Sebeničivá debilita:

Parlamentní listy zase rozšířily idiocii. Dotace z EU nemají nic společného s odváděním dividend do zahraničí. Za to nesou vinu čeští politici

26. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut
Foto: Obdobné informace najdete snad ve všech českých městech a vesnicích. Revitalizaci obce Kestřany z 85 procent !! financovala Evropská unie. Čechy to ovšem nezajímá. Nevnímají, že jejich zemi zcivilizoval Brusel...

Fascinuje mě, jak silně je v ČR rozšířen frustrovaný, sebeničivý hysterický postoj, datující se zcela zjevně až zpět do začátku devadesátých let, kdy především pod vlivem Václava Klause (jehož ještě idiotštějším pokračovatelem je jeho syn Václav Klaus mladší) došlo k provokativnímu zpochybnění veškerých civilizačních a humanistických hodnot - pod praporem víry, že všechno je dovoleno, i naprostá blbost.

Za prvních deset let členství v Evropské unii dostala Česká republika z Bruselu celkem 410,2 miliard korun. V letech 2004-2014 odvedla ČR do Bruselu 387,3 miliardy korun a získala 797,5 miliard korun. Rozdíl je 410,2 miliard korun. Zdroj ZDE

Tyto obrovské dotace pokračují i nadále:

"Česká republika získala v prvním pololetí 2017 z rozpočtu Evropské unie o 16,7 miliardy korun více, než do něj odvedla." ZDE  

 

V návrhu rozpočtu EU na příští období se však tyto obrovské dotace pro střední Evropu mají snížit. ZDE  


Zmatené tvrzení Parlamentních listů, pletoucí dotace z EU s odvodem dividend soukromých nadnárodních podniků z ČR do zahraničí, je naprosto mimo. Skutečnost, že nadnárodní firmy odvádějí své dividendy z ČR do zahraničí a zdaňují je jinde, to je vina českých politiků, kteří tomu mohli a měli zabránit. Čeští politikové ovšem lezou kamsi podnikatelům, zahraničním i domácím, takže od nich se akce ve prospěch českého státu nedá čekat.

Zahraniční firmy by si samozřejmě odváděly dividendy z ČR, i kdyby ČR nebyla členskou zemí Evropské unie. To, zda dividendy budou řádně zdaněny v ČR, závisí čistě na českých politicích a na českém parlamentu.

Na britském příkladu, kdy se nyní velká část britského obyvatelstva obává, že vypadne-li Británie z EU bez dohody, zavládne v Británii nedostatek potravin a léků, Severní Irsko nebude mít dodávky elekřiny a přestanou létat letadla do Evropy, je zjevné, jakou katastrofu by znamenal odchod z EU pro daleko slabší ČR - která závisí z 80 procent na bezpřekážkovém a bezcelním obchodu s Evropskou unií. Mimo jiné by vešel v platnost předpis EU, podle něhož musí výrobky, které se mohou bezcelně prodávat v EU a mimo EU jako výrobky z Evropské unie, mít nejméně 55 procent součástek vyrobených v EU. Po odchodu ČR z EU by tak byl naprostý konec automobilky Škoda v Mladé Boleslavi, která je páteří české ekonomiky.

Fascinuje mě, jak silně je v ČR rozšířen frustrovaný, sebeničivý hysterický postoj, datující se zcela zjevně až zpět do začátku devadesátých let, kdy především pod vlivem Václava Klause (jehož ještě idiotštějším pokračovatelem je jeho syn Václav Klaus mladší) došlo k provokativnímu zpochybnění veškerých civilizačních a humanistických hodnot - pod praporem víry, že všechno je dovoleno, i naprostá blbost.

Výmluvnou metaforou tohoto postoje pro mě byla scénka, k níž došlo asi před týdnem před začátkem divadelního představení na nádvoří hradu ve Strakonicích. Jakýsi host, sedící za mnou tam najednou začal vykřikovat, že ho urážejí fotografie plic postižených rakovinou, zveřejňované na krabičkách cigaret, a že ho to vedlo k tomu, aby začal kouřit. Rozkládal, že viděl, že ve třicátých letech dvacátého století se tiskly na krabičkách cigaret v Československé fotografie atraktivních mladých dívek hrajících tenis a že to by chtěl i dnes, to je mnohem lepší... Co k této sebeničivé debilitě dodat?

Shodou okolností jsem se vyskytl v kostele v jednom jihočeském městysi, kdy tam mší byly zahájeny oslavy 700 let založení tohoto městysu. Šokující bylo během této mše vystoupení jednoho  biskupa katolické církve. Při jeho kázání jsem si uvědomil, že celibát je zjevně pro dnešní katolickou církev opravdu velkým problémem. Znamená to zjevně, že pro církevní funkce jsou k dispozici jen osoby hodně mdlé inteligence.

Kázání pana biskupa bylo takový blábol, bylo tak složené z frází, že bylo téměř nemožné ho sledovat. V jednu chvíli však biskup přesto zaujal. Najednou začal hovořit o ohrožení křesťanské civilizace v Evropě (!!?) a o Romech v České republice. Vyjádřil - urážlivý - názor, že Romové jsou negramotní a podepisují se jen křížkem. Nicméně se množí daleko rychleji než bělošské české obyvatelstvo (!!) a tak se stanou záchranou křesťanské civilizace.

Pana biskupa nenapadlo, že v kostele mohou sedět Romové, a jak šokující by pro ně byly tyto jeho urážky i jeho vylučování některých lidí ze společnosti - ať už to jsou Romové, nebo lidé ze zahraničí...

Toto prosím kázal na oficiální akci biskup katolické církve. Co by tomu si řekl jeho nadřízený, papež František?

Jak vidíte, návštěva českých vesnic vede ke zkušenostem k nezapomenutí. Sebeničivá idiocie, jakou radostně šíří především Parlamentní listy, je, zdá se všudypřítomná a stala se v ČR oficiálním diskursem.


1
Vytisknout
12207

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018