EU: "Polsko musí zrušit zákon omezující nezávislost soudů do září"

23. 7. 2017

čas čtení 2 minuty


Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl v sobotu, že Budapešť bude bojovat za Polsko. "Inkviziční ofenzíva proti Polsku nemůže být nikdy úspěšná, protože Maďarsko využije všech právních možností v Evropské unii k solidaritě s Poláky," řekl.


Očekává se, že Evropská unie poskytne polské pravicové vládě lhůtu do září, aby zrušila nové zákony, které podřizují polské soudnictví ministrům.

Polský Senát v sobotu ignoroval mezinárodní kritiku i masové demonstrace v polských městech a schválil zákon, který umožňuje propuštění nynějších soudců u Nejvyššího soudu, pokud je neschválí ministr spravedlnosti a prezident.


Evropská komise si je vědoma, že potřebuje  čas na to, aby si vybudovala podporu pro "jadernou alternativu" - suspendování hlasovacích práv Polska v Evropské unii. Minulý týden varoval viceprezident evropské exekutivy Frans Timmermans, že je Brusel "velmi blízko" schválení takovýchto sankcí, které by vyvolaly velký konflikt s jednou z největších zemí Evropské unie.

Timmermans má na jednání komisařů EU ve středu navrhnout, aby Polsko dostalo lhůtu až do příštího zasedání rady ministrů EU, které se má konat 25. září, na svou reakci na kritiku, že zavedení nových zákonů je systémovou hrozbou samostatnosti polského soudnictví. Polsko dosud ignorovalo veškeré lhůty Evropské komise, avšak odložení problému na konec září by poskytl Evropské komisi během letních měsíců čas na získání podpory pro přísné sankce proti Polsku.

EU je však zároveň přesvědčena, že bude schopna už tento týden zahájit řízení proti Polsku za porušování základních demokratických principů a pokusit se zastavit přechod Polska k autoritářskému systému vlády.

EU upozorňuje, že zákon o předčasném odchodu soudců do důchodu je diskriminační vůči ženám, protože věk odchodu do důchodu je podle nových polských zákonů odlišný pro muže a pro ženy.

Druhé řízení proti Polsku se má zabývat skutečností, že zrušením nezávislosti polských soudů přestávají mít polští občané přístup ke spravedlnosti.

Oba tyto právní argumenty použila Evropské komise už dříve, proti Maďarsku, a donutila ho změnit své zákony.

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl v sobotu, že Budapešť bude bojovat za Polsko. "Inkviziční ofenzíva proti Polsku nemůže být nikdy úspěšná, protože Maďarsko využije všech právnícjh možností v Evropské unii k solidaritě s Poláky," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/22/eu-will-hit-poland-with-deadline-to-reverse-curbs-on-judicial-freedom

0
Vytisknout
8973

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2017