Panika na řecké hranici: malé děti se dusí slzným plynem

2. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Absolutní chaos na řecké hranici v Erdině. Rodiče panikaří a snaží se pomáhat svým dětem, které se dusí slzným plynem. Slyšíte, jak lapají po dechu. Tohle je tvář lidskosti Řecka a lidskosti EU. Tohle se děje, když nikdo nechce uprchlíky přijmout.

Bob Kartous poslal zprávu z ostrova Chios od norské spolupracovnice:


Dnešek byl šílený. Nikdo neví, kolik dnes připlulo člunů. Ale přijelo nejméně pět autobusů s lidmi, které byly poslány do Vialu. Slyšela jsem, že přišlo asi 250 lidí. Byli jsme na pláži u Anna Des, když přistál člun s 34 lidmi. CESRT, organizace, která měla dříve právo pomáhat s jejich přistáváním a dávat jim po příjezdu jídlo a šatstvo, to už nesmí dělat.

Stále jsme společně s nimi na pláži a dívali se na člun a slyšeli jsme, jak zoufale křičí, ale nemohli jsme udělat nic, protože by nás mohli odsoudit na 20 let do vězení za "pašování uprchlíků". Naštěstí všichni přežili, 18 žen a dětí, 16 mužů.

Předtím jsme byli v restauraci. Když jsme dojedli, jeden jiný dobrovolník se nás ptal, jestli jsme byli v restauraci v Murii. V jedné ultrapravicové skupině totiž někdo napsal, "viděli jsme čtyři lidi asi z neziskovky, pojďme je zmlátit". Naštěstí se zatím nic nestalo.

0
Vytisknout
12798

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2020