OPEC a Rusko opouštějí myšlenku institutu pro širší spolupráci

28. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Rusko se rozhodly nezakládat institut pro spolupráci v rámci dohod o stabilizaci světového trhu s ropou, informoval ruský ministr energetiky Aleksandr Novak. Hlavní příčinou rozhodnutí se staly "byrokratické překážky" a sankce.


Namísto institucionalizace spolupráce budou pokračovat jednání, jejichž výstupy budou představovat společná memoranda a rezoluce, na dobrovolném základě, vysvětlil ministr. Účastníci podle něj budou pracovat v rámci sekretariátu OPEC, ale možná bude přičleněna nezávislá osoba mimo OPEC.

Podle Novaka by založení institutu bylo spojeno s potížemi vyvolanými byrokracií a také samotným ropným kartelem a "americkou stranou".

Rusko a státy OPEC uzavřely dohodu o spolupráci při stabilizaci ropného trhu v závěru roku 2016. V prosinci 2018, nehledě na složitá jednání a neshody mezi RF a státy OPEC dokázali producenti ropy dosáhnout shody o omezení těžby - o 1,2 milionu barelů denně ve srovnání s říjnem 2018. Na Rusko připadá podíl 228 tisíc barelů denně.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7494

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2018