Senátor Mark Warner: "Je velmi reálná otázka", zda Trump jednal jako ruský agent

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Demokratický senátor za stát Virginia Mark Warner prohlásil, že stojí za to ptát se, zda prezident Trump během prezidentské kampaně jednal jako ruský agent - vědomě nebo nevědomě, informuje Michael Walsh.


Warner, který je místopředsedou senátního výboru pro zpravodajské služby, sdělil Jaku Tapperovi z CNN, že to, zda Trump někdy pracoval pro Moskvu je "definující otázka" vyšetřování jeho výboru i zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

"Nebudu hovořit o tom, o čem jsme možná byli informováni v ´gangu osmi´, když tato vyšetřování začala, ale myslím, že je zvláštní, že za celé léto, kdy tato šetření začala, Donald Trump politiku Vladimira Putina takřka papouškoval," řekl Warner.

Předběžná zjištění zpravodajského výboru zveřejněná vloni v létě ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil "rozsáhlou a sofistikovanou" vlivovou kampaň na pomoc Trumpovi, aby porazil Hillary Clintonovou a podkopal důvěru americké veřejnosti k demokratickému procesu.

"Trump říká o Putinovi jen pěkné věci. Nikdy nemluví o Rusku špatně," řekl Warner Tapperovi. "Republikánské kampaňové doktríny ve vztahu k Rusku změkly a poklesla ochota bránit Ukrajinu."

Ruská taktika během amerických voleb odpovídala podobným dezinformačním kampaním proti jiným demokraciím, jako na Ukrajině - kde Kreml vyvolával nedůvěru k demokratickým institucím a podněcoval fanatismus.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6736

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2019