Roste tlak na londýnskou policii, aby vysvětlila kauzu "džihádisty odvedle"

7. 6. 2017

čas čtení 4 minuty
Khuram Butt  ve  filmu televize Channel 4 "Džihádista odvedle" 


Londýnská policie se nachází pod rostoucím tlakem, aby vysvětlila případ "džihádisty odvedle". Nedokázala zastavit známého extrémistu, který se objevil v televizi a prohlásil, že provede smrtící útok v hlavním městě. Londýnský starosta Sadiq Khan vyzval policii, aby "odpověděla na legitimní otázky".




Političtí lídři se dál ptají, proč úřady nedokázaly zabránit Khuramovi Buttovi, jednomu z podezřelých ze sobotního útoku, zabránit v činu, poté co policie oznámila, že o něm věděly zpravodajské služby a MI5, vnitřní kontrarozvědka.

"Tyto otázky nejsou kladeny bezdůvodně," prohlásil londýnský starosta pro BBC. Úřady nehovoří o tom, jak se Khuram B., britský občan narozený v Pákistánu, stal předmětem zájmu bezpečnostních složek, ale místní média informují, že v roce 2016 se Butt objevil v dokumentu televize Channel 4 o britských extrémistech nazvaném "Džihádisté odvedle".

"To co potřebujeme udělat je zajistit, že položíme tyto otázky a policie a bezpečnostní služby odpoví a zodpoví legitimní otázky, které máme," dodal Khan.

Londýnská policie v pondělí identifikovala podeřelé jako sedmadvacetiletého Khurama Butta a Rachida Redouaneho, který se hlásí k libyjskému a marockému občanství. Rachidu Redouanemu bylo údajně třicet, ale vystupoval také pod jménem Rachid E. a udával věk pětadvacet let.

Policie tvrdí, že ačkoliv jí byl Khuram Butt znám, "neexistovaly zpravodajské informace naznačující, že tento útok byl plánován a vyšetřování bylo prioritizováno podle toho".

"Rád bych vyzval kohokoliv s informacemi o těchto mužích, jejich pohybu ve dnech a hodinách před útokem a o místech, kde se vyskytovali, aby se ozval," prohlásil šéf protiteroristické policie Mark Rowley.

Policie ve středu identifikovala třetího podezřelého jako Youssefa Zaghbu, italského občana marockého původu. Italské úřady mu v březnu 2016 zabránily v nástupu do letadla mířícího do Turecka a tvrdily, že plánoval cestu do Sýrie a připojení se k militantní skupině, informuje deník Corriere della Sera.

Teroristický útok v centru Londýna má za následek sedm mrtvých a desítky zraněných, přičemž 36 lidí je dosud ošetřováno v nemocnicích.

Tucet lidí byl zatčen v rámci policejního vyšetřování a byl propuštěn bez obvinění.

"MI5 a policie v libovolnou chvíli provádí kolem 500 aktivních vyšetřování zahrnujících 3 000 zájmových osob," prohlásil Rowley. "Navíc je tu kolem 20 000 jednotlivců, kteří jsou bývalými zájmovými osobami, u nichž možné riziko podléhá přehodnocení MI5 a jejími partnery."

K poslednímu útoku došlo před čtvrtečními parlamentními volbami. Premiérka Theresa Mayová se dostala pod palbu kritiky od hlavního politického oponenta kvůli škrtům, které provedla v policejním rozpočtu, když byla ministryní vnitra.

Ačkoliv lídr Labour Party Jeremy Corbyn podpořil ty, kdo vyzývají k rezignaci Mayové, prohlásil, že nejlepším řešením je nezvolit ji. Nicméně Mayová kontrovala prohlášením, že Corbyn nedokáže zajistit bezpečnost Británie v době zvýšeného ohrožení.

Londýnský starosta Khan, který je členem Labour Party, v pondělí prohlásil, že město Londýn "musí zavírat policejní stanice" kvůli škrtům.

Policejní šéf Rowley tvrdí, že bezpečnostní služby od roku 2013 zabránily 18 útokům, včetně 5 za poslední dva měsíce.

Khuram Butt. a Rachid Redouane  žili v multietnické čtvrti Barking ve východním Londýně. Všichni tři podezřelí byli zastřeleni v několika minutách po útoku, který začal najížděním do chodců na londýnském mostě.

Útok pokračoval, když muži vyskočili z dodávky a začali bodat noži lidi v nedalekých barech a restauracích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7504

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2017