Zdiskreditovaná firma Cambridge Analytica měla těsné vazby na britskou Konzervativní stranu

22. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Ian Blackford, šéf skotských nacionalistů v Dolní sněmovně: "Otcovskou firmou podniku Cambridge Analytica je firma Strategic Communications Laboratories (SCL Group). Tu řídí předseda Oxfordské konzervativní asociace. Jejím zakládajícím předsedou byl bývalý poslanec Konzervativní strany. Jeden z členů správní rady poskytl Konzervativní straně dar ve výši více než 700 000 liber. Jedním z akcionáří je bývalý pokladník Konzervativní strany. Víme o vazbách Konzervativní strany, je jich mnoho."




Konzervativci se stali v parlamentě terčem ostré kritiky od opozice za své vazby na zkompromitovanou firmu Cambridge Analytica. Ředitel firmy SCL Roger Gabb dal Konzervativní straně v letech 2004-2017 celkem 700 000 liber. Jonathan Marland, další akcionář ve firmě SCL, byl za Davida Camerona konzervativním ministrem. Julian Wheatland, předseda správní rady firmy SCL Group, zveřejnil na twitteru selfie, jak před všeobecnými volbami v roce 2015 vede předvolební kampaň s Davidem Cameronem. Zmínění pánové se k věci odmítli vyjádřit, konstatuje Financial Times.

V minulosti měla britská vláda kontrakty s firmou SCL Group v letech 2009-9, v roce 2009 a v letech 2014-15. Podle Theresy Mayové nemá britská vláda s firmami SCL ani Cambridge Analytica v současnosti žádné smlouvy.

Wheatland, přeseda Konzervativní asociace v Oxfordu a v Abingdonu, pracuje pro firmu Vincent  Tchenguis, která poskytla britským konzervativcům finanční dar více než 130 000 liber a byla akcionářem ve firmě SCL Group. Jeho účet na Twitteru, kde zveřejnil svou fotografii s Davidem Cameronem, ve čtvrtek zmizel.

- - -

Muži, kteří řídí firmu Cambridge Analytica, mají společenské a podnikatelské vazby na jádro Konzervativní strany, na královskou rodinu a na britskou armádu


0
Vytisknout
6381

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018