Splní se Boltonův sen o napadení Íránu?

17. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton během své nedávné cesty po Blízkém východě navštívil Izrael, kde Benjaminu Netanjahuovi sdělil, že íránští lídři usilují o získání jaderných zbraní. Tuto lež však vyvrátil expert zabývající se jadernou problematikou Joe Cirincione, jakož i specialisté z OSN a americké zpravodajské služby. Bolton tak podpořil izraelského premiéra, který se už před osmi lety marně snažil o napadení Íránu, píše blízkovýchodní expert Juan Cole.

Jenže Netanjahuovo úsilí tehdy zmařily izraelské zpravodajské služby, podle nichž by útok na Írán vedl ke katastrofě. Boltonův proválečný apetit zaskočil i bývalého ministra obrany Jamese Mattise. Loni na podzim proíránské milice provedly minometný útok na tzv. zelenou zónu v Bagdádu, kde se nachází americká ambasáda. Bolton tehdy chtěl, aby Spojené státy zaútočily přímo v Íránu, zatímco Mattis to považoval za příliš riskantní krok a navrhl, aby USA provedly odvetný útok přímo v Iráku.

Podle Colea je americká obsese Íránem bizarní. Tato země nemá signifikantní leteckou sílu a její vojenský rozpočet je asi na úrovni Norska nebo Singapuru. Teherán není inherentně vojensky agresivní, pouze využil chaosu způsobeného Spojenými státy v Iráku a Sýrii a Izraelem v Libanonu, aby rozšířil svůj vliv v tzv. úrodném půlměsíci. Íránskou vojenskou pomoc si navíc vyžádaly vlády v Iráku, Sýrii a Libanonu.

John Bolton, který stál u zrodu irácké invaze, už řadu let agituje pro válku s Íránem. Před lety dokonce přišel se směšným tvrzením, podle nějž Íránci a Kubánci pracují na tajném programu na výrobu biologických zbraní. Bolton udržuje vřelé styky s íránským exilovým kultem Lidoví mudžahedíni (MEK), od nějž pobírá velké peníze. MEK se v minulosti dopustil celé řady teroristických aktivit, v samotném Íránu nemá téměř žádnou podporu a je rozhodně horší než Hizballáh, který většinou bojoval v sebeobraně a proti islamistům.

Podle informací, jež zazněly v amerických a arabských médiích, je tato organizace patrně financována Izraelem a Saúdskou Arábií. Je to ukázka zkorumpovanosti amerických politiků, neboť Bolton a Trumpův advokát Rudy Giuliani jsou de facto na výplatní pásce MEK, potažmo v kapse izraelské a saúdské vlády. Není tudíž divu, že spoustu lidí nezajímá, že Donald Trump může být ruským krtkem.

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9433

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019