Švédsko zakládá agenturu pro ochranu volebního procesu

19. 1. 2018

čas čtení 2 minuty
Švédsko hodlá vytvořit novou vládní agenturu pro ochranu voleb před zahraniční propagandou. Oznámil to premiér Stefan Loefven na víkendové bezpečnostní konferenci ve Stockholmu.


Podle premiéra hlavní hrozba pochází z Ruska, nicméně dodal, že "nemůžeme vyloučit, že mohou být další," kdo by se pokusili ovlivnit výsledek podzimního hlasování. Naznačil také, že má konkrétní informace o úsilí vměšovat se do volebního procesu.

"Nebudeme se zdráhat upozornit na ty, kdo se o něco snaží, protože víme, že v tuto chvíli probíhají operace," dodal premiér. Nová agentura vznikne "neprodleně" a bude zodpovědná za posílení "psychologické obrany" švédské veřejnosti "identifikací, analyzováním a odpovídáním" na "vnější ovlivňování" volebních kampaní.

Agentura pro boj s propagandou je součástí širších opatření k zabezpečení voleb. Ta zahrnují posílení rozpočtu zpravodajských služeb a kybernetické obrany monitorující vnější hrozby.

Loefven oznámil, že na jaře absolvuje sérii jednání se zástupci politických stran. Věnována budou otázce, "jak mohou strany zvýšit ochranu a odolnost... o rizicích ovlivnění během volebního procesu". Podobné debaty chce vést také s médii a firmami provozujícími sociální média, aby "zvýšil povědomí o zahraničních vlivech".

Existují důkazy o ruském vměšování do kampaně k brexitu a amerických prezidentských voleb v roce 2016, pokusech ovlivnit prezidentské volby ve Francii a parlamentní v Německu. Přibývá důkazů o zapojení do skotského referenda o nezávislosti v roce 2014 a katalánského referenda v roce 2017.

Podle americké vládní zprávy publikované tento týden jsou skandinávské země prvořadým terčem ruské zpravodajské války, ale také představují příklad odolnosti. Příčinou neúčinnosti ruské kampaně jsou "unikátní vzdělávací systémy, které zdůrazňují schopnost kritického myšlení... a extrémně nízká úroveň korupce."

Loefven dodává, že ruská propaganda je spojena s agresívním vojenským manévrováním v Evropě.

"Ruská akce na Ukrajině je výzvou evropskému bezpečnostnímu systému", prohlásil premiér, ale Rusko podle něj musí pro Evropu zůstat důležitým sousedem s dlouhodobými vztahy.

Dodal však, že "tomuto úkolu nepomáhá stále více a více zpráv o ruských dezinformačních a vlivových operacích".

Švédská vláda bude dál podporovat sankce EU proti Rusku, "dokud trvají důvody jejich zavedení".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9354

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2018