Zemanův nervový jed vlevo dole

4. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Prezident Zeman ve čtvrtek večer na TV Barrandov ohřál ruský dezinformační narativ ohledně "české stopy" v kauze Skripal. Z faktu, že vloni mělo v ČR dojít k výrobě a testování malého množství látky s označením A230 (jež byla poté zničena), se snaží hradní podnájemník vytvořit podpůrný argument pro ruské tvrzení, že ČR mohla být pachatelem útoku v britském Salisbury. Při něm podle britské strany došlo k otravě Sergeje a Julie Skripalových látkou označenou kódem A234 (novičok 5). Prezidentovo tvrzení, že v ČR byl vyráběn nervově paralytický jed novičok, nepodporují vyjádření Bezpečnostní informační služby (BIS), Vojenského výzkumného ústavu (VVÚ) ani Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Dvě posledně jmenované instituce bdí nad dodržováním českých závazků ohledně zákazu chemických zbraní.


Látka A230 má na místě dvou metylových skupin navázaných v molekule sloučeniny označené jako A234 dva atomy vodíku - a o možnosti jejího použití při útoku na Skripalovy britské úřady nikdy nehovořily. Pokud Vojenský výzkumný ústav i Státní úřad pro jadernou bezpečnost tvrdí, že látka A230 nebyla novičokem, lze také zaujmout následující stanovisko: Vzhledem k tomu, že s bojovým nasazením se počítalo výhradně u jiných variant, A230 údajně testovaný v Brně lze označit za prekurzor látky novičok 5 vyráběné v bývalém SSSR ve dvou variantách - a sice A232 a A234.

Nelze však popřít, že BIS, VVÚ ani SÚJB nemají k dispozici Zemanovy exkluzívní informační zdroje. Míním samozřejmě ty, jež mu umožnily prorocky předpovědět vlastní přijetí v Bílém domě, odhalit esesácký hrad rodiny paní Schwarzenbergové, zjistit pochybné zdroje financování novináře Ivana Breziny nebo odhalit sympatie Ferdinanda Peroutky k Hitlerovi.

Již od dob Bamberské aféry je ve hře tajemný Zemanův kufřík vydávající stále nová a nová zásadní zjištění o domácích i zahraničních tématech. Fámu, podle které záhadné zavazadlo obsahuje Zemanovu pohotovostní zásobu 70 % slivovice, ovšem redakce Britských listů nemůže potvrdit ani vyvrátit.

Vše co lze tvrdit s jistotou je, že ze 70 % slivovice lze vyrobit slivovici 50 % mnohem a mnohem snadněji, než z látky A230 údajně testované v Brně novičok 5 - ať už ve variantě A232, nebo A234.

0
Vytisknout
12712

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2018