Guardian se před čtvrtečními britskými volbami rozhodl podpořit Sturgeonovou

6. 6. 2017

čas čtení 2 minuty


Deník Guardian, který se normálně staví velmi skepticky vůči aspiracím mnoha Skotů na nezávislost v rámci Evropské unie, v pondělí překvapivě apeloval na Skoty, aby hlasovali pro Nicolu Sturgeonovou a skotské nacionalisty, a tak "rozbili samolibost Theresy Mayové". "Skotská a anglická politika má dnes každá jinou strukturu a jiné priority, avšak voliči po celé Británii mají společný zájem na vyhnání konzervativců od moci."

List píše:



Skotská nacionální strana v nedávné minulosti funguje jak zároveň jak vláda, tak opozice: v londýnském parlamentě organizuje povstalecké nálady z výhodného postavení vládnoucí strany v Edinburku. V posledních letech vznikly zdravé důsledky politického vývoje ve Skotsku, který se odlišuje od vývoje v Anglii. Kampaň za nezávislost v roce 2014 zaktivizovala voliče tak silnou měrou, jak to konvenční stranická loajalita nedokáže. Skotsko dosáhlo velké míry politické modernizace, z čehož by se Anglie mohla poučit. Všechny tři nejvýznamnější kandidátky v nadcházejících volbách, Nicola Sturgeon z SNP, konzervativec Ruth Davidson a labouristka Kezia Dugdale - všecko to jsou ženy a dvě z nich lesbičky - jsou daleko osobněji charismatičtější a méně dogmatické než angličtí politikové.

Zejména Sturgeonová přináší autoritu a dynamismus své roli premiérky, kterou oceňuje nejen její tradičně nacionalistický základna, ale i mnozí mimo Skotsko. Její energická a jednoznačná obranu členství v EU uznává mnoho anglických proevropanů, kteří by chtěli, aby existovala osobnost její váhy i v Anglii. Není překvapivé, že mnoho Skotů považuje léta konzervativní vlády ve Westminsteru za potlačení jejich demokraticky zvolené preference nemít ve vládě konzervativce. Tento postoj nejvíce sdílí ti, kdo hlasovali pro setrvání v EU.

Čtvrteční volby jsou rozhodováním o vládě v Londýně, ne v Edinburku. Tam SNP vystupuje jako efektivní opozice vůči konzervativním ministrům. Prioritou musí být neutralizovat ambice Theresy Mayové pokračovat v politice škrtů a v prosazování takové verze brexitu, jaký odpovídá ideologické agendě radikálního okraje Konzervativní strany. To vyžaduje, aby labourističtí poslanci utvořili alternativní vládu. Znamená to, že ve skotských volebních okrscích, kde mají šanci konzervativní kandidáti, by měli voliči dát přednost skotským  nacionalistům.

Podrobnosti v angličtině  ZDE

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jun/05/the-guardian-view-on-the-election-in-scotland-a-chance-to-puncture-mays-complacency?CMP=twt_gu


0
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2017