Whistleblower: Stoupenci brexitu zvítězili v referendu prostřednictvím podvádění

28. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Bývalý pracovník firmy Cambridge Analytica řekl v Dolní sněmovně, že bez finančního podvádění by zřejmě byl výsledek referenda o brexitu jiný




Stoupenci brexitu zvítězili v referendu v červnu 2016 prostřednictvím podvodů, řekl v parlamentě whistleblower Christopher Wylie. Obvinil kampaň Vote Leave, že ilegálně poskytla peníze technologickým firmám s vazbami na firmu Cambridge Analytica.

Wylie řekl v parlamentě, že kampaň za brexit měla "společný plán" použít síť organizací a vyhnout se tak zákonu omezujícímu financování politických kampaní. "Změnit ústavní poměry v této zemi prostřednictvím podvodu je zohavením ústavního pořádku v této zemi."



Při svém téměř čtyřhodinovém svědectví v Dolní sněmovně uvedl Wylie, že stoupenci brexitu - celá řada organizací - všichni využívali služeb málo známé kanadské firmy AggregateIQ (AIQ), která jim umožnila zacílit se na voliče prostřednictvím sociálních sítí.

Wylie uvedl, že AIQ byla v podstatě kanadskou pobočkou firmy Cambridge Analytica. Většinu svých peněz vydělávala jako subdodavatel pro Cambridge Analytica.

Wylie hovořil poté, co vyšlo najevo, že organizace Vote Leave zřejmě porušila britský volební zákon, protože věnovala 625 000 liber pobočce BeLeave, a instruovala ji, že tyto peníze musejí být zaslány firmě AIQ.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7275

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018