Nové německé levicové hnutí se otřásá v základech, když spoluzakladatelka odchází

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Hvězda německé ultralevicové politiky Sahra Wagenknechtová v neděli oznámila, že odchází z vedení nového populistického hnutí, jehož cílem je věnovat se starostem chudých a znovu získat voliče z řad dělnické třídy. Projekt má vážné potíže s rozjezdem.


Wagenknechtová, která vede ultralevicovou stranu Die Linke, prohlásila, že aliance "Aufstehen" (Povstaňte), kterou vloni v září spoluzakládala, potřebuje úplnou reorganizaci vedení.

"Straničtí politici by měli učinit krok zpět, což se týká také mě," řekla v rozhovoru deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Jejich zkušenost byla na počátku potřebná, ale nyní je správné předat odpovědnost" příznivcům zdola, prohlásila Wagenknechtová.

Překvapivý odchod přichází v okamžiku, kdy hnutí "utichlo", poznamenává týdeník Der Spiegel, poté co zpočátku v prvním měsíci existence přitáhlo 100 000 členů.

Zhruba o půl roku později se však počet vyšplhal jen na 170 000, navzdory faktu, že členství je zdarma a vyžaduje pouze registraci online.

Spiegel tvrdí, že má jít o volnou alianci levicových skupin, která narazila na skepsi ostatních stran a chybí jí jasný profil - když dokonce i Die Linke si "není jista, jak se k politické iniciativě postavit".

Hnutí Aufstehen je duchovním dítětem Wagenknechtové a jejího manžela Oskara Lafontaina, který odešel ze středolevicové SPD.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7603

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2019