Rusko "pomáhá KLDR dodávkami ropy"

8. 12. 2017

čas čtení 2 minuty
Ceny paliv v KLDR listopadu klesly kvůli dodávkám ruské ropy. Rusko zřejmě ignoruje mezinárodní úsilí izolovat severokorejský režim.


Novináři zpravodajského webu Asia Press International se sídlem v japonské Ósace tvrdí, že pokles cen začal v listopadu. Cena nafty měla počátkem listopadu klesnout o 60 % a benzínu o zhruba 25 %.

Údajný pokles cen přišel navzdory americkému (ale také čínskému - pozn. red.) tlaku a rezolucím Rady bezpečnosti OSN zaměřenými zejména na odříznutí severokorejského režimu od dodávek paliva.

"Masivní" dodávky ruských paliv jsou údajně vykládány v severokorejské provincii Ryanggang. Tato provincie nicméně hraničí s Čínou.

Je těžké ověřovat tvrzení o událostech v KLDR. Nicméně experti poukazují na fakt, že Rusko i Čína mají bohatou historii legálních i nelegálních obchodních vztahů se severokorejským režimem.

"Víme, že Rusko v minulosti věnovalo Severní Koreji nějakou ropu a jsem přesvědčena, že tu byly jisté zprávy, že Severní Korea používá lodě k obcházení sankcí Rady bezpečnosti, které by skrylo původ ropy," říká Lisa Collinsová, expertka na Koreu pracující pro thinktank Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

V září agentura Reuters i list Washington Post informovaly, že Rusko pomáhá KLDR obcházet sankce a dodává palivo.

11. září Rada bezpečnosti jednohlasně schválila rezoluci zakazující vývoz kondenzátů a zkapalněného zemního plynu do KLDR a omezila roční dodávky rafinovaných ropných produktů na dva miliony barelů ročně. Cena paliva poté údajně vyletěla vzhůru.

Vzhledem k omezenému charakteru rezoluce nicméně Rusko může legálně prodávat KLDR určité množství ropy.

"Není žádným tajemstvím, že Rusko dodává Severní Koreji ropu. Ve skutečnosti má Rusko plné právo to dělat," říká James Brown, expert na Rusko a Japonsko na Temple University. "Je to proto, že Rusko zajistilo, že v sankcích přijatých 11. září nejsou žádné škrty v dodávkách."

"Ruské úřady jsou také obecně proti americké (a čínské - red.) politice maximálního tlaku na Severní Koreu a věří, že tato politika způsobila, že Pchjongjang urychlil svůj jaderný a raketový program," vysvětluje Brown. "Místo dalších sankcí dává Moskva přednost bezprostřednímu dialogu se Severní Koreou."

0
Vytisknout
10308

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2017