Italská ultrapravicová vláda zadržuje uprchlíky na lodi Diciotti jako rukojmí

23. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Vykonstruovaná hysterie ohledně migrace čluny přes Středozemní moře - přestože je tato migrace za mnoho let úplně nejnižší - dosáhla nové úrovně absurdity, varuje Human Rights Watch. Italská vláda drží své vlastní pobřežní hlídky a 177 zachráněných osob jako rukojmí v cynickém pokusu donutit ostatní země Evropské unie, aby přijaly tyto imigranty a uprchlíky.



Italská loď pobřežní hlídky Diciotti, na níž je 177 zachráněných migrantů, konečně dostala v pondělí povolení přistát v Catanii na Sicílii, po pěti dnech nejistoty na moři. Avšak bylo zakázáno, aby kdokoliv z této lodi přistál na pevnině. Matteo Salvini, italský protiuprchlický náměstek premiéra a ministr vnitra, předtím hrozil, že vrátí zachráněné migranty do Libye a nyní požaduje, aby přislíbily ostatní evropské země, že tyto uprchlíky přijmou, než jim dovolí odejít z lodi.

Je to nejnovější z odporných případů letošního léta, kdy Itálie a Malta odmítly či zdržovaly přijetí zachráněných migrantů a žadatelů o azyl z nevládních, komerčních či vojenských lodí. V každém z dosavadních případů došlo k provizornímu ujednání, že zachráněné osoby budou převzaty různými členskými zeměmi Evropské unie.

Většina z 177 lidí na palubě lodi Diciotti jsou údajně z Eritreje a ze Somálska, včetně nejméně 28 dětí bez doprovodu dospělých. Strávili zjevně mnoho měsíců, ne-li let  ve vězení v Libyi, kde byli terorizováni a mučeni.

Držet je na palubě lodi je nelidské. Neospravedlnitelně to zdržuje jejich přístup k lékařským odborníkům a psychologům a brání to jejich právu žádat o azyl, Pravděpodobně to také, jak varoval sám italský ručitel práv vězněných lidí, zosobňuje protizákonné odebírání svobody osobám, což porušuje italskou ústavu a Evropskou konvenci o lidských právech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7876

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2018