Theresa Mayová zabránila britským tajným službám ve vyšetřování vazeb probrexitového milionáře na Rusko

2. 11. 2018

čas čtení 2 minuty


Britská premiérka Theresa Mayová se bude muset "vážně zodpovídat", konstatoval labouristický poslanec a bývalý ministr kultury Ben Bradshaw. Zabránila totiž, když byla ministryní vnitra, začátkem roku 2016 britským tajným službám, aby začaly vyšetřovat  vazby britského probrexitového milionáře Arrona Bankse na Rusko, zjistil deník Daily Mail.

Bulvární Daily Mail pod vedením ultrapravicového šéfredaktora Paula Dacra  a jeho lži a drsná probrexitová propaganda byly jedním z hlavních důvodů, proč Británie hlasovala těsnou většinou pro brexit. Dacre však letos na podzim odešel do důchodu a orientace deníku se výrazně mění. Nový šéfredaktor je totiž proti brexitu.

 

Mayová, tehdy ve funkci britské ministryně vnitra, zamítla žádost britských tajných služeb o povolení začít vyšetřovat Banksovy vazby na Rusko. Rozhodla, že to téma je před referendem o brexitu "příliš explozivní".

Arrona Bankse nyní začal vyšetřovat britský Úřad pro vyšetřování vážných zločinů za podezření z četných trestných činů v souvislosti s jeho darem či "půjčkou" 8 milionů liber probrexitové kampani. Hlavním problémem je, že velká část těchto peněz byla poskytnuta prostřednictvím Banksovy firmy registrované na ostrově Man, což je protizákonné. Dárci smějí být registrováni pouze na území Velké Británie. Potíž s firmami registrovanými v daňovém ráji na ostrově Man je, že je velmi obtížné dohledat zdroj jejich peněz. Vládne silné podezření, že 8 milionů liber, které  Banks poskytl probrexitové kampani, pocházelo z Ruska.

Banks se chová nesmírně neurvale, agresivně a vulgárně. Když byl povolán k výboru Dolní sněmovny, aby vysvětlit své finanční čachry s příspěvky pro brexit, odmítl to udělat a uprostřed slyšení prostě odešel. Pak zahájil kampaň s cílem nechat od příštích parlamentních voleb vyloučit poslance, kteří si dovolili ho kritizovat.

Banks je na Bermudských ostrovech a na Twitteru vydal tuto zprávu:

"Jel jsem rybařit!"




Na svém Twitteru Banks útočí na britskou oficiální Volební komisi, státní instituci, která dohlíží na legální průběh voleb.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Investigativní novinářka Carole Cadwalladr:

Británie, prosím, seznamte se s kontextem. Interviewovala jsem Arrona Bankse v onen týden, kdy byl aktivován článek 50 [Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU]. V tomto rozhovoru přiznává, že porušil zákon. Ale dodává: "Všem je to jedno." A věc je ta, že má absolutně pravdu:



0
Vytisknout
7770

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018