Americké volby: Náskok Demokratů v průzkumech se dva dny před hlasováním snižuje

5. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Do voleb, které mohou uprostřed funkčního období rozhodnout o osudu Donalda Trumpa, zbývají již jen dva dny. Jenže pohodlný náskok 14 procentních bodů ve prospěch opozičních Demokratů se v posledních dvou měsících snížil na polovinu, upozorňuje Clark Mindock.


Demokraté si udržují výrazný, avšak zmenšující se náskok ve snaze znovu získat kontrolu alespoň nad jednou kontrolou Kongresu. Což je výsledek, který by ovlivnil důležité debaty o zdravotní péči, daních a imigrační politice.

Růžovější vyhlídky vládních Republikánů jsou výsledkem optimističtějších ekonomických vyhlídek - a skutečnosti, že se Trump tvrdě soustředí na problematiku ochrany hranic, která z historického hlediska voliče jeho strany oslovuje.

Podle nového průzkumu pro Washington Post a ABC News si Demokraté udržují náskok 7 procentních bodů. Volilo by je nyní 50 % Američanů, kdežto vládní Republikány 43 %. V říjnu ovšem ještě Demokraté vedli o 11 a v srpnu o 14 procentních bodů.

Není ovšem jasné, jak se stále ještě nadějné celkové vyhlídky Demokratů projeví v konkrétních volebních obvodech. Potřebovali by získat 23 křesel, aby ovládli Sněmovnu reprezentantů.

Republikáni disponují významnou výhodou v Senátu, kde většina křesel, o něž se soupeří, spadá vjedno s Demokraty v defenzívě. Současné složení Senátu dává Republikánům většinu 51:49, zatímco Demokraté brání 10 křesel ve státech, v nichž v roce 2016 zvítězil Donald Trump.

Pokud by Demokraté získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, Senátem nebo obojím, mohlo by to mít dramatický dopad na Trumpovu legislativní agendu v příštích dvou letech.

Prezident již zjistil, že má problémy prosadit některé ze svých legislativních priorit s Republikány kontrolujícími obě komory. Nepodařilo se mu zrušit Obamovu reformu zdravotnictví a Demokraté si z její obrany udělali přední kampaňové téma.

Další legislativní priority zahrnují imigrační reformu. Trump se snažil udělat z nadcházejících voleb referendum o sobě samém a o tom, co dělat s imigranty. Avšak nedokázal prosadit významnější legislativní návrh ohledně přistěhovalectví.

Úspěšný byl v oblasti daní pro bohaté Američany. Před volbami ještě slíbil další škrty, jenže Kongres již ve skutečnosti nastoupil na prázdniny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7721

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2018