Polský Senát schválil zákon poskytující vládě moc nad soudnictvím

22. 7. 2017

čas čtení 3 minuty
"Tlaku neustoupíme. Nenecháme se zastrašovat polskými a zahraničními obhájci zájmů elity," řekla polská premiérka  Beata Szydło ve státní televizi.

Horní komora polského parlamentu schválila "reformu" Nejvyššího soudu, na vzdor Evropské unii a kritikům v Polsku, kteří varují, že nový zákon ochromuje demokratickou rovnováhu mezi jednotlivými větvemi vlády.

Desetitisíce demonstrantů se shromáždily ve Varšavě a v městech po celém Polsku a během vigilií se svíčkami protestovali proti návrhu tohoto zákona, zatímco Senát o novém zákonu debatoval pozdě do noci.

Někteří demonstranté nesli polské vlajky a vlajky EU a skandovali: "Svobodné soudy!"


Než zákon vejde v platnost, musí ho podepsat prezident Andrzej Duda, stoupenec vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Strana PiS argumentuje, že nového zákona je zapotřebí, aby bylo soudnictví zefektivněno a aby se soudci museli ze své činnosti zodpovídat.

Avšak opozice a organizace soudců v Polsku stejně jako kritikové v Bruselu varují, že nový zákon je krokem polské vlády směrem k autoritářství.

Spojené státy, nejvýznamnější spojenec Polska v NATO, vydaly prohlášení, naléhající na Polsko, aby zajistilo, že veškeré zákonné změny respektují ústavu.

"Naléháme na všechny strany, aby zajistily, že jakákoliv reforma soudnictví nebude porušovat polskou ústavu či mezinárodní právní závazky Polska a že bude respektovat zásady nezávislosti soudů a oddělení jednotlivých zdrojů státní moci," praví se v americkém prohlášení.

Z pátečního průzkumu soukromé televizní stanice TVN v pátek vyplynulo, že 55 procent občanů požaduje, aby Duda zákon vetoval, zatímco 29 procent Poláků chce, aby ho schválil.

Od té doby, co se r. 2015 strana Právo a spravedlnost dostala k moci, usiluje o posílení vládní moci nad soudy a podřídila prokurátory a státní média přímé vládní moci. Zavedla také omezení veřejných shromáždění a ztížila práci některých nevládních organizací.

"Jsme přesvědčeni, že Polsko se pomalu, ale jistě mění v trestní institucí," řekl opoziční senátor Jan Rulewski, někdejší známý aktivista protikomunistického hnutí. Během senátní debaty byl oblečen ve vězeňské uniformě.

Strana Právo a spravedlnost zůstává velmi populární mezi svými voliči, navzdory vlně protestů v nedávných dnech proti zákonu omezujícímu nezávislost soudů.

Polská ekonomika rychle roste a nezaměstnanost je na rekordním minimu. Nacionalistická a katolická rétorika silně rezonuje u konzervativních polských voličů.

Vláda strany Právo a spravedlnost odmítla kritiku z Bruselu. Uvedla, že změny zajistí, aby státní instituce sloužily všem Polákům, nikoliv jen "elitám".

Ve středu EU dalo Polsku týden na to, aby zrušilo zákon omezující nezávislost soudů. Pokud to polská vláda neudělá, Polsko bude zřejmě čelit pokutám a dokonce i suspendování svých hlasovacích práv, i když jiné euroskeptické vlády, především Maďarsko, budou zřejmě přísnější tresty vetovat.

V pátek odsoudili soudní "reformu" v Polsku jako útok na vládu zákona vysocí čeští soudci.

Strana Právo a spravedlnost nabídla polskému prezidentu určité ústupky, ale odmítá kritiku ze zahraničí jako nepřijatelné zasahování do domácích záležitostí Polska.

"Tlaku neustoupíme. Nenecháme se zastrašovat polskými a zahraničními obhájci zájmů elity," řekla polská premiérka  Beata Szydło ve státní televizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8239

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2017