Libyjští vzbouřenci "těžko udrží jednotu"

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejobtížnější bude po svržení Kaddáfího vytvořit v Libyii shodu mezi různými vzbouřeneckými frakcemi, varuje v deníku Guardian Martin Chulov. Národní prozatímní radě se nepodařilo dosud získat podporu mnoha frakcí, které dosud bojují pod jejím praporem. V Libyi existují tři jasné vzbouřenecké frakce - každá z nich má úplně jinou totožnost a jiné kmenové zázemí.

Původní vzbouřenci z východu země se rekrutují především z rebelujících středních vrstev, druhá skupina je ze středu země a ta provedla většinu tvrdého válčení, třetí skupinou jsou horalé ze západu, kteří považovali úkol dostat se do Tripolisu jako první za své vyšší poslání.

Velkým problémem bude vytvořit funkční stát po čtyřiceti letech totalitní správy, kdy instituce zůstávají slabé a nezralé. Varovný je případ Iráku, který zůstává osm let po pádu diktátora v chaosu. Svářejí se tam různé politické agendy, politická třída je odcizena od státu a občané zjistili, že se stát o ně nepostará a ani nechce.

Stejně jako Irák je i Libye ostře kmenovou zemí a 140 libyjských kmenů se už začíná dožadovat podílu na vládě. Kaddáfího syn Saif al-Islam často varoval, že může dojít mezi libyjskými kmeny k občanské válce. Kmeny budou mít rozhodující vliv na situaci v Libyii. Do politických poměrů budou také zasahovat libyjští emigranti. Na východě se začínají projevovat islámci, které Kaddáfí dosud potlačoval.

Vládnou velké obavy, zda Národní prozatímní rada, která má 33 členů, dokáže všechny tyto soupeřící zájmy zvládnout a koordinovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7273

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2011