Ruský establishment na pokles svých preferencí nereaguje

11. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Sergej Šelin označuje za "hlavní překvapení prvních měsíců roku 2019", že ačkoliv takřka všichni v Rusku hovoří o nové situaci kvůli padajícím preferencím Vladimira Putina a celé vlády, režim samotný budí dojem, že je mu to víceméně jedno.


Většina režimů přinejmenším rétoricky reaguje na známky toho, že nemá tak velkou podporu jako dříve. Jenže Putinův režim má "vlastní agendu a žije podle ní", aniž by uvažoval o tom, zda má blízko ke každodenním starostem obyčejných lidí.

Tento přístup je zřejmě založen na myšlence, že pokud je něco důležité pro držitele moci, nakonec se to dotkne i obyvatelstva. Nicméně nové průzkumy naznačují něco jiného: Kreml se právě soustředí na Venezuelu, jenže obyvatelstvo je takřka zcela netečné k tomu, co se tam děje. Místo toho se soustředí na vlastní starosti.

Krátce řečeno, světy držitelů moci a ruského obyvatelstva se stále více rozcházejí a nepotkávají se. A v každém z těchto světů jde stále více o vlastní starosti bez velkých ohledů na to, co se děje v tom druhém. Což je potenciálně velmi nebezpečné.

Schopnost mocných určovat intelektuální a životní agendu klesá, což je diktováno přirozeným chodem věcí. Jenže život rozpolcený podle těchto agend nemůže pokračovat příliš dlouho.

Jinak se situace vymkne kontrole a stane se nepředvídatelnou.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7460

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2019