Kmeny budou mít rozhodující vliv na situaci v Libyii. Do politických poměrů budou také zasahovat libyjští emigranti. Na východě se začínají projevovat islámci, které Kaddáfí dosud potlačoval.

Vládnou velké obavy, zda Národní prozatímní rada, která má 33 členů, dokáže všechny tyto soupeřící zájmy zvládnout a koordinovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak to bude dál na Blízkém východě?

23. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Každá revoluce má své vlastní charakteristiky. Jak varoval před svým pádem Saif al-Islam, "Libye není Egypt. Vznikne tady občanská válka. Na ulicích bude krveprolití." A to se také stalo, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Libye se stane na Blízkém východě supervelmocí - pokud jí Západ nevnutí hospodářskou okupaci jako cenu za "osvobozující" bombardování NATO. Bude to méně africká a více arabská země. Možná, že infikuje Alžírsko a Moroko svou svobodou. Státy v Perském zálivu se budou radovat - do určité míry - protože považovaly Kaddáfího za mentálně nestabilního a podvratného. Avšak svrhávání arabských tyranů je ošemetná věc, když se na něm podílejí nevolení arabští politikové.

Co se stane po pádu Kaddáfího?

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejvýznamnějším politickým seskupením v Libyi je Národní prozatímní rada. Důležité je, že je to koalice, píše Jane Kinnimont z britského výzkumného institutu Chatham House. Je to relativně rozrůzněná organizace, která představuje celou řadu různých proudů v libyjské opozici - včetně několika lidí, kteří nedávno odešli z Kaddáfího vlády. Tato Rada má svou základnu především na východě Libye. Prvotním cílem Rady je svrhnout Kaddáfího. Libyjská opozice kromě toho usiluje o radikální změny.

Národní prozatímní rada schválila "ústavní prohlášení", které má 37 bodů. Má vést k ustavení zvolené vlády. K všeobecným volbám má dojít do osmi měsíců. Volby mají zvolit ústavodárné shromáždění, které jmenuje novou prozatímní vládu a vypracuje ústavu, která bude předložena celonárodnímu referendu. Řádné všeobecné volby trvalé vlády by se měly konat do 20 měsíců.

Národní prozatímní rada zdůrazňuje, že nezamýšlí provádět čistky exponentů bývalého režimu. Chce vytvořit inkluzivní vládu. Bude ovšem obtížné utlumit touhu po pomstě i nedůvěru k protagonistům minulého režimu. Hlavním úkolem Rady bude odzbrojit různé opoziční jednotly, které se spojily v boji proti Kaddáfího režimu.

Národní prozatímní radu uznalo už jako legitimní libyjskou vládu několik západních zemí, včetně Francie a Británie. Silně ji podporují i státy kolem Perského zálivu, zejména Katar. V posledních dvou dnech ji uznal i Egypt a Tunisko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britské firmy zaměstnávají přednostně cizince

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V Británii hrozí další růst už tak velké nezaměstnanosti mladistvých, protože, jak vyplývá z nejnovějšího průzkumu, britské firmy přednostně zaměstnávají cizince z Evropské unie a vyhýbají se zaměstnávání domácích mladých lidí - protože je považují na rozdíl od cizinců za negramotné a nezaměstnatelné.

Potvrzuje se tedy nedávná komická scénka ze satirického rozhlasu BBC, v níž se mladý nezaměstnaný Angličan vyjadřoval lámanou angličtinou polského přistěhovalce - ve snaze získat zaměstnání.

Nezaměstnanost mladých Angličanů ve věku od 16 do 24 let dosáhla 1 milionu osob a odborníci varují, že se bude nadále zvyšovat.

Pokusy britské vlády zabránit přijímání cizinců jsou neefektivní, protože zatímco britská vláda brání přílivu přistěhovalců ze zemí mim EU, občané z Evropské unie mají do Británie volný přístup.

Chartered Institute for Personnel and Development zaznamenal, že britští zaměstnavatelé si stěžují u mladých Angličanů na negramotnost (53 procent), na neschopnost počítat (42 procent), na neschopnost chovat se kompetentně vůči zákazníkům (40 procent) a na neexistenci komunikační schopností (40 procent).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Odmítám se "distancovat" od romských útoků. Nemám totiž proč

23. 8. 2011 / Josef Banom

čas čtení 2 minuty

Těch padesát tisíc si nech na svozy. Nejsem lékař a klidně i zadarmo vysterilizuju všechny cikánky, co mi pošleš. Nářadí mám v zámečnické dílně a lopatu s krumpáčem v dřevníku.

Stačí jedny volby, kdy se k moci dostane ta správná strana a budeme vás střílet na potkání. Jako krmení pro prasata budete prospěšnější, vy zmrdi!

Proto je třeba založit domobrany a tu cikánskou pakáž systematicky likvidovat. Tito tvorové /schválně nepíšu lidé/ nejsou hodni žít ve společném státě mezi slušnými lidmi. Samozřejmě nějaké jejich procento určitě ano, ale drtivá většina určitě ne.

Dost bylo keců!!!VLASTENCI povstaňme a hrrrr na ně!!!

Dva případy napadení příslušníků etnických Čechů Romy v Novém Boru a v Rumburku vyvolaly po celé ČR protiromské a rasistické nálady. Diskuzní fóra, sociální sítě i samotná média se předháněly v popisování situace a hlavně přitom nezapomněly zdůraznit, že za to všechno mohou Romové.

Tvrdý rasismus v dnešní České republice

22. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Podstatou rasismu je přenášení fiktivní viny na VŠECHNY příslušníky určitého společenství, případně hodnocení lidí podle jejich údajné genetické vybavenosti...

Co se týče níže zmíněné Natálky, ANO, bylo by bývalo mnohem správnější, kdyby o ní média psala jako o ČLOVĚKU, nikoliv jako o romském (tedy pro mnohé vlastně "nelidském", zvířecím) jedinci...

Natálka jistě může už předem za všechny trestné činy, spáchané příslušníky jejího etnika...

Jak se odlišují níže uvedené citáty od nacismu? Nijak...

Naštěstí jde jen o asi patnáct emailů..., takže doufejme, že civilizace v českém prostředí přece jen převládne... (JČ)

Vy byste snad v rámci politické korektnosti nikdy nepsal o původu pachatelů trestných činů? Ať se Vám to líbí nebo ne, Romové jsou přistěhovalci a vždy budou, i když tu žijí několik generací. Vždy se na ně většina lidí bude dívat skrz prsty. Podle mě je politická korektnost a multikultura to nejhorší co může v poslední době být. A většinu lidí prostě zajímá, kdo konkrétně je za různé činy zodpovědný. Statistiky jsou velice zajímavé a dokonce i v USA se dělají statistiky kriminality s ohledem na rasu! Tak jaký smysl by měla Vaše humanistická cenzura?

Ovšem sklony ke krádežím, lhaní a k parazitismu jsou u Romů v průměru větší než u bílých včetně bílé žebroty - lumpenproletariátu. Proč tomu tak je, už objasnil pan Darwin.

Případ Natálka hovoří za vše. Měsíc jsme museli koukat na to, jaká je to chudinka. A jak byli její "skorovrazi" exemplárně potrestáni. Už se ovšem zapomnělo na to,že v jiném městě 2 cikáni téměř zabili malého kluka...že v jiném městě "vymlátili hospodu" zrovna,když tam zasedala obecní rada a podobně. Několikrát za život jsem se s cikánskou agresí setkal.A nejen já pozoruji,že čím více se tomuto línému,nevzdělanému a agresivnímu etniku ustupuje,tím víc "tlačí na pilu".

Znovu opakuji, že neomlouvám žádné kriminální či asociální jednání a jsem pro to, aby státní orgány proti němu tvrdě zasahovaly. Co s tím ale mají co dělat neférové rasistické výpady v médiích proti celému etniku?/

Ještě k rasismu

23. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nemá smysl, aby lidé v odsuzování Romů začínali slovy "nejsem rasista", měli by začínat slovy "podporuji všechny slušné Romy". Jestliže ale někdo začne tímto vyjádřením, pak nemůže říci, že Romové jsou zločinci, protože jsou Romové, ale naopak připustí, že u Romů stejně jako u jiných etnik a národů existují slušní a neslušní lidé.

A slušní lidé, bez ohledu na etnikum, by měli držet při sobě.

Zabývat se otázkou, kolik slušných či neslušných je v daném etniku či národu, je cesta do rasistických a nacistických pekel.

Mnohem smysluplnější je otázka, jak podporovat to, aby slušných lidí bylo v celé společnosti co nejvíce.

A jenom tak na okraj: víte, že Charlie Chaplin měl romské předky (jeho babička byla poloviční Romka)?

Kromě toho bych rád zmínil, že pokud jde o původ a vzhled, Romové pocházejí z Indie. Možná by se Češi divili, kolik Indů je mezi profesory na nejprestižnějších školách v USA. Já spolupracuji s jedním z nich, s prof. Sukhatmem z Harvard Medical School. Vystudoval nejprve fyziku na nejprestižnější světové technice MIT a potom medicínu na Harvardu.

Mezi romskými dětmi je nepochybně mnoho stejně nadaných jako on, ale jejich schopnosti a nadání nejsou rozvíjeny, protože většina Romů je prostě v této společnosti na okraji (částečně i svou vlastní vinou). Kdybychom dokázali využít potenciál romských dětí, byli bychom celkově bohatší a šťastnější společností, než jsme dnes. Profesor Sukhatme: ZDE

PRAVDIVÝ PŘÍBĚH

Vole, já bych je klidně zabil, vole...

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Dva neúnavní poutníci po vlastech českých i jiných zavítali tuto neděli do překrásné krajiny na severu Čech. Usedli znavení do jedné z docela hezkých zahradních hospůdek a zatím co čekali, až mírně otrávený číšník donese jídlo, k sousednímu stolu se nahrnulo pět na pohled docela sympatických mladíků, s nimi jedna křehká princeznička, pod stůl zaplul pes. Po chvíli poutníci zpozorněli a pobaveně se pousmáli. Takových volů už opravdu dlouho neviděli, neslyšeli. Jenže, úsměv jim zmrzl na rtech...píše Soňa Thomová

Vyjádření jako trofej

23. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Akce DOST se musí tetelit radostí. Jejího předsedy Bátory, díky Klausovi a VV vysokého úředníka na ministerstvu školství, se proti Schwarzenbergovi a TOP09 zastávají už nikoli jenom lidé, jako je Semín nebo Štěpánek nebo Jakl, nýbrž i Václav Žák a Ivan Hoffman. Akce DOST si sbírá vyjádření všech takových "podporovatelů" Bátory na svých stránkách jako trofej (http://www.akce-dost.cz/).

Srpnové ticho

23. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

I když se nejednalo o kulaté výročí, přesto jsem nějak podvědomě očekával, že čtyřicet tři let od vpádu "bratrských vojsk" a ukončení Pražského jara bude nějakou tou vzpomínkou orámováno. Zvláště v kontextu doby, kdy sám Fukuyama ustoupil od svého konceptu "konce dějin", kdy už lidstvo systémové změny nečekají a kdy Huntington přišel se "střetem civilizací", píše Marek Řezanka.

Ratingové agentury "pracují podvodně a mají konflikt zájmů"

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Bývalý šéf jedné ratingové agentury ostře zaútočil na mocné organizace, které mají schopnost poškodit jediným škrtem pera ekonomiku celých států.

William Harrington, bývalý vysoký činitel ratingové agentury Moody's, svědčil o tom, že vysoký management této organizace zkresluje nezávislá hodnocení vypracovaná jejími analytiky.

Ratingové agentury vyvolaly mezinárodní rozhořčení poté, co agentura Standard & Poor's odebrala Spojeným státům jejich vysoké hodnocení AAA.

Proč nepíše IDNES o "bělošském" hokejistovi?

22. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

"Hokejista Duda důchodce brutálně zmlátil, řekli u soudu svědci", píše server IDnes a pokračuje:

Nad hokejistou Radkem Dudou, který stojí před soudem kvůli napadení důchodce, se stahují mračna. Všichni svědci, kteří předstoupili před karlovarský soud, potvrdili, že brutálně napadl staršího muže.

Proč zapomněl server IDnes přidat ve zprávě o tomto údajném trestném činu etnickou identifikaci pachatele, jako to činí u Romů?

Proč neidentifikoval server IDnes bělošského násilníka Bartáka, který údajně znásilňoval mladé ženy na cestách v zahraničí? Že by to byl dvojí metr?

Záměrné rozeštvávání lidí?

23. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Už delší dobu si všímám toho, co jste dnes nakousli, píše Jana Karvaiová. Je to snad už záměrné rozeštvávání lidí mezi sebou. Někdy, když čtu některé internetové diskuse např. Na Idnes mám pocit, že jsou tam lidé, které komunisté nazývali "štváči". Tak příšerné názory snad normální lidé ani nemohou vyslovit.

Pevně doufám, že moji spoluobčané nejsou kryptofašisté

23. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Musím souhlasit s názorem paní Karvaiové . Stejného jevu, který popisuje, jsem si všiml před pár týdny v případě kolem kácení na Šumavě. Procházel jsem diskuze pod články v různých internetových médiích a to, co mě popadalo, byly pocity smutku, zoufalství a bezmoci nad tím, co jsou někteří lidé schopní napsat, míní Jindřich Chmelař

Když pominu označování, z velké části vysokoškolsky vzdělaných, aktivistů za vyžírky, feťáky a teroristy, velice často se tam objevovali výlevy plné agresivity. Pokud byl článek o tom, jak někteří agresivní policisté ponižovali a někdy i schválně brutálně nakládali s aktivisty, většina názorů byla, "že jim měli policajti rozkopat držky těm hajzlům, přivázat je ke stromům řetězem a nechat je tam shnít, že je to ještě málo a že na takový teroristy se musí jedině násilím, aby si příště rozmysleli nějakou blokádu."

Libye: Kaddáfího režim končí

22. 8. 2011

čas čtení 7 minut

  • "Stovky libyjských vzbouřenců" zaútočily na hlavní vojenskou budovu sídla Muammara Kaddáfího v Tripolisu, informuje Associated Press.
  • Bývalý chorvatský prezident Stipe Mesič uvádí, že Kaddáfí prý tvrdil minulý týden, že odstoupí a dovolí demokratické reformy, pokud NATO přestane bombardovat.
  • Muammar Kaddáfí je naživu a je v pořádku, řekl šéf ruské šachové federace Kirsan Iljumžinov. Mluvil s ním v úterý telefonicky.
  • Kaddáfího kdysi mocný syn Saif al-Islam (39) se sebevědomě objevil v Tripolisu na veřejnosti, aby dokázal, že není zatčen. Zdůraznil, že ani jeho otec neutekl z města. Hovořil o tom, že "libyjský lid včera a dnes povstal a zlomil páteř vzbouřenců, krys a gangů". Vzbouřenci předtím tvrdili, že ho zatkli a předají ho mezinárodnímu trestnímu soudu do Haagu za zločiny proti lidskosti při libyjském povstání, kdy údajně nařídil, aby byly stovky lidí zastřeleny. Jeho zatčení potvrdil prokurátor mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo. Před novináři se Saif al-Islam vyjádřil: "Ať jde trestní dvůr do prdele!" Podle televize Al Džazíra uprchl ze vzbouřeneckého zajetí i Kaddáfího syn Mohammad. Podle některých pozorovatelů z toho vyplývá, že narativ o tom, že vzbouřenci ovládli Tripolis, nemusí být pravdivý. Neexistují skoro žádné informace přicházející z druhé strany konfliktu a světová média přinášejí jen jednostranný pohled.
  • Čínský státní deník The Global Times varuje že za rekonstrukci Libye po nynějším konfliktu jsou odpovědné západní země "Svržení Kaddáfího je zábavou pro média, ale debata o rekonstrukci je nezajímá," píše list. "Západ musí převzít zodpovědnost za odstranění chaosu, který vytvořil v Libyi.
  • Podle listu New York Times se odehrála vzbouřenecká ofenzíva proti Tripolisu spolu s povstáním tamějšího obyvatelstva. Vzbouřencům ovšem vydatně pomáhali rozsáhlým zásobováním zbraněmi, pohonnými hmotami, léky a potravinami britské, francouzské a katarské jednotky a intenzivní bombardování letadly NATO a bezpilotními americkými bombardovacími stroji typu Predator. Američtí činitelé a činitelé NATO charakterizovali ofenzívu jako pečlivě zkoordinovaný útok na Tripolis ze tří stran.
  • Britský deník Daily Telegraph informuje o tom, že britská rozvědka hrála význačnou roli při podpoře vzbouřenců proti Kaddáfímu. Britáie vzbouřence vyzbrojila a vypracovala pro ně strategii jak dobýt Tripolisu. Británie zdůraznila, že je důležité, aby v Libyi nedocházelo k násilné pomstě. Začala realizovat stabilizační plány, aby nedošlo k chaosu jako po americké invazi do Iráku r. 2003.
  • Muammar Kaddáfí se dále skrývá, není známo, kde se nachází. Libyjští rebelové posilují svou kontrolu nad Tripolisem. Kaddáfího jednotky už v Tripolisu ovládají jen malé enklávy. Náhlý úspěch vzbouřenců v Tripolisu se přičítá buď pomoci od NATO, síle jednotek v západních horách, či silnému odporu proti Kaddáfímu, převládajícímu v Tripolisu - o němž se dosud nevědělo. NATO konstatuje, že bude pokračovat s bombardováním, dokud se všechny Kaddáfího jednotky nevzdají, anebo se nevrátí do kasáren.
  • Egypt uzná vzbouřeneckou Národní prozatímní radu jako legitimní vládu sousední Libye.
  • Libyjská státní televize přestala vysílat.
  • Britský premiér David Cameron pronesl projev o situaci v Libyi. Uvedl: Většina Tripolisu je pod kontrolou vzbouřenců. V některých částech města dál probíhají prudké boje. NATO neví, kde je Kaddáfí. O tom, co se má stát s Kaddáfím, "musí rozhodnout libyjský lid". Cameron je přesvědčen, že rozhodnutí NATO zasáhnout v Libyi bylo plně ospravedlnitelné.
  • V centru Tripolisu probíhají prudké boje, především kolem Kaddáfího sídla.
  • Mluvčí vzbouřenců Mahmout Shammam přislíbil, že se Kaddáfímu nic nestane a že vzbouřenci chtějí, aby byl v Libyi postaven před soud. Uvedl v televizi Sky News: "Nebudeme stoupence režimu soudit, řekneme jim, že jsou to Libyjci, že to jsou naši bratři a sestry a požádáme je, aby se přidali k revoluci. Chceme vytvořit stát, kde všichni dostanou dobré vzdělání, a tak dále. Šíří se pověsti o tom, kde se skrývá Kaddáfí. My zaručíme pro něho i pro jeho rodinu bezpečí. Chceme, aby byl postaven před soud v Libyi a ne na žádném jiném místě na světě. Chceme vytvořit právní stát a chceme ho vidět před soudem." Na dotaz, zda lidé páchají plenění, dodal: "Je velmi obtížné zvládnout lidi a tyto emoce, ale žádáme je o to.. aby se nikomu nemstili. Děláme všechno, co je v našich silách, ale po 42 letech diktatury mají lidé právo vyjádřit své emoce. Ale chceme jim říct, aby své emoce zvládli a neporušovali zákon a pořádek."
  • Kaddáfí zřejmě dostane azyl v Angole nebo v Zimbabwe, informuje televize Al Džazíra.
  • Mluvčí mezinárodního trestního soudu potvrzuje, že Kaddáfího syn Saif al-Islam byl zadržen.
  • Libyjští vzbouřenci dosáhli Zeleného náměstí v centru Tripolisu.
  • NATO uvedlo v prohlášení, že se Kaddáfího režim "zjevně rozkládá".
  • Al Džazíra informovala, že dva Kaddáfího synové, Said al-Islam a Al-Saadi byli zatčeni a třetí syn, Muhammad, se vzdal.
  • V neděli o půlnoci byl vzbouřenecký konvoj méně než kilometr od Zeleného náměstí v centru Tripolisu.
  • Televize v Tripolisu odvysílala tento Kaddáfího telefonický apel: "Krásný Tripolise, promění vás v hromadu trosek. Imámové z mešit, musíte teď odejít a pochodovat. Vyjděte do ulic se zbraněmi. Všichni. Nesmíte mít strach!"
  • NATO zdůrazňuje, že dál bude plnit v Tripolisu svůj mandát, totiž ochraňovat civilisty.
  • Mluvčí Kaddáfího vlády Moussa Ibrahim uvedl, že od poledne bylo v Tripolisu usmrceno 1300 lidí a 5000 zraněno. Varoval, že NATO bude pohnáno k odpovědnosti, "morálně i právně" za toto vraždění. Na tiskové konferenci Ibrahim uvedl: "Nemocnice ani nedokáží takový počet mrtvých zvládnout. Život byl normální a poklidný v tomto krásném městě a nyní ho akce NATO proměnily v peklo. NATO útočí na dobrovolníky, kteří vyšli z domovů na obranu svých měst a NATO poskytuje leteckou podporu pro ozbrojené gangy, které nemají žádný politický projekt, žádný skutečný sen pro Libyi. Jsou naplněni nenávistí. Jediné, co chtějí, je zničit toto krásné město. Očekáváme, že počet mrtvých bude stoupat, že to předčí veškerou představivost. Je to opravdu tragická událost, která se tu před vámi v Tripolisu odehrává, podporovaná mocí NATO. Protože NATO zabíjí všechno, co se pohybuje, aby mohli vzbouřenci pokročit, tak apelujeme na svět. Lidé v mém městě jsou každý den zabíjeni a nemohou nikam utéci. Jsme velmi odolní a stále jsme velmi silní a máme stále mnoho tisíců bojovníků, kteří nemají kam jít, jen mohou bojovat, takže to zvýší počet mrtvých. Obě strany se strašně bojí té druhé, tak zastavme všechny vojenské operace. NATO může nařídit vzbouřencům, aby okamžitě přestali a my můžeme nařídit našim vojákům a dobrovolníkům, aby okamžitě přestali."

Češi, nekraďte nám tady!

22. 8. 2011 / Jozef Bohumil Ftorek

čas čtení 1 minuta

Krátce po pádu železné opony a otevření hranice s Rakouskem se s takovým a podobným apelem se mohly setkat stovky Čechů i Slováků. Ti tehdy, v roce 1990, využili možnosti svobodně cestovat za poznáním i za nákupy. Majitelé některých provozoven, zejména v rakouském pohraničí, tak ventilovali vlastní frustraci, způsobenou dramatickým nárůstem drobných krádeží v jejich obchodech. Ručně psané cedule dávali do výloh svých rodinných obchodů. Zloději pro ně byli ti nově příchozí. Všichni ti Češi, ti zloději!

Tuhle velmi nepříjemnou zkušenost předávám pro představu všem těm, kteří mají potřebu přenášet individuální poklesky, trestné činy a zločiny jednotlivců na celé skupiny. Na pochopení mého apelu mi opravdu hodně záleží. Jednou se totiž cílem angažovaného, hloupého a zhoubného referování médií mohou stát i modroocí. A já jsem modrooký!

Já o koze a oni o voze

22. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dostávám četné maily o tom, jak "vůbec nerozumím situaci s Romy v ČR", "mám mezi ně jít žít", "je to póvl, kterému se dostává neférově výhodného postavení v zemi". Je to neuvěřitelné.

Nijak nezpochybňuji, píši o tom od začátku, že policie, soudnictví a stát musí přísně zasahovat proti asociálnímu a kriminálnímu chování. Podstatou civilizovaného státu však je, že se posuzuje občan individuálně, nikoliv jako člen nějaké etnické či sociální skupiny.

Připadám si jak v blázinci. Mluvím o koze a čtenáři o voze. Ptám se, proč je to konstruktivní řešení, když z kriminálního činu skupinky mladíků, jen proto, že mají náhodou tmavou kůži, udělám zločin celé etnické skupiny. To něco vyřeší?

Odpovědí mi je, že "si mám jít mezi ně žít".

Ale já nezpochybňuji skutečnost, že v ČR - jako ve většině evropských zemí - existuje antisociální lumpenproletariát a že se problém musí řešit. Nikdo však nevysvětlil, proč je nutné z individuálních trestných činů jeho příslušníků obviňovat celou jednu etnickou skupinu.

Romská komunita je sociálně i kulturně nesmírně rozrůzněná

22. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

"Je rasismus opravdu tak hluboce zakořeněn v české společnosti?. Zdá se, že je, píše čtenář z Nového Boru, kterého z bezpečnostních důvodu nebudeme identifikovat. Obávám se, že blízko k pravdě je John Holloway, když říká, že krize kapitalismu způsobuje vztek, který je potřeba ventilovat, a veliké nebezpečí spočívá v tom, že se tak stane v obviňování jiných etnik ze svého neštěstí.

Romská komunita ale není vůbec jednotná, to lze pozorovat i zde v Novém Boru na příkladu majetkových poměrů, někteří Romové žijí ve vilách v městské části Boru 2 a jiní v panelákových bytech atp.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Je rasismus opravdu tak hluboce zakořeněn v české společnosti?

22. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

"Jakou vypovídací hodnotu má pro mne zpráva, že dvacet mladíků se popralo se šesti mladíky? No samozřejmě - vůbec žádnou."

Nechci dělat dalekosáhlé závěry, ale je fakt. že když jsme si dovolili v Britských listech upozornit na to, že slušná média neidentifikují pachatele trestných činů podle etnické příslušnosti, protože to je jak praxe někdejšího Árijského boje - vytváří to podprahový dojem, že za spáchaný trestný čin nesou vinu všichni členové daného etnika, což je nespravedlivé a neférové a činí to život pro příslušníky daného etnika ve většinové společnosti nesmírně obtížným, přišlo asi - no, deset - emailů, v nichž se čtenáři právě dožadují takové etnické identifikace pachatelů trestných činů.

Děs

22. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

To, co píšete, je děs, konstatuje ze Slovenska Jiří Rais. Mnozí lidé začínají být vyděšeni. V slovenských TV jsou denně příspěvky, kde se Romové nazývají "nepřizpůsobiví" občané. Ovšem nikdy to není "nepřizpůsobivý" vrah, opilý řidič nebo zloděj, pokud je to bílý občan.

Mám ovšem dojem, že rasová nesnášenlivost je médii vyvolávaná nejen z hlouposti a nevzdělanosti, ale i z úmyslu. Hospodářská situace nižší střední vrstvy se zhoršuje a není naděje na zlepšení. Takže místo chleba přicházejí hry.

O dovolené jsem četl značně ohmatanou knihu, zděděnou po mé matce, vydanou r.1947 - O. Scheinpflugová: Český román.

V závěru knihy O.Sch. popisuje situaci v 2. republice okolo K.Č. a situaci a reakce lidí na novou situaci vůbec.

Mně (*1943), se při čtení této pasáže zdálo, že reakce lidí v letech 1968 -1970 a 1989 jsou v podstatě stejné, jako je popisuje O.Sch. v letech 1938-39, kdy jsem ještě nebyl na světě.

Směřujeme do pekla rasového násilí?

22. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

My máme Bátoru, Hájka a Klause a kousek na východ od nás, v Maďarsku, už mají důsledky: výzvy k vraždění jinakých (socialistů a Židů). Podle mého názoru všechny spory mezi pravicí a levicí, všechen strach ze zadlužení, všechny korupce atd. je směšná věc oproti nebezpečí, že se naše část světa opět propadne do pekla rasového násilí. Cituji:

"Mária Stadlerová, poslankyně pátého budapešťského obvodu za vládní stranu FIDESZ, vyzvala pravicové extremisty, aby zastřelili bývalého premiéra Ference Gyurcsányho. "Nebojujte proti FIDESZ, ale vezměte pistoli a zastřelte Gyurcsányho," uvedla Stadlerová v rozhovoru s pravicovým extremistou Gyögyem Budaházym."

"Před časem se konalo shromáždění maďarské krajní pravice, kde došlo rovněž k výzvám na vraždění oponentů. "Snad najdeme v sobě sílu, abychom zastřelili Žida. Musíme dokázat potáhnout kohoutek samopalu, když vidíme jinou barvu pleti," uvedl známý představitel maďarské ultrapravice Zsolt Tyirityán."

Raději, říkám za sebe, budu žít v té nejzkorumpovanější a nějméně fungující demokracii na světě než v systému gestapa, koncentráků apod.

Maďarská poslankyně vyzvala k vraždě expremiéra

Sýrie: Prezident Assad odmítá odstoupit

22. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bashar al-Assad odmítl odstoupit a obvinil z násilí v zemi "vzrůstající extremismus" demonstrantů. V televizním projevu k národu Assad tvrdil, že jeho bezpečnostní jednotky nad vzbouřenci vítězí a naprosto nehrozí, že by jeho vláda padla.

"Co se týče bezpečnostní situace, v posledních týdnech a zejména tento pátek se stala extremističtější. Jsme schopni si s tím poradit. Nemám žádné obavy," řekl v televizním projevu k národu. Dodal, že se v únoru budou konat v zemi parlamentní volby.

Minulý týden požádaly Spojené státy a Evropská unie, včetně Británie, Francie a Německa, aby Assad odstoupil.

Do Damašku mezitím přicestoval tým OSN, jehož úkolem má být zhodnotit humanitární situaci uprostřed rostoucího násilí. Aktivisté upozornili, že v přístavním městě Latakia se před návštěvou týmu OSN "uklízí". Avšak střelba a další zatýkání pokračují a v Sýrii v sobotu zemřelo dalších 20 lidí. Celkem bylo tento měsíc v Sýrii usmrceno více než 350 osob a od začátku povstání více než 2000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bátora a okurková sezóna -- několikrát nevím, občas i vím

22. 8. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení 1 minuta

Nevím, zda politici, nebo novináři chtějí srovnat teplotní deficit letošních prázdnin, a tak vystavili na světlo boží "personalistu" Bátoru.

Jsou výroky Bátory ke čtyřprocentní menšině a jeho politické komentáře včetně neomalené diskuse s ministrem zahraniční tak významné, že se vede tak hlubokomyslná diskuse? Nevím.

Skotsko obviněno, že "diskriminuje anglické studenty"

22. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Čelný anglický právník, specializující se na lidská práva, hodlá žalovat skotskou vládu, že "diskriminuje studenty z Anglie".

V Anglii musejí vysokoškolští studenti platit od podzimu 2012 až 9000 liber ročně školného za studium. Skotští studenti a studenti z Evropské unie studují na skotských univerzitách zadarmo, protože existuje zákon, podle něhož musí mít studenti z jiných zemí EU stejně finanční studijní podmínky jako domácí studenti. Proto například studenti z ČR dál neplatí ve Skotsku univerzitní školné, kdežto Angličané (Anglie není samostatnou zemí) budou od podzimu 2012 muset na skotských univerzitách také platit až 9000 liber ročně.

Právník Phil Shiner tvrdí, že podle jeho názoru jsou Anglie a Wales také samostatné země, protože mají vlastní parlamenty, a proto by měli i angličtí studenti ve Skotsku studovat zadarmo. Skotská vláda to odmítá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kam se u mladých lidí poděla zručnost?

22. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 13 minut

Před několika týdny se snažili studenti nejvyšších tříd na jedné ottawské škole vyrobit grill ze starého sudu. Pracovali pod vedením učitele, když sud vybuchnul a několik jich - včetně učitele - zranil. Jeden student zranění podlehl. Podle mínění mnoha lidí s výjimkou rodičů zemřelého studenta se jednalo o nehodu, jaké se nedalo zabránit a jaké se říkalo "Act of God".

Tony Blair: K výtržnostem v Anglii nedošlo v důsledku "morálního úpadku země"

21. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Bývalý britský premiér Tony Blair ostře zaútočil na tvrzení konzervativních představitelů současné britské vlády, že nedávné výtržnosti v anglických ulicích dokazují, že je společnosti v "morálním úpadku". Taková tvrzení podle něho poškozují pověst země v zahraničí. Blair přiznal, že sám takto chybně reagoval r. 1993 na vraždu dvouletého Jamieho Bulgera, ale kritizoval to, co považuje za "zmatené myšlení" v této věci na levici i na pravici.

Jádrem problému podle Blaira není ani sociální deprivace, ani absence osobní zodpovědnosti. Británie, tvrdí Blair, podobně jako "téměř všechny" rozvinuté země v dnešní době, má problém s lidmi, kteří stojí "mimo společnost". (V ČR zřejmě se takto chovají někteří Romové, pozn. red.)

Rasismus v IDnes

21. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Server IDnes publikuje tento naprosto nehorázný titulek:

Dvacítka Romů napadla v Rumburku cestou z diskotéky čtyři mladíky

Zdroj: ZDE

Jakou relevanci má v té zprávě informace o etnické příslušnosti útočníků?

Psala by IDnes o etnické příslušnosti útočníků, kdyby to byli Češi? Anebo třeba Židi? Skutečně by otiskla titulek

Dvacítka Židů napadla v Rumburku cestou z diskotéky čtyři mladíky

Jak to, že útočníci jsou ve zprávě etnicky identifikování a oběti nikoliv? Oběti jsou "lidé" (=mladíci), útočníci nejsou lidé, jsou to "Romové". Jak asi budou na tuto zprávu reagovat příslušníci romské etnické skupiny, kteří se žádným trestným činem neprovinili a IDnes etnickou definicí útočníků přenáší vinu i na ně?

Snaží se snad server IDnes rozpoutat v České republice mezietnickou válku?

Uvědomujete si, jak nepříjemné musí být pro Romy žit v prostředí, kde je tisk vylučuje ze společnosti a přenáší na ně kolektivní vinu? A že to jedině může vést k násilí?

Rumburská policejní mluvčí se rozumně odmítla vyjádřit k insinuaci reportéra IDnes, že by se mohlo jednat o rasově motivovaný útok, odmítla komentovat. Jak Árijský boj za druhé světové války si však IDnes přihřívá svou rasistickou polívčičku:

Podle informací MF DNES ale byli útočníky právě Romové.

Napsala by MF DNES i takovouto větu?

Podle informací MF DNES ale byli útočníky právě Židé.

Uvažují mnozí Češi jako Adolf Hitler?

21. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Proti asociálnímu chování občanů - bez ohledu z jakého etnika pocházejí - by měl stát zakročovat efektivně a tvrdě, soudními prostředky i prací v rodinách, jak to doporučuje Tony Blair. Tzv. evropská "underclass", tedy lumpenproletariát, nemá nic společného s etnickým původem. Čeho si asi IDnes (a Lidovky, ty samozřejmě nemohou zůstat pozadu, mají stejného majitele) myslí, že dosáhnou, budou-li vyvolávat v Česku etnickou válku?

Šíření rasismu ve společnosti je jedním z nejhnusnějších činů, jaké mohou média páchat. Bohužel rasistické propagandě, kterou léta systematicky šíří, propadají pak i nic zlého netušící občané. Jeden čtenář nám poslal reakci, jejíž formulace připomínají Hitlerův Mein Kampf. Jistě se sám nepovažuje za rasistu. No, jen si to srovnejme:

Ano, někteří Češi zřejmě skutečně uvažují jako Adolf Hitler

21. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Jak se dalo bohužel očekávat, poukaz na rasismus projevovaný v IDnes vyvolal několik ostře rasistických reakcí. Základní argument textu, totiž že asociální a kriminální chování je samozřejmě nutno přísně trestat, avšak je nepřípustné vyvolávat etnické napětí apriorní identifikací pachatelů trestných činů, byl zcela pominut.

Je pozoruhodné jak otevřeně rasistické jsou tyto texty. Nezávidím žádným příslušníkům etnických skupin, pokud musejí žít v ČR.

Citujeme jednu reakci za všechny - s drobnou změnou - slovo "Rom" jsme si dovolili zaměnit slovem Žid. Vidíte, jak to působí?

Vážená redakce, po přečtení článku "Uvažují mnozí Češi jako Adolf Hitler?" jsem se nestačil divit. Pan Čulik má sice občas kontroverzní názory, ale tento článek je vyloženě brutální! Pana Bozara okamžitě označkoval jako těžkého fašistu a ani se dokonce neobtěžoval uvést nějaké protiargumenty! Opravdu vynikající práce takhle ponížit čtenáře. Pokud si nějaké etnikum stovky let buduje pověst zlodějů tak se jí jen tak nezbaví, i kdyby se ze všech jeho členů naráz stali svatí. Naopak je správné že je v novinách řečeno co byli útočníci vlastně zač aby i neznalejší věděli na jaké tlupy si dát pozor. Nejdřív jsem si myslel že je p. Čulík jen naivní, ale tohle je přímo urážlivá demagogie. Na toto etnikum se nelze dívat neutrálně, proti tomu hovoří příliš mnoho věcí. Jistěže jsou slušní Židi, nicméně jich je asi tolik jako u sudetských Němců antifašistů. Sám mám zkušenost že i výchova židovského dítěte v rodině slušného křesťanského kněze nevede ke kladnému výsledku - prostě židovská povaha se nezapře. Vlastně se dá říci že slušný Žid je cizí ovcí ve stádě. Sám jsem byl zprvu prost jakýchkoliv předsudků ale zkušenosti mě naučili že důvěřovat tomuto etniku je velmi rizikové, krádež a lež je jeho přirozenost která je už v genech, asi tak jako když dítě má rodiče alkoholiky tak je velká pravděpodobnost že i jemu bude alkohol velmi chutnat, to je věc se kterou nikdo nic neudělá - ani prostředím ani výchovou, jen hrozba trestu projevy těchto vlastností mírní. Může se na ně po dobrém nebo po zlém - nechají člověka se vymluvit, slíbí i modré z nebe a když se k nim otočí zády tak ukradnou co můžou a pak koukají do očí a tvrdí že o ničem neví. Kdyby si pan Čulík udělal skutečný průzkum inkognito mezi těmito lidmi tak by velice rychle změnil názor.

Je sice smutné že se tohoto problému chytají neonacisti, ale kdyby nebyl tak by neměli co řešit a jejich program by byl rázem o dost chudší. Skoro to vypadá jako by tento problém byl uměle udržován - u nás židii, v Německu Turci, ve Francii barevní muslimové atd a nikde není vážná vůle něco skutečně řešit (a vyřešit).

Aha, takže už prostě jen to, že je člověk "barevný muslim" - a kdyby byl bělošským muslimem, tak by to nevadilo, pane rasisto? :) znamená, že je automaticky póvl, zločinec a násilník? :)

IDnes se nechová rasisticky poprvé

21. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Pane Čulíku,

to přece není poprvé, kdy IDnes publikuje rasistické články. Včera například vydali článek s titulkem Turecký mladík podřízl Britku, bránila mu ve sňatku se svou dcerou"

Jakou to má relevanci? Třebas až bude chtít Turecko vstoupi do EU, pokud někdy na to dojde, tak máme podvědomý důvod proč být proti, píše Milan Urie.

Poznamenává Jan Čulík: A má pravdu. Podívejme se, jak o tomtéž incidentu informovaly stránky BBC. Ani slovo o útočníkově národnosti či rasové příslušnosti. Jméno útočníka vám nic neřekne, protože Británie je tak etnicky rozrůzněná, že se tam mohou vyskytnout jakákoliv jména.

Výrostek před soudem v souvislosti s vraždami žen ze Severního Irska v Izmiru v Turecku

Sedmnáctiletý chlapec byl postaven před soud v souvislosti s vraždami dvou žen z hrabství Down, které byly ubodány v Turecku. Marion Elizabeth Graham a Kathy Dinsmore, jimž oběma bylo kolem padesátky a byly z města Newry, byly ve čtvrtek ubodány k smrti v lese nedaleko města Izmir.

Chlapec, jménem Recep C., se podle zpráv přiznal k tomu, že je usmrtil, poté, co mu nebylo dovoleno, aby se oženil se svou přítelkyní, dcerou Grahamové. Byl předvolán k předběžnímu soudnímu řízení, které se konalo v Turecku v pátek večer. Policie také vyslýchá taxíkáře a Recepova otce.

Zdroj v angličtině ZDE

Svět podle Martina Komárka:

V ČR dnes vládne silný myšlenkový proud, který hlásá toleranci a slušnost

20. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

1. Jako vždy má inteligentní a sečtělý Klaus kus pravdy.

2. Za to, že je Klaus prezidentem, mohou sociální demokraté.

3. Vládnoucí liberální myšlenkový proud, který hlásá toleranci a slušnost, je velmi silný. Klaus se proto proti němu neprosadí.

Zdroj: ZDE

Tolerantní a slušná společnost podle Komárka, jak se projevuje na fóru jeho vlastního listu

20. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Dvě věcné připomínky:

1. Výtržnosti v Anglii NEMĚLY rasový a etnický charakter a NEZPŮSOBILI je přistěhovalci. Výtržníci byli ze všech etnických skupin společnosti. Odkud se v ČR šíří tyto rasistické nesmysly?

2. Dva angličtí mladíci (pro rasisty: mimochodem běloši!) byli sice v první instanci odsouzeni za zveřejnění výzvy k násilí na facebooku k čtyřem letům vězení, avšak je téměř jisté, že odvolací soud ty přehnané rozsudky zruší.

Jak je možné, že správa diskusí na serveru IDnes toleruje tyto neuvěřitelné, rasistické, netolerantní nehoráznosti? Pěstuje si server IDnes rasismus?

Jako správce a majitel serveru je IDnes právně stoprocentně odpovědná za tyto výroky... (JČ)

27159

Na okupačním představení

19. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Horké brzké ráno a já stojím u silnice číslo 60, která vede směrem z Jeruzaléma na jih do Hebronu. Čekám na dodávku osazenou členy izraelské organizace Ta'ayush (arabský výraz pro společné soužití), s několika minutovým zpožděním nakonec přijíždějí. Dnešním cílem je malá vesnice Susya, ležící blízko stejnojmenné izraelské osady v jižních hebronských kopcích. "Snažíme se pomáhat Palestincům. Čistíme studny, komunikujeme s armádou i izraelskými osadníky, řešíme problémy a podobně," vysvětluji mi pro začátek Dolev, jeden z organizátorů dnešního "výletu". K mému překvapení se ve vozidle nachází více cizinců než samotných aktivistů a později zjišťuji, že z našeho týmu pěti lidí, jsme tři, kteří jsou zde úplně poprvé.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31353