Británie a EU se přiblížily dohodě o Irsku. Sama dohoda o brexitu zůstává nejistá

5. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Když britští a evropští vyjednávači v pondělí obnoví jednání o brexitu, vrátí se k tomu, co zástupkyně hlavního vyjednávače EU Sabine Weyandová označila jako "tunel" - po vzájemné dohodě uvalené embargo na komentáře a spin ohledně jednání, upozorňuje Patrick Smyth.


Tentokrát nicméně podle zpráv z Bruselu, Londýna a Dublinu ohledně klíčové dohody o Irsku - garance, že nevznikne "tvrdá" hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem nehledě na výsledek dalších jednání mezi EU a Británií - se možná objevuje alespoň světlo na konci tohoto tunelu. Britská premiérka Theresa Mayová se v úterý zúčastní jednání kabinetu a Dolní sněmovna ve středu nastupuje na prázdniny, zatímco velvyslanci EU se také sejdou, aby zhodnotili pokrok v jednáních.

Když Britové loni v prosinci souhlasili s nezbytností legální vynutitelnosti zákazu tvrdé hranice na irském ostrově, vyhnuli se tomu říci, jak hodlají cíle dosáhnout.

EU je toho názoru, že cíl lze splnit pouze určitou formou kontroly na Irském moři mezi Británií a Severním Irskem. Londýn se nicméně rozhodl, že toto je mez, kterou nepřekročí, a navrhl místo toho vytvořit celobritské celní opatření s EU.

Mezi opatřeními, o nichž nyní hovoří zdroje v Dublinu, je odstranění odkazů na exkluzívní celnice v Severním Irsku, jež navrhuje EU, ale ponechání přísných ustanovení ohledně trvajícího a separátního uspořádání celních vztahů Severního Irska s EU.

Toho lze podle zdrojů dosáhnout buď odstraněním zmínek o celním uspořádání, ale ponecháním všech jeho prvků, nebo úplným odstraněním ustanovení o severoirském celním uspořádání. Místo toho by se spoléhalo na britské návrhy ohledně celobritského celního uspořádání s EU.

To by mohlo být pro EU a Irsko přijatelné, ale jedině tehdy, pokud vznikne dohoda o tom, jak pojmout britský návrh na "dočasné" celobritské celní uspořádání způsobem, aby představoval závazek ohledně vystoupení. To by znamenalo, že předtím, než Británie vyjedná slíbenou komplexní dohodu o uspořádání vztahů s EU, by měla povinnost zůstat v celní unii s EU, ale musela by také ustavit regulační bariéry v přístavech v Doveru a v kanálu la Manche.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6928

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2018