Anšlus Běloruska "je pro Putina nutností"

2. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Nikdo by se neměl nechat zmást kalendářem, napsal Ajdar Muždabajev. Nadcházející rok může být reprízou roku 1939, protože Vladimir Putin přikročí k pohlcení Běloruska, rozšíří válku proti Ukrajině a využije teroristických činů k prosazování ruské přítomnosti v Pobaltí.


Anšlus Běloruska není prostě jen nevyhnutelný; pro fýrera Putina je to imperativ. Taková je logika každé říše a ta ruská není výjimkou. Bylo tu Rakousko; tady je Bělorusko. Vše je jasné, explicitní a logické. Dlouho předprogramovaný anšlus nyní probíhá před našima očima.

Za chvíli bude vše jasné: Společná hymna, státní znak, vlajka a prezident-car. K tomu přistoupí společná hranice a společné bezpečnostní a zpravodajské instituce, které vlastně již existují. V Putinově hlavě Bělorusové jako samostatný lid neexistují, tak jako pro Hitlera neexistovali Rakušané.

A ti kdo nedokážou vidět směr, jímž se Putin ubírá, a kdo věří, že Lukašenko se postaví na odpor, zcela selhali při úkolu odhalit, že ruský vůdce potřebuje znovuzrozený [Sovětský] svaz tak, jako potřebuje vzduch. To bylo vždycky jasné, ale po anexi Krymu se to stalo 100 % jistotou.

Ti kdo dávají pozor si jistě všimli, že nedávný výzkum centra Levada ukázal, že 66 % Rusů trpí nostalgií po SSSR - a to není náhoda.

Jak dobře ví každý analytik Ruska, je vždy třeba predikovat tu horší možnost a budete mít pravdu. A Běloruskem to neskončí.

Putin bude usilovat o ruskou vojenskou přítomnost v Baltském moři kvůli "obraně" plynovodů a rozšíří také vojenské akce proti Ukrajině. V současnosti je Ukrajina "jediná země, která se říši vážně staví na odpor".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
9917

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2019