Americký generál: Potřebujeme v Evropě více vojáků

5. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Generál Curtis M. Scaparrotti je velitel amerického EUCOMu a NATO, který má za úkol čelit ruské agresi. V úterý sdělil zákonodárcům, že vidí potřebu vyslat do Evropy další bojovou brigádu a podpůrné jednotky.


Podle Scaparrottiho závisí úspěch jeho evropské mise na dlouhodobých investicích a závazcích, včetně zvýšení počtu amerických vojáků, vybavení a instalací určených k jejich uskladnění.

V Evropě jsou trvale umístěny jen dvě bojové jednotky: Stryker Brigade Combat Team organizovaný kolem 2nd Cavalry Regiment v Německu a 173th Airborne Combat Team v Itálii. Tyto jednotky zahrnují zhruba třetinu z celkového počtu 60 000 příslušníků amerických jednotek umístěných na kontinentě.

Na rotačním principu působí v Evropě obrněná brigáda s 4 000 vojáky a 1 750 vojáků má letecká brigáda. Avšak s ohledem na složení ruských sil na východním křídle NATO je třeba dalších jednotek, informoval Scaparrotti.

"Ruské postavení není tvořeno lehkými silami. Jsou to těžké síly," prohlásil generál. Podle něj je třeba více ženistů, letectva a personálu zajišťujícího palebnou podporu.

Nicméně není jasné, zda dojde k trvalému rozmístění těžké brigády v Evropě, jak to generál požaduje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8979

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017