Koronavirus: Německo plánuje mobilizovat vojenské zálohy

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Německé ozbrojené síly se připravují na dlouhodobou operaci uvnitř země, při níž budou bojovat proti šíření koronaviru. Zdravotnický personál již byl nasazen a vojáci můžou být také použiti k udržení veřejného pořádku.


Ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová plánuje mobilizovat zálohy, aby posílila ozbrojené síly, zatímco se úřady snaží vyrovnat s epidemií koronaviru.

"Každý by si měl být vědom, že tento boj proti koronaviru je maratón," oznámila ministryně na tiskové konferenci. "A na jeho konci budou stát nové schopnosti, a to zejména bude úkolem Bundeswehru."

"V těchto obtížných časech se občané na svůj Bundeswehr mohou spolehnout," dodala. Armáda již byla nasazena na různé úkoly v této krizi: Vojenská letadla odvezla německé občany z Číny a vojáci pomohli zřídit karanténní zařízení.

Německo má zhruba 180 000 vojáků stálé armády plus 120 000 rezervistů. Podle generálního inspektora Eberharda Zorna mnozí z rezervistů musejí získat povolení zaměstnavatele, než mohou nastoupit do služby.

Ministryně oznámila, že se armáda v této krizi většinou bude zabývat dodávkami medicínského vybavení, zajištěním infrastruktury - a pokud bude třeba, udržováním veřejného pořádku. Podle Krampové-Karrenbauerové obdržela armáda asi padesát požadavků místních úřadů na pomoc s vybavením, zejména pokud jde o ubytování.

2 336 příslušníků záloh již reagovalo na výzvu pomoci se zdravotnickými úkoly a asi 1 000 jich je připraveno k nasazení. Dalších asi 28 000 je připraveno k plnění úkolů, na něž byli vycvičeni.

Pomoc Bundeswehru zahrnuje též "1 200 izolovaných léčebných zařízení v kasárnách zdravotnických zařízení".

Německá armáda má k dispozici asi 3 000 lékařů a pět vojenských nemocnic, kde byly navýšeny izolační kapacity.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6753

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020