6. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2002

Náměstek amerického ministra zahraničí: USA prokazují vůdčí postavení tím, že řeší problémy

Spojené státy neustoupí od své tvrdé zahraniční politiky vůči Íránu, Iráku a Severní Koreji, navzdory kritice z Evropy, konstatoval v britské televizi v úterý večer náměstek amerického ministra zahraničí John Bolton. Jeho výroky shrnujeme.

"Jste překvapen, jak zapůsobil Bushův projev o 'ose zla' v Evropě jako kyblík studené vody?" zeptal se moderátor úterního pořadu Newsnight náměstka amerického ministra zahraničních věcí Johna Boltona, který právě cestuje po Evropě. Bolton odpověděl:

"Nejsem úplně překvapen, ale je důležité, abychom jasně vysvětlili, co víme o schopnostech těchto tří států, zejména ohledně Íránu, který, jak se zdá, vyvolal největší potíže. Je to stát, který agresivně vyvíjí jaderné zbraně, má aktivní program biologických zbraní a aktivní program chemických zbraní a program balistických střel, jimiž už může dosáhnout do Turecka a do Izraele."

"Avšak španělský premiér se v úterý setkal v Madridu s íránským náměstkem ministra zahraničí. Znepokojuje vás to?" ptal se moderátor.

"Znepokojuje mě [chybné] přesvědčení, že mají instituce íránské vlády jako ministerstvo zahraničí vůbec možnsot rozhodovat o obranné politice Íránu. V Íránu mají moc duchovní. Ti vyvíjejí zbraně hromadného ničení," řekl Bolton.

"Avšak hovoří-li prezident Bush o 'ose zla', to je jazyk: 'izolujte tyto země'. A španělský přístup - snaží se dohodnout obchodní smlouvu s Íránem - je přístupem spolupráce," namítl moderátor. Na to odpověděl John Bolton:

"Budeme-li prosit íránskou vládu, aby se vzdala zbraní hromadného ničení, tato strategie není podle našeho názoru efektivní. I když íránská vláda má svůj osud ve vlastních rukou. Vzdá-li se zbraní hromadného ničení a přestane-li podporovat mezinárodní terorismus, naše politika se změní. My usilujeme o to, agresivně přesvědčit ty, kteří poskytují Íránu pomoc s výrobou zbraní, aby s tím přestali. A chceme, aby naši evropští spojenci přiměli Írán, aby ty zbraně přestali vyrábět."

"Avšak jestliže budete charakterizovat nějako zemi jako 'zlo', tím přece s ní přerušíte všechny styky," namítl moderátor. John Bolton s tím nesouhlasil: "Americký ministr zahraničí ujasnil, že prezident Bush mluvil o vládě Íránu. My víme, že je Írán složitý, že mezi občany je mnoho prozápadních lidí. Tím, budete-li dělat ústupky extremistům, tím neposílíte umírněné lidi."

"Avšak přece neposílíte umírněné křídlo v Íránu tím, že tu zemi charakterizujete jako 'zlo', čehož pak mohou využívat extremisté," namítl moderátor.

Podle Boltona však ty země, které se snaží získat biologické, chemické a jaderné zbraně a vyhrožují jimi sousedům a podporují mezinárodní terorismus, nelze označit jinak než zlo. John Bolton odmítl výroky Javiera Solany, který právě pochválil Írán, že pomáhá při znovuvýstavbě Afghánistánu. Solana dodal, o Bushových výrocích o "ose zla", že takové výroky nedávají smysl, ale v američtině možná ano. Bolton pochválil Írán za pomoc ve válce proti Afghánistánu, ale dodal, že to dělala íránská vláda ve vlastním zájmu.

"Prezident Bush změnil debatu tím, že poukázal na tyto tři země jako na 'osu zla', tím, že identifikoval pro Spojené státy priority, které, jak doufám, budou i prioritami pro naše přátele a spojence," konstatoval John Bolton. Cílem americké vlády pro Boltona je izolovat íránskou vládou a zabránit jí, aby usilovala o získání zbraní hromadného ničení.

"Proč ale nedají na seznam 'osy zla' Spojené státy Izrael," zeptal se pak moderátor. "Cožpak Izrael nepatří do této kategorie? Má zbraně hromadného ničení a provádí politiku zabíjení svých nepřátel, kteří se nacházejí mimo jeho hranice."

"Izrael reaguje v sebeobraně. Neprovádí teroristické akce a není hrozbou svým sousedům. To je něco úplně jiného než Írán, Irák a Severní Korea. To je něco jiného," řekl Bolton.

"Americká zahraniční politika je stále intenzivněji unilateralistická," namítl dále moderátor, "avšak názory evropských politiků, s nimiž jste se tady nyní setkal, nijak nezmění názory prezidenta Bushe, že?"

"Rád se podílím na těchto diskusích, zda jsou Spojené státy unilateralistické," řekl Bolton. "Já pro to mám jiné slovo. Říkám tomu americké vůdčí postavení. My problém definujeme a snažíme se ho vyřešit. Mnoho komentářů z Evropy bohužel nemá výzvědné informace, které máme my o schopnostech těchto tří zemí. Tyto země jsou překážkou naší diplomacie a my tento problém vyřešíme."

                 
Obsah vydání       6. 2. 2002
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Americký makléř zmizel poté, co "defraudoval" tři čtvrtě miliardy dolarů
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?
6. 2. 2002 Bush požádal BBC o film o neštovicích
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 RRTV: "Abychom ušetřili, raději ten bezplatný monitorovací systém nechceme" Hubert  Ličman
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?
6. 2. 2002 Evropští politikové varovali Bushe ohledně jeho "osy zla"
6. 2. 2002 Náměstek amerického ministra zahraničí: USA prokazují vůdčí postavení tím, že řeší problémy
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů