Trump je ochoten přijmout zahraniční zpravodajské informace o volebních rivalech

14. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Americký prezident Donald Trump prohlásil, že by přijal kompromitující informace o rivalech ve volbách roku 2020 nabídnuté cizí vládou. Toto vyjádření posílilo volání opozice po impeachmentu.


Trump řekl, že "není nic špatného na naslouchání" informacím o oponentech poskytnutým cizí mocností.

"Myslím že to chci slyšet," prohlásil Trump v rozhovoru pro ABC News. Když byl dotázán, zda by jeho kampaň přijala informace od Ruska nebo Číny nebo zavolala federální policii, odpověděl: "Myslím že uděláte obojí. Myslím že můžete chtít naslouchat."

Vyjádření přichází po závěru vyšetřování Roberta Muellera ohledně ruského vměšování do voleb v roce 2016 a ohledně role, kterou sehrál Donald Trump Jr. při organizování schůzky s ruským právníkem, který nabízel negativní informace o prezidentské kandidátce Demokratické strany Hillary Clintonové.

Muellerova zpráva doložila ruské úsilí podpořit Trumpovu kampaň. Zatímco vyšetřování nenalezlo dostatek důkazů o zločinném spolčení mezi Moskvou a Trumpovou kampaní, také prezidenta od obvinění neočistilo.

Ředitel FBI Christopher Wray tvrdí, že Trump mladší měl ohlásit ruskou nabídku ohledně kampaně Clintonové, ale prezident Trump řekl, že "život takto nefunguje" a Wray "nemá pravdu".

Několik politiků Demokratické strany, včetně senátorek Elizabeth Warrenové a Kirsten Gillibrandové, tvrdí, že Trumpovo prohlášení ukazuje nezbytnost zahájení procesu impeachmentu.

Přední Demokrat v justičním výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler označil Trumpovo vyjádření za "šokující" a otázal se, proč by chtěl prezident zůstat zavázán cizí mocnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6619

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2019