Kdyby Melania Trumpová žila v Bílém domě, nebylo by třeba škrtat ve vzdělávacích programech

21. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Bezpečnostní náklady spojené s tím, že Melania Trumpová a syn Baron žijí v Trump Tower místo v Bílém domě, jak bývá u rodin amerických prezidentů pravidlem, by stačily na zaplacení dvou vzdělávacích programů, které chce Trump zrušit.


Dodatečné náklady na ochranu Melanie a desetiletého Barona činí 127 000 - 145 000 dolarů denně, v průměru tedy 136 000 dolarů denně, podle údajů newyorské policie.

Náklady na ochranu samotného prezidenta činí 308 000 dolarů denně. Ale američtí daňoví poplatníci také již zaplatili 8,6 milionu dolarů navíc kvůli oddělenému bydlení Trumpovy rodiny.

Očekává se, že Melanie a Baron zůstanou v Trump Tower do června, což znamená, že se náklady mezitím vyšplhají k částce 18,2 milionu dolarů.

Výpočty ukazují, že tato částka by pokryla dva důležité vzdělávací programy, které chce Trump ve svém návrhu rozpočtu zrušit. Woodrow Wilson International Centre for Scholars, které poskytuje vzdělávání a studijní pobyty v oblasti sociálních věd přijde o 11 milionů dolarů. Mezinárodní vzdělávací programy pak dalších 7 milionů.

Oba programy čelí zrušení v rámci škrtů, ale jejich rozpočty dohromady ani nepokryjí cenu ochrany Melanie Trumpové a jejího syna v New Yorku.

Oba programy patří ke stovkám služeb a agentur rušených v rámci Trumpova rozpočtového návrhu na příští rok. Návrh počítající s výdaji 1,15 bilionu dolarů chce také omezit financování jídla pro chudé Američany, seniory a veterány, stejně jako zdravotní péči a výživu pro ženy a děti s nízkými příjmy.

Separátní výpočet mezitím ukázal, že bezpečnostní a cestovní náklady na prezidentovy cesty do rezidence Mar-a-Lago na Floridě dosáhnou za čtyři roky zhruba 600 milionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6661

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017