Tisková zpráva

V Praze se uskuteční debata na téma sionismus versus hnutí bojkotu BDS

8. 2. 2018

čas čtení 3 minuty

Příští týden se v Praze koná debata na aktuální téma tzv. izraelsko-palestinského konfliktu a problematiky antisemitismu a sionismu/antisionismu. Zúčastní se jí dva hosté, kteří mají odlišné názory, oba však spojují židovské kořeny: významná britská labouristka Jackie Walkerová a izraelský rabín žijící v České republice David Bohbot. Walkerová je aktivní podporovatelkou práv Palestinců a bojuje za ukončení okupace Palestiny, kdežto Bohbot je aktivním podporovatelem myšlenek sionismu, tedy snah o znovuobnovení židovského národa a vybudování státu na etnickém principu v historické Palestině.

Akce se koná v úterý 13. února v 18:30 v pražském Klubu techniků na Novotného lávce 5 (místnost č. 418) pod názvem „Sionismus versus BDS, aneb je mír dosažitelný?“ a proběhne v angličtině. Vstup je volný.

Jackie Walkerová je židovka a antisionistka, členka Labouristické strany Jeremyho Corbyna a bývalá místopředsedkyně britského hnutí Momentum. Je aktivní podporovatelkou práv Palestinců a kampaní BDS, které vyzývají k ukončení okupace, rovným právům palestinských obyvatel Izraele a uznání práva na návrat palestinských uprchlíků. Jackie hrozilo vyloučení z Labouristické strany na základě manipulativního obvinění z antisemitismu, kdy se zastávala rovných práv pro Palestince v Izraeli. Lze ji vidět například v dokumentárním filmu televize Al Jazeera The Lobby, který mapuje techniky izraelské lobby k ovlivňování a manipulování politiků v zahraničí.

„Jackie nesouhlasí s tzv. novou definicí antisemitismu, která zahrnuje kritiku Izraele. Podle ní i řady dalších kritiků této nové definice je antisemitismem, pokud máte předsudky vůči židům, protože jsou to židé. Kriminalizace podporovatelů hnutí BDS, jež se snaží o ukončení okupace Palestiny, je však podle ní nepřípustná,“ uvádí Jana Ridvanová z Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě, která akci pořádá.

David Bohbot je dle svých slov hrdý sionista, tedy mluvčí ideologie židovského nacionalismu, je také bývalým členem speciálních jednotek izraelské armády, aktivním armádním záložníkem, ale i rabínem. V České republice žije téměř dvacet let a má české občanství.

David Bohbot je přesvědčen, že „Jeruzalém je náš, o tom se nemají vést žádné diskuse“, „Palestinci vedou boj nejen s námi, ale s celým světem“ , a jako expert na zbraně doporučuje nákup izraelských výrobků, protože „jsou odzkoušeny“.

Sionismus a antitionismus představují dva zcela odlišné přístupy v dějinách židovské emancipace. Zatímco sionismus ji chápal ve znovuobnovení národa a vybudování státu na etnickém principu v Palestině, antisionismus je kritikou Izraele a od jeho vniku poukazuje na jeho koloniální charakter porušující práva místních obyvatel.

Akci pořádá Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Pro další informace laskavě kontaktujte:

Jana Ridvanová, T: 736 242 320

E: nenasimjmenem@gmail.com

0
Vytisknout
6555

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2018