Vzkaz muslimského imáma ultrapravicovému teroristovi: "Svůj hněv a frustraci si vybíjíte na nesprávných lidech"

6. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Darren Osborne, muž, který najel s dodávkou do skupiny muslimů před mešitou v londýnské čtvrti Finsbury Park, jednoho z nich usmrtil a dvanáct zranil, byl v Británii odsouzen na doživotí do vězení. Londýnský muslimský imám Mohammed Mahmoud, který Osborna posléze ochránil před hněvem napadených muslimů, pro něho má tento vzkaz:


Není rozdílu mezi ultrapravicovým britským extremistou a extremistickým teroristou, který se inspiruje Islámským státem. Jsou to dvě strany téže mince.

Myslím, že vzkazem pro Darrena Osbornea a jemu podobné by mělo být, že si vybíjíte svůj hněv a frustraci na nesprávných lidech. Namalovali jste skupinu půl druhé miliardy lidí, žijích na této planetě, jediným štětcem. Vy předpokládáte, že všichni ti lidé jsou totožní a jednají stejně. A že jestliže miniaturní množství z nich spáchá jménem svého náboženství strašlivé zločiny, znamená to, podle vás, že všichni stoupenci tohoto náboženství souhlasí s těmito principy a s těmito ideologiemi.

Nikdo nemůže nikdy předpokládat, že je křesťanství násilné náboženství kvůli existenci Ku-klux-klanu, nebo protože některé ultrapravicové organizace   tvrdí, že reprezentují křesťanství.

A proto je nutno použít totéž měřítko, když posuzujeme celé náboženství, jako jsou muslimové.

Terorismus a radikalizace nejsou výlučné charakteristiky jen jedné skupiny obyvatel. Je to něco, co existovalo a existuje a bude existovat mezi všemi etnickými skupinami a náboženskými organizacemi, které mají zvrácený pohled a zmatené představy ohledně svého náboženství či své ideologie a myslí si, že to, co dělají, je správné.  

Nakonec jsou to vždy civilisté, a nevinní lidé, kteří to odnesou.  

0
Vytisknout
7466

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2018