Rusko a Venezuela sdílejí stejný osud

30. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Důvodem, proč jsou události ve Venezuele pro Moskvu tak znepokojující, je, že jasně indikují, co mohou putinské elity očekávat poté, až bude protiústavní Putinův režim svržen - a ony "v jediné hodině" ztratí veškerou legitimitu svého bohatství a moci, píše Natalija Guljevskaja.


Hugo Chávez byl nejbližším Putinovým prototypem - a ruský a venezuelský režim jsou si překvapivě podobné. Enormní bohatství v přírodních zdrojích je kombinováno s rostoucí bídou obyvatelstva. A co je ještě důležitější, jde o osobní diktatury spíše než o klasické autoritářské režimy.

Ani venezuelský, ani ruský režim nedokážou předat moc zakladatele následníkovi - a tak je lze označit za "hybridní voždovské režimy", které navíc mají i stejný životní cyklus odpovídající životu jednoho vůdce. Když odejde, ti kdo se snaží převzít moc zjistí, že jsou bez podpory a brzy končí odstraněni.

Nicolás Maduro zjevně nechápe, že struktura osobních vztahů Huga Cháveze zeslábla - a nejen že ji sám nedokáže plně nahradit, ale bude svržen poté, co klíčové osoby jeho režimu obdrží bezpečnostní záruky.

V ruském případě v mnoha ohledech nepůjde o reprízu rozpadu SSSR, ale nejdůležitější rozdíl spočívá v tom, že ti, na nichž Putinův režim stál, se nedokážou udržet v žádné části bývalého impéria.

Tak jako neexistuje právní nástupnictví v postputinském vedení, neexistuje ani následnictví ve státech, které vzniknou z Ruské federace. A to znamená, že z pohledu mezinárodního práva začnou tyto subjekty od čistého stolu.

V důsledku bude tento proces mnohem obtížnější, než si kdo představuje, zejména protože nevzniknou žádné státy připravené intervenovat ve prospěch Putinových rádobynásledníků. Ti, kdo patří k jeho režimu by si tedy měli zapsat za uši: Sledujte Venezuelu a pamatujte, že váš osud bude mnohonásobně tragičtější.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10271

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019