ČR vlezla při hlasování v OSN Trumpovi do zadku

22. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Stydíme se za Českou republiku, že se při hlasování v OSN o tom, zda má být Jeruzalém uznán jako hlavní město Izraele, přidala jen k hrstce zemí, které Trumpův postoj neodsoudily.

Valné shromáždění OSN hlasovalo obrovskou většinou pro odmítnutí jeho jednostranného uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, přestože předtím americká velvyslankyně u OSN Nikki Haley světu vyhrožovala, že si Amerika "bude dobře pamatovat, kdo hlasoval proti ní.

Navzdory tomuto varování hlasovalo ve čtvrtek 128 členských zemí OSN schválilo hlasováním rezoluci podporující dlouhodobý konsensus, že statut Jeruzaléma - který si nárokují jako hlavní město jak Izrael, tak Palestinci - může být určet teprve jako konečná otázka při jednání o mírové dohodě. Pro tuto rezoluci, která přímo odmítla Trumpovo uznání Izraele, hlasovaly i země, které dostávají od USA velké finanční částky, jako Egypt, Afghánistán a Irák, a to navzdory Trumpovu vyhrožování, že takovým zemím Trump zruší americké dotace.

Jen 9 zemí - včetně USA a Izraele - hlasovalo proti této rezoluci: Togo, Mikronésie, Nauru, Palau, Marshallovy ostrovy, Guatemala a Honduras.

22 členských zemí Evropské unie - včetně Británie, Francie i Německa, hlasovalo pro tuto rezoluci. 5 členských zemí EU se zdrželo hlasování, mezi nimi bohužel i Česká republika. Ostudné.

Nese za to odpovědnost novopečený český ministr zahraničí Martin Stropnický, který se na Twitteru lísá i k nové fašistické ministryni zahraničí Rakouska a k  maniakovi z Velké Británie Borisi Johnsonovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
9297

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2017