Za co mám být Číně vděčný?

19. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Za co prosím mám být té Číně vděčný? Za to, že podcenila virus, který se z jednoho čínského města rozšířil do celého světa? Nebo za to, že o viru dlouho lhala a nedovolila se světu na něj pořádně připravit? Nebo za to, že v počátku přijala zdarma pomoc celého světa a teď to samé zboží prodává světu buď za nejvyšší nabídku, nebo podle toho, jak jste - či nejste loajální k čínským komunistům, píše na Facebooku Václav Láska.

To mi na žádný vděk nepřijde. Víte, za co jsem vděčný já? Za českou mentalitu. Za to české brblání, které se v časech krize změní v touhu pomáhat. Za tu českou mentalitu, která vede k tomu, že zatímco ve stejné situaci Američané vykupují obchody se zbraněmi, Češi šijí pro své sousedy a seniory roušky. Za českou mentalitu, která neustálou nespokojenost se vším v době krize promění v zodpovědnost, se kterou desetitisíce lékařů, hasičů, policistů, vojáků, vědců a spousty dalších profesí pracují a pomáhají na 150%.

Za tohle jsem vděčný. Ale fakt nebudu vděčný totalitnímu režimu, který svým lhaním a nezodpovědností způsobil celosvětovou krizi a teď z ní těží, co se dá.

 

0
Vytisknout
11693

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2020