Rusko vyvíjí nové pozemní střely středního doletu

6. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
V letech 2019-2020 je třeba vyvinout pozemní verzi námořního komplexu vybaveného střelou s plochou dráhou letu Kalibr. Oznámil to ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ten podle vlastních slov přikázal náměstku Alekseji Krivoručkovi přerozdělit finanční prostředky a "v krátké době zahájit příslušné vývojově-konstrukční práce".


"Je nezbytné rozpracovat pozemní variantu námořního komplexu Kalibr se střelou s plochou dráhou letu dlouhého doletu, který se dobře osvědčil v Sýrii. Současně budeme muset postavit pozemní raketový komplex s nadzvukovou raketou velkého doletu," cituje ministra Interfax.

Podle slov ministra obrany Spojené státy, které po ultimátu Rusku, jež vypršelo 2. února, odstoupily od smlouvy INF z roku 1987, "aktivně pracují na vývoji pozemních raket s doletem nad 500 km... V souvislosti s tím ruský prezident zadal ministerstvu obrany úkol přijmout odvetná zrcadlová opatření," prohlásil Šojgu.

(Ve skutečnosti se USA chystají odpovědět na ruský vývoj pozemních prostředků středního doletu novými variantami ponorkových raket, které ostatně ani smlouva INF nezakazovala - pozn. KD.)

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8823

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019