Německu chybí tanky do misí NATO

16. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Bundeswehru chybí vybavení k tomu, aby se ujal role lídra obranné síly NATO proti Rusku, říká dokument, který unikl na veřejnost. Opoziční politici z toho viní ministryni obrany.


Německá armáda v tajném dokumentu připouští, že nedokáže splnit své závazky vůči NATO. O dokumentu ve čtvrtek informoval deník Die Welt.

Bundeswehr má převzít hlavní úlohu ve společných silách velmi rychlé reakce NATO (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), ale nemá dost tanků, říká dokument ministerstva obrany.

9. tanková brigáda v Münsteru má pouze 9 operačně nasaditelných tanků Leopard 2, ačkoliv slíbila, že jich pro NATO připraví 44, a pouze 3 ze slíbených 14 bojových vozidel pěchoty Marder.

Důvodem je podle ministerstva nedostatek náhradních dílů, vysoké náklady a čas na údržbu. Chybí také vybavení pro noční boj, automatické granátomety, zimní oděvy a osobní balistická ochrana.

Německé letectvo také zápasí se splněním úkolů v rámci NATO. Stroje Eurofighter, Tornado a vrtulníky CH-53 jsou v průměru provozuschopné jen 4 měsíce v roce - po zbytek času stojí na zemi kvůli údržbě a přezbrojování.

"Stav záloh je podobně znepokojivý," říká parlamentní komisař pro ozbrojené síly Hans-Peter Bartels. Opoziční politici obviňují ministryni obrany Ursulu van der Leyenovou, že dovolila úpadek armády.

Bezpečnostní expert Mark Galeotti upozorňuje, že různé nedostatky německých ozbrojených sil jsou ale dlouhodobě známy. Německo dlouho dramaticky šetřilo na armádě a chlubilo se nevojenskou zahraniční politikou.

Podle dokumentu ministerstva obrany nyní bude armády čerpat zásoby potřebné k plnění misí NATO do jiných jednotek - i když to ovlivní výcvik a cvičení.

Galeotti ovšem tvrdí, že zrovna tanky představují problém, který nelze řešit pouze penězi. Jde také o technickou infrastrukturu, podvalníky a čerpací stanice.

(Německo má celkem papírově ve výzbroji 324 tanků Leopard 2, ale v operačním stavu jich není ani polovina. Rusko každým rokem zařazuje do výzbroje 200 tanků - pozn. KD.)

Síly velmi rychlé reakce NATO zahrnují 5 000 vojáků a od roku 2014 je jejich úkolem odrazovat od ruské agrese vůči Pobaltí. Měly by být připraveny k nasazení do 24 hodin. Avšak nové dokumenty ukazují, že Francie a Británie jsou v tuto chvíli jedinými evropskými mocnostmi s armádami, které by podobný úkol dokázaly zvládnout.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9382

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018