Venezuelané zaplnili ulice Caracasu

1. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Venezuelané všech generací, třídní příslušnosti a profesí vyšli do ulic hlavního města, aby žádali odstoupení prezidenta Nicoláse Madura a vyjádřili podporu mladému lídrovi opozice, který se prohlásil úřadujícím prezidentem. Nesli státní vlajky, ukazovali transparenty a vykřikovali hesla.


Protestující reagovali na výzvu šéfa opozice Juana Guaida pořádat masové demonstrace navzdory potlačení předchozích protestů.

Evelyn Melendezová nesla východní částí města červenobílý transparent s nápisem "Již dost diktatury" a zpívala protimadurovské písně.

Melendezová uvedla, že žije v dělnické čtvrti na druhé straně města, ale obává se protestovat blízko domova, protože už ji tam zmlátili příznivci vlády.

"Je to tam velmi tvrdé," říká třiadvacetiletá Melendezová, "Lidé umírají hlady a kvůli nedostatku léků. Doufáme, že uzurpátor Maduro odstoupí z prezidentské funkce a přestane škodit našemu lidu."

Leyda Britová se zúčastnila jednoho ze středečních protestů v červené přilbě s číslem 647. Jde o počet dní, které uplynuly od doby, kdy policie použila slzný plyn proti skupině demonstrujících důchodců. Šedesátiletá Britová má problém přežít z důchodu, který v přepočtu činí zhruba deset dolarů měsíčně. Říká, že ji zejména frustruje vládní odmítání mezinárodní humanitární pomoci.

"Maduro je tyran," říká Britové. "Potřebujeme předání moci a svobodné volby."

Žena, která se představila jako Josefina, dorazila do jednoho ze styčných bodů v Caracasu s tlustým balíkem bankovek národní měny bolívaru.

Peníze byly vydány počátkem loňského roku centrální bankou, ale hyperinflace je zcela znehodnotila. Josefina, která žije ve slumu na kopci a pracuje v pouličním stánku, rozhazuje zelené bankovky do vzduchu, zatímco vykřikuje hesla proti Madurově vládě. "Ty peníze nemají žádnou hodnotu," říká Josefina, která se obává představit příjmením.

Josefina doufá, že ekonomika se zlepší, pokud se prezidentem stane Guaidó. "Maduro nemá v mé čtvrti podporu," uvedla.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8605

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019