V anglických komunálních volbách labouristé neprorazili

4. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Navzdory očekávání se Labouristické straně nepodařilo zaznamenat ve čtvrtečních komunálních volbách v Anglii výraznější úspěchy. Zaznamenala určité úspěchy v některých anglických komunálních úřadech, ale nepodařilo se jí ovládnout četné komunální úřady v Londýně, jak doufala. Mimo Londýn zaznamenali konzervativci vzrůst podpory o 1 procento, labouristé zaznamenali vzrůst podpory v Londýně. Liberální demokraté zaznamenali vzrůst podpory v londýnských čtvrtích, jejichž obyvatelé jsou proti brexitu, určité množství nových radních získala i malá Strana zelených.

Čtvrteční komunální volby v Anglii  byly první hlavní zkouškou názorů voličů od všeobecných voleb loni v červnu a vyplynulo z nich, že podpora labouristů i konzervativců zůstává nezměněna. To zřejmě posílí postavení Theresy Mayové, protože kdyby bývala prohrála v těchto komunálních volbách, vznikl by na ni v její straně tlak, aby odstoupila. To se nestalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Takto by to vypadalo, kdyby se výsledky anglických komunálních voleb promítly do případných voleb všeobecných. Navzdory absolutně šokující politice anglických konzervativců je Labouristická strana naprosto nekompetentní:

Komentátoři poukazují na skutečnost, že účast při komunálních volbách je v Británii asi o polovinu menší než při všeobecných volbách. To znamená, že voliči v komunálních volbách jsou podstatně konzervativnější a starší než voliči při všeobecných volbách. Přesto však to neopravňuje labouristy, aby se tím pro příští všeobecné volby konejšili. Porážka labouristů však nebyla tak výrazná, aby se zbavili Jeremyho Corbyna.

0
Vytisknout
8907

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2018