Austrálie v důsledku globálního oteplování obětí pekla požárů

31. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V Austráli zahynulo v divokých nezvládnutelných požárech, způsobených globálním oteplováním, devět lidí. Čtyři další se stále pohřešují. Od 25. 12. shořelo v požárech více než 200 příbytků. V Malua Bay na jižním pobřeží Nového Jižního Walesu, strávilo tisíc lidí noc na pláži ve snaze uchránit se před plameny. Leželi co nejblíže vody, padal na ně popel a dusil je kouř.

V mnoha oblastech jsou přerušeny komunikace a dodávka elektrického proudu. Lidé se tak nedovídají o rozsahu katastrofy až do Nového roku.

Meteorologové předpovídají na pátek silné horko a silný vitr v Jižní Austrálii - teploty mají znovu dosáhnout kolem 45 stupňů Celsia. Znamená to nebezpečí dalších požárů.  ZDE 

Globální apatie vůči australským požárům je varovná, píší v New York Times.  Zejména blazeovanost USA a Číny a australské vlády. Tyto požáry nejsou normální, je to něco, co porušuje všechny normy a rekordy, píše australský novinář David Marr.


Australský premiér Scott Morrison se snažil předstírat ve svém novoročním projevu, že o nic  nejde, všechno je v normálu. ZDE
 
Na Silvestra dopoledne a Mallacoota. Fotografii pořídila matka. Její dva synové ze základní školy jsou s ní v člunu. Vypluli na Mallacootské jezero ve snaze ochránit se před požárem. Nevypadá to tak, ale je den.





Divoké lesní požáry v Austrálii si vyžádaly nejméně dva další životy. Desítky požárů zničily několik měst na východním pobřeží Austrálie a donutily tisíce lidí, aby uprchli na pláže.

Ve státě Victoria, kde na východě shořelo více než 200 000 hektarů, jsou nezvěstní nejméně čtyři lidé.  Armáda je přpravena evakuovat osoby, které se uchýlily na pláže.

Celkem zahynulo v zuřivých australských lesních požárech zatím 11 lidí.

Další informace a fotografie ZDE  

0
Vytisknout
7650

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2020