Evropský parlament uznal Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely. V poměru 439 hlasů k 104

31. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Podobně jako Spojené státy, Kanada, Brazílie, Argentina a další země uznal ve čtvrtek Evropský parlament Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely a apeloval na členské země EU, aby ho podporovaly až do nových "svobodných, transparentních a uvěřitelných voleb".

Rezoluci, kterou iniciovala Evropská lidová strana, podpořilo 439 poslanců. 104 poslanci hlasovali proti, 88 poslanců se zdrželo hlasování.

Euruposlanci odsoudili "zuřivý útlak a násili ve Venezuele, v jejichž důsledku umírají lidé". Požadují, aby došlo k zastavení porušování lidských práv a aby pachatelé byli pohnáni k odpovědnosti.

"Z Evropy můžeme pomoci venezuelský režim změnit a dát najevo, že tyrani nikdy žádnou demokratickou možnost nevyjasní," konstatoval španělský europoslanec Esteban Gonzáles Pons.

Guaidó se prohlásil za prozatímního venezuelského prezidenta dne 23. ledna a pokusil se svrhnout prezidenta Nicoláse Madura. Guaidó uvedl, že Madurovo zvolení loni na jaře bylo podvodné, a že proto v zemi není žádný demokraticky zvolený prezident. Guaidó od té doby naléhá na světové mocnosti, včetně EU a Číny a Ruska, aby vyvinuly tlak na Madura  a aby se do čtyř týdnů ve Venezuele konaly volby, konstatoval britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

Ve čtvrtek také Británie požadovala, aby Evropská unie proti Madurovi vyhlásila sankce.

Madura podporují Rusko, Čína a Turecko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Donald Tusk: Evropská unie oceňuje roli Kanady a osobní nasazení premiéra Justina Trudeaua při řešení krize ve Venezuele. Plně sdílím jeho hodnocení a jeho postoj vůči tomu jak postupovat.


0
Vytisknout
6904

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019