"Nechci být další na řadě": Americká mládež demonstrovala ve Washingtonu za ukončení ozbrojeného násilí

26. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Stovky tisíc lidí, mnoho z nich dospívajících, vyšly o víkendu do ulic amerického hlavního města, aby žádaly politiky o zavedení přísnější kontroly držení zbraní a zastavení případů střelby ve školách, které se v USA neustále opakují.
 

 


  Organizátoři oznámili, že očekávají účast až půl milionu lidí rozhněvaných nedostatkem pokroku ohledně dlouhodobého ozbrojeného násilí v USA, které si vyžádalo desítky životů mladých lidí, naposledy v únoru ve střední škole Marjory Stoneman Douglas High School v Parklandu na Floridě.

  Od útoku v Columbine v roce 1999, který si vyžádal 13 životů, došlo ve školách k zavedení aktivního střeleckého výcviku, ozbrojených stráží a detektorů kovů. Mnoho amerických žáků a mladých demonstrantů ale tvrdí, že mají dost života v strachu.

  "Je děsivé necítit se v bezpečí ve vlastní škole. Měli bychom se obávat zkoušek, nikoliv střelby," říká patnáctiletá Kathryn z Virginie. "Nechci být další na řadě," dodává její čtrnáctiletá spolužačka Mia.

  Další protesty se konaly ve stovkách měst po celé zemi a ve světě, až v Londýně, Paříži a Tokiu.

  Dominantním pocitem demonstrantů je zřejmě frustrace: Navzdory tragédiím jako ta v Parklandu se zdá, že lidé u moci dělají velmi málo.

  "Jiné země měly v minulosti případy masové střelby a jejich vlády jednaly, aby se to už nestalo. Tady se to neděje," říká patnáctiletá Ana Sofia. "Zdá se, jako by se každý týden objevil další případ."

  K protestům studentů se přidali starší účastníci, včetně rodičů, prarodičů a učitelů.

  Posledně zmínění jsou rozhněváni návrhem prezidenta Trumpa řešit násilí ve školách vyzbrojováním učitelů.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6705

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2018