Trump uznal šéfa venezuelské opozice za prozatímního prezidenta země, Pence volá po svržení prezidenta Madura

24. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Spojené státy pokračují v hrubém nátlaku na Venezuelu, což se jeví jako koordinované úsilí o svržení venezuelského prezidenta Nicoláse Madura.

Ve středu večer středoevropského času uznal americký prezident Donald Trump šéfa venezuelské opozice Juana Guaidó za prozatímního prezidenta země poté, co se Guaidó sám za prozatímního venezuelského prezidenta prohlásil.

K Trumpovým Spojeným státům se prozatím připojily Kanada, Brazílie, Guatemala, Kostarika a Organizace amerických států.

Venezuelu mezitím podpořily Bolívie a Turecko.


V úterý americký viceprezident Mike Pence zveřejnil on-line videonahrávku, v níž lídrům venezuelské opozice a lidem demonstrujícím proti vládě vzkazuje, že Spojené státy podporují jejich snahu o svržení prezidenta Madura. Pence venezuelského prezidenta označil za diktátora, který nemá legitimní nárok na moc.

V pondělí Madurova vláda oznámila, že se jí v Caracasu podařilo potlačit vojenskou vzpouru. Maduro z pokusu o puč obvinil Spojené státy, Kanadu a dvanáct latinskoamerických států, které spolupracují s USA. 

Ve Venezuele mezitím probíhají protivládní i provládní demonstrace.

Staronový prezident Nicolás Maduro byl 10. ledna inaugurován poté, co loni v květnu vyhrál v prezidentských volbách, které opozice bojkotovala. Několik dní předtím se Juan Gaidó stal předsedou Národního shromáždění, které Madura označilo za uzurpátora. Poté poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton posléze oznámil, že Spojené státy neuznávají nelegitimní vládu diktátora Nicoláse Madura.

Venezuelská opozice v roce 2015 ve volbách získala většinové zastoupení v Národním shromáždění. Nicméně o rok později Madurův kabinet připravil legislativce o pravomoc dozoru nad ekonomikou a v březnu soudní moc Národní shromáždění nakrátko rozpustila. V té dubě už zuřily protesty, které si vyžádaly více než sto mrtvých.

Aktualizace: Jen několik hodin poté, co Donald Trump uznal lídra opozice za prozatímního prezidenta, Maduro oznámil, že přerušuje styky se Spojenými státy a poskytl 72 americkým diplomatům několik hodin na to, aby opustili zemi. Spojené státy však svou diplomatickou misi nechtějí ze země stáhnout, protože už uznávají jinou vládu, která si její setrvání přeje. USA také apelovaly na ozbrojené složky, aby chránily obyčejné Venezuelany, Američany a další cizince žijící v této zemi. Pokud kdokoliv ohrozí americkou diplomatickou misi, Bílý dům sáhne k náležitým opatřením. Venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino Madura podpořil, když prohlásil, že venezuelské ozbrojené síly se distancují od jakéhokoliv samozvaného prezidenta, a slíbil, že armáda ochrání venezuelskou ústavní a národní suverenitu.

Více informací v angličtině ZDE, ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE




0
Vytisknout
5903

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2019