Aktivisté: Italské Hnutí pěti hvězd opustilo své volební sliby chránit životní prostředí

1. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Italské antiestablishmentové Hnutí pěti hvězd v roce 2018 udělalo původně z životního prostředí jedno z hlavních témat své volební kampaně.


Avšak osm měsíců po příchodu k moci populistická koalice s ultrapravicovou Ligou ukázala v tomto směru velmi málo, tvrdí environmentální aktivisté.

"Očekávali jsme od nich mnohem více, pokud jde o klima a prostředí," připouští Stefano Ciafani, šéf environmentalistické lobby Legambiente.

Ve volebním programu populistů bylo životnímu prostředí věnováno celých 52 stran, což představuje výsledek rozsáhlých konzultací s členy hnutí. Mezi volbami v březnu a sepsáním "vládní smlouvy" s Ligou na konci května, bylo životní prostředí, zelená ekonomika a nulové odpady seškrtány na tři stránky.

"Ti kdo nerespektují prostředí nerespektují sami sebe. Musíme... postavit téma ekologie do centra politiky," psalo se v programu.

Avšak toxická směs kolosálního italského veřejného dluhu a ekonomického propadu způsobil, že obě vládní strany místo životního prostředí prioritizovaly penze a podporu příjmů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6482

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019