Trump chce zrušit státní příspěvky na kulturu a média

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


V roce 1965 USA zavedly státní příspěvky na kulturu a veřejnoprávní vysílání s odůvodněním, že "každá pokročilá civilizace" si má cenit umění a humanitních věd. Donald Trump teď navrhuje zrušit jak nadaci National Endowment for the Arts, tak National Endowment for the Humanities.


V prvním návrhu rozpočtu předkládá Trump také návrh zrušit organizaci Corporation for Public Broadcasting, která představuje klíčový zdroj financování pro vysílání stanice PBS a veřejnoprávního rozhlasu (National Public Radio, NPR).

Rozpočet všech zmíněných organizací dohromady činí asi 300 milionů dolarů, což představuje 0,003 % amerického státního rozpočtu.

Zrušením uvedených organizací by přišel o rozpočtové fiancování mj. Institut pro muzejní a knihovnické služby a zasaženy by mohly být i Smithsonian Institution a National Gallery of Art.

Je to zřejmě poprvé, co nějaký prezident navrhuje zrušení nadací vytvořených v roce 1965 za prezidenta Johnsona. V jím podepsaném zákoně stojí, že každá "rozvinutá civilizace" si musí cenit umění, humanitních věd a kulturní aktivity.

Sdružení ředitelů uměleckých muzeí vyzvalo veřejně Kongres k záchraně nadací.

PEN klub inicioval petici vyzývající k zachování nadace NEA a získal pod ni přes 230 000 podpisů.

Rozpočtové škrty tohoto typu rozesmutní tím více, pokud víte, že Trump v prvním měsíci utratil 15 milionů dolarů z kapes daňových poplatníků na cesty do svého letoviska Mar-a-Lago na Floridě, které označuje za "zimní Bílý dům" (a kde tráví u Twitteru stále více času na úkor svých prezidentských povinností - pozn. KD).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7512

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017