Bolsonarova vláda zveřejnila plány rozvoje "neproduktivní Amazonie"

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Necelý měsíc stará administrativa brazilského prezidenta Bolsonara ústy šéfa pro strategické záležitosti minulý týden oznámila plány na výstavbu mostu přes řeku Amazonku ve státě Pará. Ten by měl zahájit ekonomický rozvoj toho, co je označováno jako "neproduktivní, poušť připomínající" region - čímž se myslí amazonský prales, upozorňuje Jan Rocha.


Maynard Santa Rosa, penzionovaný generál a jeden ze sedmi vojenských ministrů nové vlády, tvrdí, že administrativa plánuje rozsáhlé stavební projekty soustředěné kolem řeky Trombetas, která se ze severní strany vlévá do Amazonky, aby integrovala region do "národního produktivního systému".

Projekty zahrnují hydroelektrárnu na řece Trombetas, 1,5 km dlouhý most přes Amazonku u městečka Obidos a prodloužení dálnice BR-163 ze Santaremu na hranici se Surinamem, v úseku dlouhém zhruba 480 km.

Generál pojmenoval projekt Barao di Rio Branco s odkazem na diplomata z 19. století, který vyjednával pohraniční smlouvy se sousedními státy. Oznámení bylo provedeno v oficiálním rozhlasovém vysílání Voz do Brazil, čímž se generál vyhnul nepříjemným otázkám ohledně proveditelnosti projektu a environmentálních dopadů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9109

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019