O zaměstnancích a podnikatelích

23. 2. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 6 minut

Rád bych se vyjádřil k diskuzi vedené na téma vyvolávání xenofobní nenávisti. Bohužel je třeba si uvědomit realitu a zejména ozřejmit fakta (týkající se platů, chudoby, daní a odlivu kapitálu). V České republice je opravdu zřejmě nejnižší podíl lidí žijících pod hranicí chudoby, ale je třeba si uvědomit, že velká část populace má o pár stovek více než je tento limit. Což ostatně vyplývá i z dalšího faktu, který zmínil Dr. Čulík, a to je malá příjmová nerovnost. Je třeba dodat, že analyzovány jsou jen platy a mzdy – příjmy podnikatelů nikoliv.

Chápavý čtenář pochopí, proč (asi?) třeba Český statistický úřad nesleduje příjmy podnikatelů a OSVČ z faktu obrovského nepoměru mezi výnosem z daní z příjmu závislých osob (zaměstnanců) ve srovnání s příjmy podnikatelů. Od podnikatelů se vybralo:  Daň z příjmů FO – podnikatelé v r. 2015 (v mil. Kč): 2498 a od zaměstnanců - Daň z příjmů FO - ze závislé činnosti (v mil. Kč): 136125. Je třeba dodat, že zaměstnanců jsou cca 4 miliony, podnikatelů a OSVČ necelý milion. Obrovský rozdíl je snad jasně patrný, zvláště když zmíním, že v roce 2005 bylo inkaso od podnikatelů 26583.

No rozhodně tenkrát nebylo podnikatelů a OSVČ 10x více – bylo jich maximálně o 30 procent více než dnes, a zaznamenal jsem inflaci, byť nízkou. Jak je možný takový rozdíl a jak je možné, že inkaso daní od podnikatelů stále rychle klesá?? Jedním z možných vysvětlení jsou daňové podvody. Mně by to bylo vcelku jedno. Ať si kradou, ale bohužel na výši příjmů je navázáno zdravotní pojištění. Každý si vcelku snadno může vypočítat, kolikrát méně podnikatelé přispěli na zdravotní pojištění. Bohudík je alespoň zavedena minimální sazba. Jinak by neplatili prakticky vůbec nic. Dalším faktem je, že z celkového HDP České republiky jde na platy a mzdy procentuálně nejnižší částka. Na tento fakt dokonce upozorňuje i finančník Marek.

Ano, v té tabulce jsme na tom nejhůře. Další nedorozumění či neznalost faktů se objevuje v diskuzi nad odlivem kapitálu z České republiky a naopak o jeho přílivu do NSR. Fakta jsou uvedena v následujícím odkazu. Zase je odliv jeden z nejsilnějších v EU. Ty peníze, které odtečou, logicky chybí na výplatních páskách, což je evidentní. Naopak mám informaci pro pana Tůmu. Do NSR kapitál evidentně přitéká, a to netvrdím, že jen z Čech. Naproti tomu jsou naši neustále si stěžující OSVČ a podnikatelé hýčkáni asi nejvyššími odečitatelnými paušály na světě.

Rád se nechám poučit, že je tomu někde jinak – resp. ještě lépe. Moc prostoru ale není – 80procentní sazba pro zemědělce, ale i pro instalatéry, truhláře a další už opravdu moc prostoru nedává. Vedlejším efektem je zase propad na příjmech zdravotního pojištění. To v České republice téměř žádného politika nezajímá. Vedou se jen plačtivé litanie, jakou chybou bylo zrušit poplatky za hospitalizaci. Dokonce se v této debatě “angažoval“ i pan prezident. Skutečně po odečtení 3000 Kč od mediánu důchodu (= cca 11000 Kč) si bude žít důchodce jako lord. Ví ten člověk na Hradě vůbec, kolik činí hranice příjmové chudoby? V roce 2015 bylo 9900 Kč.

Bera v potaz výše uvedená fakta, dost mě pobouřil zase návrh pana premiéra zavést progresivní zdanění. To bude zase platit jen pro zaměstnance. Klidně ať se to takto zavede, ale za předpokladu, že budou vypláceny platy a mzdy dle produktivity práce a parity kupní síly v České republice ve srovnání s EU. Dalším nutným předpokladem je nastolení spravedlnosti v placení daní – viz výše uvedený nepoměr v daňovém inkasu mezi zaměstnanci a podnikateli, či bizarních 80 procent odečitatelných paušálů. To v žádném případě není - a opakuji, není splněno. Inu, u nás se ještě pořád omílá pohádka o Romech jezdících si pro dávky v mercedesech. No a tito pohádkáři kupodivu nechtějí vidět podnikatele léta na minimálním příjmu a zároveň si vesele drandící v ještě lepších vozech než výše uvedení (smyšlení) Romové.

Oprava od Jaroslava Poláka: Opravil jsem, co jsem napsal výše. Na Novinkách to bylo nedostatečně vysvětleno. Oni ten plat budou danit po částech, tj. např v případě hrubého platu 42000,- zdaní 12% 1 - 30000, 15% 30000 - 40000 a 25% těch zbývajících 2000. Takto pochopeno to považuji za docela dobrý návrh.

Pozn. JČ: Ano, přesně tak to funguje např ve Velké Británii. Zdanění tam funguje takto:

Roční příjem 0-11 000 liber - nulová daň
Roční příjem 11 000 - 32 000 liber - daň 20 procent
Roční příjem 32 000 - 150 000 liber - daň 40 procent
Roční příjem 150 000 liber a výše - daň 45 procent

Danou částkou se zdaňuje vždy jen ten segment.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
13193

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2017